Отбелязваме 146 години от Априлската епопея. На 20 април 1876 г.

...
Отбелязваме 146 години от Априлската епопея.
На 20 април 1876 г.
Коментари Харесай

146 години от Априлската епопея

Отбелязваме 146 години от Априлската епопея.

На 20 април 1876 година в Копривщица избухва Априлското въстание, с помощта на което на картата на Европа се появи България.

Решението за експлоадирането на въстанието е взето от Гюргевския революционен комитет, българските земи са разграничени на 5 революционни окръга – първи Търновски, втори Сливенски, трети Врачански, четвърти Пловдивски и пети Софийски.

Подготовката е единствено няколко месеца, с което се изяснява и неговия крах на бойното поле. 

То избухва прибързано на 20 април. При опит да бъде хванат Тодор Каблешков жителите на Копривщица се подвигат на оръжие и убиват локалния мюдюрин. Каблешков написва своето прословуто „ Кърваво писмо “, което е изпратено на Бенковски в Панагюрище. Той афишира началото на въстанието, останалото е история...

Въпреки разгрома и жестокостите, осъществени от Османската империя в Батак, Перущица, Клисура, Панагюрище, въстаниците приковават вниманието на Европа към Българския въпрос.

Благодарение на саможертвата на героите от Априлската епопея през днешния ден има българска страна, изпитваме удоволствието от чувството да приказваме родния си език. Все отново главната цел на това въстание е появяването на България на европейската политическата карта. Това нямаше да бъде допустимо, в случай че не беше Априлското въстание като най-върховната част на българското национално освободително придвижване. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР