От времето на регистрация на едно лекарство за онкоболни в

...
От времето на регистрация на едно лекарство за онкоболни в
Коментари Харесай

Онкоболните у нас чакат средно 2 години за достъп до нови лекарства |

От времето на регистрация на едно лекарство за онкоболни в Европейската организация по медикаментите досега, в който е налично в България, минават приблизително две години – период, който е немислимо дълъг, само че това че е към този момент налично, не значи, че е налично за пациентите, казва в изявление за Българска телеграфна агенция доктор Станимир Хасърджиев, общоприет секретар на Европейското партньорство за налично опазване на здравето и общоприет шеф на Национална пациентска организация.

Хасърджиев ще взе участие в започващия на следващия ден в Рига двудневен Европейски конгрес на онкологичните пациентски организации „ За тъждество в битката с рака “.

В западноевропейските страни съвсем незабавно подсигуряват тези нови варианти за своите пациенти, тъй като там животът е по-ценен в сравнение с бюджета, добави Хасърджиев.

В България има условие цената да бъде най-ниска от всички референтни страни. Това не звучи неприятно, само че на процедура съществуването на такова условие кара фирмите да държат цените си за цяла Европа относително високи, което автоматизирано значи, че за България те са непостижимо високи, сподели още Хасърджиев. Поради тъкмо тази система на референтни цени, която доста бързо уеднаквява цените в цяла Европа, производителите държат относително висока цена, която обаче е подобаваща за западноевропейските страни, само че не е съобразена с източноевропейския пазар. Това е повода страната ни да прибягва до условието компаниите да дават наложителни отстъпки към НЗОК, само че това не остава неусетно от фирмите, които така и така „ не се подреждат на опашка да продават медикаментите си в България “, добави той.

Производителите дефинират ценовата си политика по отношение на огромните пазари, като презумпцията е, че тези пазари би трябвало да поемат финансовата тежест в по-голяма степен, с цел да може по-бедните страни да получават по-добри условия и по-добри цени. Ние, обаче, като членове на Европейски Съюз, попадаме в групата на богатите и затова в Европа цената на медикаментите е една от най-високите в света, след Съединени американски щати.

За да получим по-ниска цена, би трябвало да сменим системата и тя да не бъде референтна, тъй като вместо да понижава цените, ги държи релативно високи, изключително за страните в Централна и Източна Европа, добави Хасърджиев.

Друго неравноправие сред пациентите, с изключение на усложнения достъп до новаторски лечения, е достъпът до скринингови стратегии. По думите му в България няма проведени същински скринингови стратегии, защото такива стратегии включват тъкмо избрани дейности, а освен обезпечаване на едно проучване в границите на две години.

Скрининговите стратегии би трябвало да включват с изключение на прегледи, известяван на пациентите, асортимент на целеви групи, вярно ориентиране към съответните експерти, съответно и навременно лекуване, в случай че се открие обещано заболяване, напомни Хасърджиев.

Българските пациенти са ощетени и поради това, че им липсва помощ откакто към този момент са диагностицирани, уточни Хасърджиев. По думите му те се лутат по клиники, липсва им информация, не знаят къде ще отидат и на кого ще попаднат. В България би трябвало да има унифициран стандарт по онкология , който да подсигурява на пациентите, че онколозите подхождат по един и същи метод, и че болните ще получат качествена здравна услуга. Българските гайдлайни доста постоянно закъсняват с осъвременяването си, добави той.

Най-големият смут за онкоболните и околните им е неналичието на съответни палиативни грижи , в това число и на съответно обезболяване по време на лъчетерапия. Българските пациенти биват оставени в страдания, в края на живота им те са изоставени от цялата система, сподели още Хасърджиев.

Според статистиките за разнообразни здравни индикатори България е на опашките им и резултатите се виждат по високата смъртност, по късното диагностициране, голям брой затруднения и други и даже и да не сме единствената такава страна, проблемите при нас са най-силно обострени. За профилактика и за скрининг единствено се приказва, само че отсреща сякаш няма нищо. Мултидисциплинарният метод и комплексността в лекуването са застъпени в доста малко лечебни заведения. Ако към тях се прибавят и обществените проблеми, които един пациент би могъл да има – с шеф, с трудоустрояване и други, изобщо не е елементарно в тази страна да бъдеш пациент, обобщават Станимир Хасърджиев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР