От януари до октомври 2023 г. са проведени тестове за

...
От януари до октомври 2023 г. са проведени тестове за
Коментари Харесай

Проф. Хинков: Изследванията на ХИВ позитивните не са прекратявани, лекарства за тях има

От януари до октомври 2023 година са извършени проби за установяване на вирусен товар на 1312 души и 105 души са изследвани за устойчивост към прилаганите антиретровирусни медикаменти.

Това регистрира министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков в отговор на въпрос от депутата от ПП-ДБ Елисавета Белобрадова.

„ До мен доближи информация, че от 6 месеца такива проучвания не се вършат, тъй като България не е закупила нужните консумативи. Кръвни проби се взимат, само че не се изследват. По този метод няма по какъв начин да се следи до каква степен дейно е лекуването. В момента в България такова проучване не се прави даже при предпочитание за самофинансиране процедурата “, написа Белобрадова до министъра. Тя акцентира още, че без тези проучвания няма действителни данни за успеваемостта от лекуването на носителите на болестта.

„ Ситуацията е същата и с медикаментите. При подновяването на публичните поръчки носителите остават без медикаменти, до момента в който текат процедурите, а това постоянно води до декаданс на здравословното им положение “, добавя Елисавета Белобрадова.

„ Извършването на тези проучвания не е прекратявано като активност “, безапелационен е обаче министърът. В отговора си той отбелязва, че ежемесечно Националната референтна лаборатория по ХИВ дава информация на Министерство на здравеопазването за броя изследвани хора за установяване на вирусен товар и извършени проби за устойчивост.

Проф. Хинков разказва цялата процедура по обезпечаване както на проби и консумативи за проучвания, по този начин и на медикаменти за лекуване на ХИВ/СПИН, регистрира датата на сключването на последните контракти по Закона за публичните поръчки и количествата купени проби, както и методът, по който се дефинират нужните количества диагностикуми и консумативи.

„ Към момента е налице цялостна осигуреност на крайните получатели с антиретровирусни медикаменти, няма проблем с доставките и количествата, които са обезпечени до края на април 2024 година При нужда може да бъде осъществено в допълнение систематизиране от остатъчните количества по договорите преди приключването на крайния им период при положение, че публичната поръчка за 2024 година не бъде финализирана до края на април 2024 година “, акцентира проф. Хинков.

От отговора му излиза наяве още, че при зародила неотложна потребност заради поява на нови пациенти или нужда от промяна на лечебния режим заради открита устойчивост, по искане на лечебните заведения се прави преразпределение на антиретровирусни медикаменти от лечебни заведения, които разполагат с количества, към такива, които не разполагат с съответен тип или с задоволително количество от нужните лекарства.

„ Като спомагателна мярка против дефицит в лечебните заведения аптеки на крайните получатели е основан запас от антиретровирусни медикаменти в размер на 1/12 от плануваните количества в годишната поръчка на всяко лечебно заведение, с който да се обезпечи лекуването на пациентите с ХИВ/СПИН за интервал от един месец при зародили изключителни обстановки “, осведоми още министърът, като в допълнение прецизира, че публичната поръчка за медикаменти за 2024 година към този момент е стартирала.

С цялостния отговор на министъра можете да се запознаете.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР