От второто тримесечие на 2023 г. БНБ вдига антицикличния капиталов

...
От второто тримесечие на 2023 г. БНБ вдига антицикличния капиталов
Коментари Харесай

БНБ вдига буфера за рискови заеми от октомври 2023 г.

От второто тримесечие на 2023 година Българска народна банка подвига антицикличния финансов буфер, използван към кредитни рискови експозиции на 2% през четвъртото тримесечие на 2023 година, оповестиха от централната банка.

Това значи, че от всеки заем, преценен като рисков, банките би трябвало да заделят запас от 2%, с цел да покрият възможни загуби, в случай че заемът спре да се обслужва. По закон, решението на Българска народна банка би трябвало да бъде оповестено на банките една година преди влизането му в действие.

При вземането на това решение, централните банкери са отчели, че съотношението заем към Брутният вътрешен продукт възлиза на 89,1%. Отклонението на индикатора от дълготрайния тренд е негативно - 32 процентни пункта, което подхожда на нулева стойност на референтния знак за антицикличния буфер, колкото е тя сега.

Когато бъдат регистрирани спомагателните знаци, които регистрират кредитния пазар, задлъжнялостта, пазара на недвижими парцели, както и общото положение на икономическата среда, вероятността се трансформира.

Под въздействие на настоящите негативни действителни лихвени проценти и на засиленото предложение на заеми, интензивността на кредитния пазар се резервира висока, считат специалистите на Димитър Радев.

Продължителните интервали на висок кредитен напредък всекидневно основават предпоставки за повишаване на задлъжнялостта, като при утежняване на икономическите условия или внезапно покачване на лихвените проценти по заемите способността за обслужване на отговорностите може да отслабне и да се отрази в повишаване на необслужваните заеми и на разноските за обезценки. Тази констатация позволява, че стопанската система може да влезе в криза през идната година.

Едновременно с това, повишаването на енергоносителите, евентуални усложнения във веригите за доставки, индиректни резултати от забавянето на икономическата интензивност в съществени търговски сътрудници и утежняването на икономическите настройки могат да обиден финансовото положение и способността на кредитополучателите за обслужване на отговорностите, чакат още от Българска народна банка. Започналият развой на бързо повишаване на лихвените проценти в световен мащаб ще се отрази на финансовото положение на кредитополучателите.

През 2021 година Българска народна банка увеличи равнището на антицикличния буфер 1% от 1 октомври 2022 година и на 1,5% от 1 януари 2023 г.

Заради нарасналата неустановеност в икономическата среда постановат нарастване на равнището на антицикличния финансов буфер на 2% от 1 октомври 2023 година Така ще се ускори устойчивостта на банковата система при напън върху доходността и финансовата позиция, провокиран от евентуално повишаване на необслужваните заеми и обезценките.

От Българска народна банка предизвестяват също, че в случай че трендовете се запазят и рисковете се усилят, може да се вкарат ограничавания при разпределението на облагата на банките.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР