От втория опит, но едва на първо четене, мнозинството прие

...
От втория опит, но едва на първо четене, мнозинството прие
Коментари Харесай

От втория опит, но на първо четене - механизмът за главния прокурор бе приет

От втория опит, само че едвам на първо четене, болшинството одобри промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се вкарва ефикасен механизъм за следствие на основния прокурор. Проектът на Министерство на правораздаването, считан за водещия от още пет проекта за измненения в Наказателно-процесуален кодекс, мина със 181 гласа " за ", 25 " срещу " и един " въздържал се ".

За гласоподаваха депутатите на ГЕРБ, " Продължаваме промяната ", " Демократична България ", Българска социалистическа партия, " Възраждане ", " Български напредък " и самостоятелният Явор Божанков. Против бяха депутатите от Движение за права и свободи, като от Движението бе и единственият глас " въздържал се ".

Бяха признати и останалите планове - на Политическа партия, " Възраждане " и различен на Министерския съвет. Отхвърлен бе единствено този на Надежда Йорданова (ДБ) - подобен с този на правосъдния министър Крум Зарков.

След гласуването Йорданова прикани от трибуната още през днешния ден да се обединят плановете в общ отчет, с цел да се даде ход на предложенията сред двете четения оптимално бързо. Което зависи от ръководителя на комисията по правни въпроси - Радомир Чолаков (ГЕРБ) - да свика още през днешния ден изключително съвещание.

Кодексът е в конкуренция с времето. Обичайният период за оферти в признатите на първо четене текстове преди второто, е 7 дни. Това значи след оповестеното към този момент от президента разформироване на Народното събрание на 3 февруари. Може да се изиска редуциране на периода - да е 3 дни, каквото се чака да създадат от Демократична България. Това би дало време Наказателно-процесуален кодекс да влезе в програмата за работа на депутатите идната седмица и да бъде дефинитивно гласуван. Също по този начин обаче се чака болшинството, с гласовете на ГЕРБ да не поддържа такива съкратени периоди. Мотивът - Кодексът има потребност от задълбочено разискване. А и от ГЕРБ през вчерашния ден не поддържаха друго такова искане - по Закона за правосъдната власт - също минал на първо четене, да се прегледа в комисия в границите на три дни. Освен това, от ГЕРБ не харесват плана, дефинират го като противоконституционен.

По информация на Клуб Z Чолаков мисли да свика заседание в понеделник, т.е. Наказателно-процесуален кодекс няма да се впише в периодите преди разпускането на Народното събрание, даже в тридневния. С други думи - с него е свършено в границите на този парламент. 

Измененията в Наказателно-процесуален кодекс бяха на два пъти забавяни. Първо Чолаков не ги подложи на гласоподаване в комисия, а вместо това болшинството реши, че на последващо съвещание би трябвало да чуе какво мисли основният прокурор Иван Гешев по тях. Сам Гешев бе изискал това, въпреки от прокуратурата, а и персонално той, да бяха давали редица мнения по текстовете в продължение на месеци, в това число и на въпросното съвещание. Така Гешев бе чут на идната седмица, а промените бяха подкрепени и в комисия от ГЕРБ, след предписание на водача й Бойко Борисов.

Вчера пък точката " Наказателно-процесуален кодекс " от първа в дневния ред бе преместена като трета и депутатите започнаха да я преглеждат след 15 ч. Около 18 ч. председателстващият съвещанието Йордан Цонев (ДПС) изиска поименна инспекция, която откри едвам 76 записали се. Няма кворум - установи той и разпусна депутатите. Тези на ГЕРБ и Движение за права и свободи не се записаха, макар наличието " телом ", а половината от Политическа партия и Демократична България бяха в този миг на комисията по е-управление за чуване на фейсбук модератора " Телус ". Самата комисия пък нямаше право да заседава, до момента в който течеше пленарно съвещание.

На дъното

След грандиозния неуспех на вчерашното съвещание поради липса на кворум, съвещанието през днешния ден стартира с висок градус на напрежение. Очаквано, имаше редица оферти за разбъркване на дневния ред, като и от ГЕРБ, и от Българска социалистическа партия желаеха Наказателно-процесуален кодекс да бъде първа точка. Разправиите по предложенията ядосаха единствения самостоятелен народен представител Явор Божанков, който се възмути - че през днешния ден всички желаят правосъдната промяна да е първа точка, тъй като към този момент няма време за приемането й на две четения. А в това време през вчерашния ден провалиха кворума.

Председателстващият Йордан Цонев пък скастри младия народен представител от " Продължаваме промяната " Искрен Митев, който бе стигнал до трибуната, с цел да се изкаже. " Това, че сте вдигнал ръка, не ви дава право да взимате думата. Хайде в този момент върнете се и си седнете на мястото. Вчера ви споделих, че колкото и да сме толерантни ние ръководителите, няма по какъв начин да сменяем базови дефицити от първъте седем години. " " Припомнете си времето, когато сте били тук за първи път, отнасяйте се с почитание към народните представители " - отвърна Митев, припомняйки на Цонев, че е народен представител от 30 години.

Вече всъщност - промените в Наказателно-процесуален кодекс, дебатът падна под дъното. Ако първоначално се използваха единствено избрания като " милиционерщина " и " полицейщина " по адрес главно на плана на някогашния министър на вътрешните работи и в служебния кабинет на Румен Радев, и в постоянния на Кирил Петков - Бойко Рашков, то с напредването на разногласията от трибуната се чуха " чекЕджийски " номера, " чекисти ", " ченгеджийски ", намесени бяха " секс играчки ", " гумени ръкавици " и " други гумени работи ". Основни участници в тези извършения по жанр (и практика) бяха младежкият водач на ГЕРБ и някогашен заместник-министър на външните работи Георг Георгиев и отцепникът от " ИТН ", приютен поради това от " Продължаваме промяната " - Радостин Василев.

" Исках да кажа " чекистки " и " ченгеджийски ", а не това, което звучи нецензурно ". Лапсус лингва, простете ми, скърбя " - поправи се депутатът на Бойко Борисов, откакто преди този момент бе изрекъл по адрес на Рашков онази дума.

Василев пък, който от две седмици разнася из Народното събрание, в това число в пленарна зала две гумени ръце, реши да ги размаха напряко от трибуната - в отговор на Георг Георгиев.
 радостин василев пп итн нс бта

" Престанете да внасяте украшения, гумени ръчички, тъй като ГЕРБ ще внесе други гумени работи " - ядоса се ръководителят на Народното събрание Вежди Рашидов (ГЕРБ). 

Заради по този начин стичащия се спор по другояче сякаш значимата за всички парламентарни сили правосъдна промяна, бе дадена отмора. След която зам.-председателят Цонев разгласи още две санкции за деня - откакто първо порица Бойко Рашков, че скапва реда в залата. Те бяха за Георг Георгиев и Радостин Василев - за непристойни думи и държание. И заплаши, че при последващо нарушение, следва изпъждане.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР