От векове насам лененото семе е ценено заради своите полезни

...
От векове насам лененото семе е ценено заради своите полезни
Коментари Харесай

10 доказани ползи за здравето от консумацията на ленено семе

От епохи насам лененото семе е ценено поради своите потребни свойства върху организма. Към днешна дата, то се счита за една от така наречен „ суперхрани ” и е една от желаните съставки в менюто на хората, които се борят с непотребните килограми.

Ето 10 здравословни изгоди от потреблението на ленено семе, които ще ви накарат да го включите в листата си с обичани хранителни артикули.

1. Лененото семе прелива от потребни хранителни субстанции – те оказват позитивно въздействие върху целия организъм. Най-изявените от тях са омега-3 мастни киселини, фибри и лигнани.

2. То е с високо наличие на омега-3 мастни киселини – като продължение на точка 1. Това е от извънредно значение за вегетарианците или хората, които не употребяват риба. Лененото семе може да ви набави тези по този начин значими субстанции. Те понижават риска от инсулт и спомагат за положителното сърдечно здраве.

3. Лененото семе е пренаситено с лигнани, които понижават риска от рак – тези субстанции, от своя страна съдържат мощни антиоксиданти и естрогенни свойства. Те могат да понижат риска от някои типове рак.

4. Богато е на фибри – които усъвършенстват храносмилателния развой и здравето на червата.

5. Оказва въздействие върху холестерола – с помощта на съществуването на фибри в състава си, които контролират и намаляват равнищата на холестерола, а оттова усъвършенстват и сърдечното здраве.

6. Понижава кръвното – лененото семе е изключително потребно за хора, които страдат от високо кръвно налягане, защото то го намалява.

 ленено семе

7. Лененото семе е с високо наличие на протеини – и в частност на растителни такива, поради което може да бъде извънредно потребна храна за хора, които не ядат месо.

8. Помага за контрола на кръвната захар – намалява я поради наличието си на фибри и може да бъде потребна храна за хората, които страдат от диабет.

9. Намалява възприятието на апетит – и по този начин може да ви помогне да се отървете от непотребните килограми. Контролът на апетита е от главно значение, в случай че сте си сложили тази цел, а лененото семе прави тъкмо това.

10. Лененото семе е универсална съставна част – може умерено да го прибавите към ежедневното си меню и доста скоро да усетите позитивните резултати от въздействието му върху себе си.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР