От всички често срещани днес заплахи за киберсигурността, рансъмуерът е

...
От всички често срещани днес заплахи за киберсигурността, рансъмуерът е
Коментари Харесай

Windows разполага с вградена защита срещу рансъмуер – ето как да я включите

От всички постоянно срещани през днешния ден закани за киберсигурността, рансъмуерът е може би най-вредният и мъчителен за потребителите.

Този вид злотворен програмен продукт криптира файловете на компютъра ви, тъй че да нямате достъп до тях, в случай че не платите на хакера, с цел да отключи данните. С други думи, файловете ви се държат като заложници, до момента в който не платите претенции откуп, в случай че не съумеете да преживеете рансъмуер офанзивата благодарение на други средства.

Най-добрата отбрана против ransomware е избягването на уеб сайтове и изтегляния, в които има подобен програмен продукт, само че можете да предприемете и други ограничения за отбрана. Съвременният антивирусен програмен продукт постоянно лимитира кои приложения могат да трансформират файлове в папки, които постоянно са обект на рансъмуер. Microsoft Defender, който е вграден в Windows също може да прави това. (Преди няколко години Microsoft промени името на Windows Defender, само че това е същата стратегия.) Някои антивирусни стратегии могат да вършат и автоматизирани аварийни копия, ако се наложи да възстановите файловете си.

Уловката? За разлика от антивирусния програмен продукт на трети страни, тези спомагателна отбрана не е включена по дифолт в Microsoft Defender. Трябва сами да я активирате.

Как да включите отбраната от рансъмуер в Windows

Стъпка №1: Отворете „ Защита в Windows “ – можете да извършите това по един тези няколко начина;

Натиснете Alt + Spacebar на клавиатурата, въведете „ отбрана в windows “, след което натиснете Enter; Отворете старт менюто и въведете „ отбрана в windows “, след което натиснете Enter;

Стъпка №2: Отворете Настройки, след което изберете „ Актуализиране и отбрана “, след което изберете „ Защита в Windows “ в левия панел;

Стъпка №3: Намерете настройките си срещу рансъмуер

Щракнете върху „ Защита от вируси и закани “. След това щракнете върху „ Управление на отбраната срещу рансъмуер “ в долната част на екрана.

След това включете опцията „ Контролиран достъп до папки “. Тази конфигурация лимитира достъпа на приложенията до досиетата по дифолт на компютъра ви OneDrive, Документи, Снимки, Видеоклипове, Музика и Любими. Можете също по този начин ръчно да добавите други папки към листата.

Не на всички приложения ще бъде неразрешен достъпът до тези области в Windows – на стратегиите от Microsoft Office автоматизирано се позволява да отварят и трансформират файлове. Но в случай че не е във вътрешния лист на Microsoft с доверени приложения, дадена стратегия не може да вижда нищо в тези папки, до момента в който не получи категорично позволение в Windows Security.

Стъпка №4: Уверете се, че сте влезнали в OneDrive

Ограничаването на достъпа до файлове и папки няма да ги отбрани изцяло. Друг значим способ за отбрана е да имате положителни аварийни копия. Windows ги прави автоматизирано, в случай че сте влезнали в OneDrive. Можете да свържете акаунт в Microsoft към целия си компютър с Windows или единствено към приложението OneDrive.

За да сте сигурни, че тази отбрана е включена, можете да погледнете в Защита от рансъмуер > Възстановяване на данни при положение на рансъмуер.

Разбира се, с цел да се предпазите от най-лошите последствия от рансъмуер, най-сигурното аварийно копие на файловете ви е това, което съхранявате офлайн. Трябва да извършите такова в допълнение към всичко, което се съхранява в облак. Ако имате единствено едно копие на данните си, значи въпреки всичко не сте архивирани вярно и несъмнено.

Трябва ли да включите отбраната против рансъмуер в Windows?

Сигурността и удобството живеят в противоположните краища на спектъра и това е по този начин и в този случай. Контролирането на достъпа до папки в Windows може да защищити хакерите от значимите ви папки, само че може да бъде и малко неловко. Например геймърите могат да открият, че достъпът до запаметяващи файлове може да бъде блокиран по дифолт, защото те постоянно се записват в досието „ Документи “.

Можете да решите този проблем с минимални дейности. Добавете приложението в листата за достъп или запазвайте файловете на игрите в друга директория на компютъра си, до която няма следен достъп.

Защитете компютъра си с Windows и от други онлайн закани

Ако предпочитате по-усъвършенстван програмен продукт плюс спомагателни отбрани, можете да разгледате и опцията за надграждане на антивирусния си програмен продукт. Например Norton 360 Deluxe – добър избор за антивирусен програмен продукт включва мощна отбрана от злотворен програмен продукт в комплект с VPN услуга, управител на пароли, мониторинг на тъмни мрежи за персоналните ви данни и други. Той може да помогне за опростяване на сигурността онлайн.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР