От здравното министерство и оперативния щаб обясниха защо се е

...
От здравното министерство и оперативния щаб обясниха защо се е
Коментари Харесай

От щаба обясниха объркването с данните, няма починали за денонощието


От здравното министерство и оперативния щаб обясниха за какво се е получило объркването в данните за новозаразени и умряли в уеб страницата. Тази заран, в първия ден без брифинг на НОЩ, медиите излязоха с разнообразни известия за броя на новите случаи и умрелите за денонощието. Според зам.-министъра на опазването на здравето Жени Начева разликата в общите цифри и тези, които са дадени за последните 24 часа се дължи на обстоятелството, че има лечебни заведения, които не са докладвали за всички смъртни случаи в точния момент. Въпросните пациенти са умряли от април до момента, само че данните се подават вкупом.

За през вчерашния ден новите позитивни проби за 34, няма умряли пациенти с ковид.

Починалите досега са 159.

Разликите се получават поради разликите във времето, в което се подават данните от другите лечебни заведения, лаборатории и районни здравни инспекции, изясни проф. Тодор Кантарджиев от НОЩ.

1276 са новите теста от последното денонощие. Не са регистрирани тестванията след 16 часа до 24 часа на вчерашния ден и по тази причина през днешния ден е оповествена информация за 223 теста.

77 лечебни заведения и 144 лаборатории имат достъп до осведомителната система за COVID-болните, в това число 32 лаборатории, които правят диагностика с проби за PCR.

Съпоставката, която вършим е по отношение на през вчерашния ден и през днешния ден. Под през вчерашния ден разбираме информацията от през вчерашния ден сутринта по отношение на през днешния ден сутринта, съобщи зам. - министър Жени Начева.

1390 са излекуваните - 68 нови случая.

Били сме към вас постоянно почтени и правилни. Изравнените данни смятам, че са направени. Всеки ден ще се приготвя малко известие до медиите, тъй като това е облекчение, увери Начева.

Проф. Тодор Кантарджиев от своя страна съобщи, че в случай че не е имало разминаване на числата е щяло да бъде учудващо. Някакви кой знае какви разлики няма, изясни той и добави, че даже и най-големите съдници виждат какви са те и че са по-малко от 5-6%.

Разликите за броя на проучванията, които се вършат с PCR проби, изясни също проф. Кантарджиев, е до 16.00 часа на предния ден, само че огромните цифри идват постоянно по-късно.

Относно неверните цифри за смъртните случаи, по думите му, са направени лечебните заведения.

В месеците, през днешния ден се анализираше, къде е станала тази разлика. В началото на април, когато една част от лечебните заведения са влизали в системата, най-натоварените лечебни заведения и тези, които са в нашата столица, те са правили неточност с един-два случая да не ги качат, тъй като са приемали друга причина за гибелта, а след изясняване на лабораторния резултат, разликата идва оттова, сподели още проф. Тодор Кантарджиев.

Никакъв интерес нямат нито Министерството на здравеопазването хората, нито хората, които към този момент три месеца работят в тази система и всички, които си съсипахме нервите и здравето за 100 дни да лъжем за нещо – дали умрелите ще са с 10 повече или по-малко, добави той.

Днес за първи път се промотира тази осведомителна система и първото, което желая да кажа, е, че щеше да буди огромно удивление, в случай че нямаше разминаване с числата откакто методиката на събиране на данните едно е по електронен метод, обвързван с образованието на личния състав и лечебни заведения, а другото беше методът с бързите известия по телефон и на книжен притежател, добави още проф. Кантарджиев.

Всеки ден ще приготвяме малко известие за медиите по отношение на коронавирусната конюнктура, сподели заместник-министърът на опазването на здравето.

По думите й по този начин няма да се основава комплициране.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР