От януари природният газ ще поскъпне с повече от прогнозираните

...
От януари природният газ ще поскъпне с повече от прогнозираните
Коментари Харесай

Цената на природния газ скача с 14%

От януари природният газ ще нарастне с повече от плануваните все още 14 % - това стана ясно по време на публичното разискване на цените в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов уточни като съществена причина скока на цените на европейските тържища.

„ Както петролът, по този начин и газът на европейските газови пазари вървят нагоре. Само за предходната седмица видяхме рекордни цени на природния газ, които доближиха даже 180 евро. Петролните артикули също вървят стремително нагоре. Тези цени се диктуват от фактори отвън рамките на страната. С огромна възможност нарастването на цената на природния газ ще бъде повече от плануваното ", съобщи изпълнителният шеф на „ Булгаргаз “ Николай Павлов, представен от БГНЕС.

„ Булгаргаз " предложи цената на синьото гориво да стане 117 лв. и 12 стотинки за мегаватчас от януари.

Павлов изясни, че „ Булгаргаз “ внася 20 дни преди началото на месеца заявление, в което се отразяват прогнозните цени на газа, който се търгува на европейските газови пазари. Той акцентира, че са регистрирани данните към 9 декември. По думите му от този момент до през днешния ден цените на европейските газови пазари са претърпели сериозна динамичност.

„ Въпреки всички покачвания „ Булгаргаз “ ще продължава да продава на своите клиенти природния газ на доста по-ниски цени по отношение на тези в Европа. По калкулации всички наши изгоди, които са трансферирани на топлофикационни сдружения, са в размер на 675 млн. лв.. Това ние го виждаме като отражение и в поръчките, които клиентите дават към „ Булгаргаз “. Тази година ще бъде най-високото ползване за последните 10 години. Бизнесът работи на първи обороти. Доволни сме от ценовите условия, които предлага „ Булгаргаз “ в тези тежки времена “, сподели още изпълнителният шеф на „ Булгаргаз “.

Според него има много спекулации в публичното пространство и опити да се всява безпокойствие във връзка с доставките в есенно-зимния сезон. Той акцентира, че „ Булгаргаз “ е обезпечил доставките на всички свои клиенти.

„ Няма място за терзание. На 100% „ Булгаргаз “ е извършил отговорностите си. В момента ние си добиваме количествата, които са нагнетени през летния интервал. Те се съхраняват и добиват според графика, който е утвърден. Всички количества влизат в контролираната цена. Трябва да се подчертае, че ние успяхме да съберем спомагателни количества. В края на сезона ние имахме с близо 15% повече количества спрямо предходната година. Те се добиват по проекта за рандеман, който е утвърден от „ Булгартрансгаз “. Тези проекти се утвърждават още месец март. Тези количества би трябвало да бъдат добити до края на месец март. „ Булгаргаз “ преди всичко удовлетворява поръчките на своите клиенти “, безапелационен бе Павлов.

Изпълнителният шеф на „ Булгаргаз “ означи, че цената на тока в България не зависи от цената на газа. По думите му цената на газа в Европа и тази, която е в България, е съвсем двойна.

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов от своя страна посочи, че КЕВР според закона само утвърждава цената на природния газ, а не я дефинира.

„ Заявлението, което идва от „ Булгаргаз “, ние ревизираме дали е в сходство с българското и европейското законодателство. КЕВР няма свободата на дефинира цената. Тя просто се произнася само по заявката. Разбира се, всички наблюдават, че в последните 20 дни цената на природния газ на европейските газови хъбове доста се увеличи заради напрежението в Европа. Всичко това докара до 180 евро на мегаватчас. Би следвало да чакаме едно значително нарастване на цената на природния газ от 1 януари по аргументи, които са напълно отвън страната “, добави още той.

И Николай Павлов, и Иван Иванов се обърнаха към ръководещите с апел - да бъде открит метод за компенсиране на топлофикациите, които след мораториума върху цените на парното ще би трябвало да продължат да купуват газа на по-високи цени, а да го продават на потребителите по-евтино.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР