Отборът на област Шумен спечели първото издание на образователно-патриотичната кампания

...
Отборът на област Шумен спечели първото издание на образователно-патриотичната кампания
Коментари Харесай

Мия Димитрова и Михаил Костов от Шумен са големите победители в кампанията Моят град е моята крепост

Отборът на област Шумен завоюва първото издание на образователно-патриотичната акция на Министерството на районното развиване и благоустройството „ Моят град е моята цитадела “. Победители в оспорваното съревнование станаха осмокласниците Мия Димитрова и Михаил Костов от Профилираната природо-математическа "Нанчо Попович " в Шумен, оповестиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие.

Големият край на конкуренцията събра стотици в зала 1 на НДК, където известните артисти Димитър Рачков и Васил Василев – Зуека изпитваха финалистите от Шумен, Перник, Кърджали и Монтана, които победиха в районните надпревари по области, извършени през актуалната образователна година. В извънредно оспорвано и прочувствено състезание представителите на Североизточна България съумяха да съберат оптимален брой точки в трите кръга на надпреварата. За положителното въодушевление и атмосфера способстваха девойките от обичаната на децата и младежите група "4 Magic ", а неповторим 3D мапинг показа богатото културно-историческо завещание на страната ни.

Министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова бе ръководител на журито, което оценяваше учениците, а членове бяха заместник-министрите на районното развиване и благоустройството и на образованието и науката Деница Николова и Таня Михайлова, зам.-кметът на Столична община Тодор Чобанов и зам.-областният шеф на София град Живка Първанова.

Четвърти се класира тимът на област Кърджали, трети - тимът на област Перник, а на второ място е тимът на област Монтана.

„ Всички участници бяха доста положителни. Едни знаеха повече по история, други по география, само че всички познават добре родния си град”, разяснява министър Аврамова която награди спечелилите с почетна грамота и предметни награди. Министърът осведоми, че просветителната самодейност е дала още един мотив учениците да обичат и познават родния си край. „ Целта ни е младото потомство да обича България, да се гордее с родните си места и да остане да живее там, където учи и работи, да са до своите близки и родственици, сподели още районните министър. Тя добави, че в границите на акцията учениците са съумели да научат още доста за районите ни и да видят по какъв начин с европейските средства от Оперативна програма “Регионално развитие” и държавния бюджет България и градовете стават по-красиви, удобни и комфортни. Министър Петя Аврамова заяви, че самодейността ще продължи и следващата година с нови изненади и тествания за подрастващите.

„ Познанията, които видяхме, потвърдиха, че нашите деца са с изключителни благоприятни условия и капацитет за развиване. Ние би трябвало да го подтикваме с сходни начинания през призмата на модернизацията, която вършим като държавно управление. Децата научиха повече за културното ни завещание, това което сме социализирали и разкрили, тъй като сме на трето място в Европа по брой на културно-исторически монументи, само че децата не ги познават всички. Така го демонстрираме и разпространяваме, разяснява и заместник-министър Деница Николова.

Партньор на самодейността, която се финансира по мярката за техническа помощ на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година, е Министерството на образованието и науката. В "битката " по познания се надпреварваха общо 56 ученика от всички 28 области. Близо 2000 възпитаници, учители и родители подкрепяха своите представители в четирите полуфинала и финала в София.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР