Инфлацията вреди на Моди, но все още е вероятно да спечели изборите в Индия през 2024 г. - проучване

...
От YP RajeshНОВО ДЕЛХИ, (Ройтерс) - Индийските гласоподаватели нарастват недоволни
Коментари Харесай

От YP Rajesh

НОВО ДЕЛХИ, (Ройтерс) - Индийските гласоподаватели нарастват недоволни от правителството на премиера Нарендра Моди поради високата инфлация и безработица, но той все още е на път спокойно да спечели трети мандат на изборите догодина поради личната си популярност, се казва в ключово проучване.

Популярността на основния опозиционен лидер Рахул Ганди се повиши и нов, 26-партиен опозиционен съюз, наречен "ИНДИЯ", се очаква да се справи добре, каза проучването "Настроенията на нацията" на списание India Today в петък.

Моди обаче е далеч пред Ганди с преднина от 36 пункта като кандидат, който е най-подходящ за следващ премиер на Индия, и неговата партия Бхаратия Джаната (BJP) ще спечелят 287 места в 542-членната долна камара на парламента, ако изборите се проведат сега, се казва в съобщението.< /p>

Националните избори трябва да се проведат до май 2024 г., въпреки че се очаква няколко щатски избори да се проведат преди това.

Обещаваща промяна, Моди дойде на власт през 2014 г. и оттогава той консолидира властта си с икономика на благоденствието, съсредоточаване върху укрепване на инфраструктурата и агресивен хиндуистки национализъм.

Съперници казват, че правителството е гарантирало, че линията на BJP доминира в основните вестници, телевизионни новинарски канали и социални медии със своята борбеност, често заглушавайки критичните гласове .

Стаянната инфлация на дребно в Индия достигна 15-месечен връх от 7,44% през юли, тласнат от рязко нарастващата инфлация на цените на храните, която нарасна до 11,5%, което е най-високата й стойност от повече от три години и половина.

Индия е най-бързо развиващата се голяма икономика в света, но нивото на безработица, което се задържа около 8% през последните месеци, се счита за голямо предизвикателство.

Икономисти казват, че Индия трябва да създаде 70 милиона нови работни места през следващите 10 години, но вероятно ще бъдат създадени само 24 милиона.

Проучването на India Today, провеждано два пъти годишно, каза, че 59% от над 160 000 души, анкетирани между 15 юли и 14 август, казаха те бяха доволни от представянето на правителството на Моди, спад от 67% в предишното проучване през януари.

По същия начин, 63% казаха, че представянето на Моди като министър-председател е добро, спад от 72% през януари. А 22% казват, че представянето му е лошо, в сравнение с 16% през януари.

УСИЛВАНЕ ЗА ГАНДИ

Когато инфлацията се повиши и броят на недоволството се повиши, каза Яшвант Дешмук, психолог с C- Избирателна агенция, която проведе анкетата на India Today.

„Но това са забележителни числа“, каза Дешмук, имайки предвид личната популярност на Моди след девет години на власт.

„Има смисъл на надеждност, гласоподавателите гледат на усилията му“, каза той, добавяйки, че лошите новини не влияят твърде много на броя му. години, като 32% казват, че той е най-подходящият да съживи съдбата на своята партия.

Също така се казва, че Ганди е най-подходящият опозиционен лидер да стане министър-председател с 24% подкрепа спрямо 13% през януари, когато той беше третият избор.

Ганди напусна поста президент на Конгреса, след като го доведе до едно от най-лошите му резултати на изборите през 2019 г.

Вижда се обаче, че той има възроди имиджа си след петмесечен „марш за обединяване на Индия“ в цялата страна, на който той тръгна през септември миналата година.

Алиансът ИНДИЯ, воден от Конгреса, включва мощни регионални партии със силна база в юг и изток, където BJP е слаб.

(Редактиране от Саймън Камерън-Мур)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР