Отчетната 2020 г. е една различна година, най-натоварената година за

...
Отчетната 2020 г. е една различна година, най-натоварената година за
Коментари Харесай

Годината с КОВИД - най-натоварена, но и най-успешна за Админ...

Отчетната 2020 година е една друга година, най-натоварената година за Административен съд – Пазарджик, от самото му основаване, година на тествания, минала под знака на разпространяващата се пандемия от коронавирусна зараза СOVID-19, оповестени изключително състояние и изключителна конюнктура в страната и въведени редица ограничавания и ограничения. Разгледани и свършени са максимален брой каузи спрямо всички предишни години. Това се споделя в равносметката на Административния съд за миналите 12 месеца, показана през днешния ден пред обществеността от председателката на ведомството арбитър Мариана Шотева.

Освен като най-натоварена годината може да се дефинира и като доста сполучлива, с помощта на високия професионализъм, усилената и всеотдайна работа на екипа от съдии и правосъдни чиновници. На първо място напъните бяха ориентирани към запазване живота и здравето на работещите в съда, както и на жителите, които го посещават. Утвърдени бяха вътрешни правила и ограничения за работа на Административен съд – Пазарджик в изискванията на пандемия, които в осъществяване на решения на Висшия правосъден съвет няколкократно бяха обновени, за повишение на тяхната успеваемост и привеждането им в сходство с настоящото законодателство в тази област. Благодарение на въведената гъвкава организация на работа за съдиите и правосъдните чиновници, проявената висока отговорност от тяхна страна и прецизното съблюдаване на одобрените правила и ограничения, успяхме да реализираме най-важната цел – да опазим живота и здравето на работещите в съда.

През 2020 година в Административен съд – Пазарджик правораздаваха магистратите Мариана Шотева – административен началник - ръководител на съда, Десислава Кривиралчева – заместител на административния началник – заместник-председател, съдиите - Георги Петров, Васко Нанев – до 10.07.2020 година, Георги Видев, Христина Юрукова и командированите съдии - Красимир Лесенски – арбитър в Районен съд – Пазарджик, командирован от 2019 година, Светомир Бабаков – командирован от Районен съд – Асеновград, считано от 12.02.2020 година и Николинка Попова – командирована от Районен съд – Пазарджик, считано от 16.11.2020 година

В началото на отчетната година одобрената щатна бройка на Административен съд – Пазарджик е 28 щатни бройки, от които 8 съдии (в това число: 6 заети щатни бройки и 2 вакантни щатни бройки) и 20 правосъдни чиновници (всички заети).

Със заповед на ръководителя на съда магистратите са разпределени в седем еднолични и три касационни състава до 12.02.2020 година

От 12.02.2020 година ръководителят на Административен съд – Пазарджик е утвърдил осем еднолични и три касационни състава, поради командироването на арбитър Светомир Бабаков от Районен съд – Асеновград.

На съображение член 165, алинея 1, т. 1 от Закон за съдебната власт, по отношение на решение на Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет, т. 8 по протокол № 22 от отдалечено съвещание посредством видеоконферентна връзка, извършено на 26 юни 2020 година, Васко Димитров Нанев е освободен от заеманата служба „ арбитър “ в Административен съд – Пазарджик, считано от 10.07.2020 година

На съображение член 303, алинея 2, т. 2, писмен знак „ а “ и член 303, алинея 3, т. 1 от Закон за съдебната власт, Васко Димитров Нанев – арбитър в Административен съд – Пазарджик, с сан „ арбитър във Върховен касационен съд и Върховен административен съд “ е насърчен с отличие „ Личен почетен знак първа степен – златен “, както и парична премия за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово осъществяване на служебните отговорности и високи нравствени качества.

От 10.07.2020 година със заповед на ръководителя на съда са одобрени седем еднолични състава и три касационни, а от 16.11.2020 година, поради командироването на Николинка Попова от Районен съд - Пазарджик ръководителят е утвърдил осем еднолични и три касационни състава.

С решение по протокол № 38 от съвещание на Комисията по атестирането и състезанията при Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет, извършено на 30.11.2020 година по предложение на ръководителя на съда е открита процедура за придобиване статут на несменяемост на Христина Юрукова – арбитър в Административен съд – Пазарджик за интервала 01.12.2015 – 01.12.2020 година Към сегашния миг процедурата по придобиване статут на несменяемост не е завършила.

В края на 2020 година общата щатна бройка на Административен съд – Пазарджик е без смяна - 28 щатни бройки, от които 8 съдии и 20 правосъдни чиновници. Три щатни длъжности „ арбитър “ са вакантни, а всички щатни бройки за правосъдни чиновници са заети.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР