От вчера в медийното пространство върви новината, че българите, които

...
От вчера в медийното пространство върви новината, че българите, които
Коментари Харесай

Плашат ни с 14 дни, а родният туризъм от години е под карантина

От през вчерашния ден в медийното пространство върви новината, че българите, които изберат да почиват в Гърция или Турция, трябвало да се подложат на 14-дневна карантина при завръщането си в България. И разумно, от това би последвало, че при идването на непознати туристи в страната, те също би трябвало да бъдат сложени под карантина. В противоположен случай сходно условие би било дискриминационно по смисъла на разпоредбите на Европейски Съюз.

И по какъв начин тъкмо сходна мярка би помогнала на родния туризъм?

С какво Министерството на туризма ще притегли българите да изберат родното Черноморие? Като ги принуди да не отидат в Гърция, тъй като 2 седмици отмора ще е еднакъв на 2 седмица затвор вкъщи, и то измежду лято? И дали и дребното туристи от прилежащите страни, които биха пристигнали в България, ще са подготвени да изкарат 2 седмици сред четири стени? Да не забравяме, че сред тях има и доста гърци, които избират Банско и Мелник през летните месеци. 

Според обява на " Дневник ", гръцкото посолство у нас е удостоверило, че нашата южна съседка работи по ограничения, които могат да доведат до отчасти или цялостно унищожаване на карантината, засягаща български жители, които влизат в страната. Според дипломатите още тази седмица се очаква да се подпише двустранно съглашение сред София и Атина. И до момента в който гърците ни твърдят, че двете министерства на туризма си сътрудничат за улеснението на жителите, които избират да изкарат лятната си отпуска в Гърция, нашето Министерство на външните работи пуска много неразбираем пост в формалната си страница във Facebook:



Може би това обръщение цели да внесе изясненост по въпроса, само че води до още повече спекулации и ядосани българи. И въпреки всичко, дано да помислим трезво.

Ясно е че тази карантина е дискримиционна и точно по тази причина най-вероятно ще отпадне. Но въпросите, които произтичат от ръководството на българския туризъм, няма по какъв начин да отпаднат. Защото ние занапред ще се сблъскваме с проблемите му.

Как тъкмо ще забравим отношението на хотелиери, ресторантьори и туроператори, които от години тръбят по какъв начин нямат потребност от родни туристи. Защото пияните англичани и нападателните шведи някак вършат бетонните им сгради по-одухотворени, в сравнение с биха били с изнервени родни майки, непроменяемо придружавани от палави деца. И в този момент, тъй като чужденците няма по какъв начин да дойдат тази година, ние - бедните и нахални българи станахме значима част от тактиката “Нека си помогнем взаимно! ” Ами дано, махнете карантината и дано сезонът да стартира в този момент! 



А докато се кахърим по какъв начин ще стигнем до Халкидики за уикенда, туристическото ведомство тихомълком раздава едни от последните хубави плажове на България на концесии за по 20 години, алармира Генка Шикерова във Facebook. Това се случва някак комфортно в интервала, в който страната е блокирана, а процедурата е спряна заради събитията. Не за друго, а с цел да може плажовете да отидат при който би трябвало. Тогава напълно нищо няма да остане и от без това съсипаните плажове " Черноморец-Юг ", " Градина ", " Златна рибка ",  " Делфин ", " Бутамята " и " Силистар " на Южното Черноморие. Но и на север нещата не наподобяват по-добре. Там пък локални предприемачи изкупуват на безценица “земеделски ” парцели на плажа, като унищожават безмилостно редки за България флора и фауна.  

И по този начин, част от българските плажове ще бъдат застроени. Ще ги накичат с чадърчета и шезлонгчета на “преференциални ” цени. Друга част ще се трансфорат в едни огромни нощни заведения навън. Музиката ще дъни денонощно, а видове в подозрително положение ще се влачат по плажа сред хавлиите и поясите на няколко заблудени фамилии. Ще има и къмпинги, тъй като, нали, е съвременно. И на тях къмпингуването ще е неразрешено. Отново тъй като е съвременно. 

А ние, българските туристи, ще продължаваме да въздишаме и ще отпрашваме в посока Кулата петък след работа. И ще ставаме от ден на ден, тъй като даже и такива като мен - правилните кучета, които с години поносим своеволията, повишените цени, неприятното обслужване и непоносимите бетонни гледки на нашето море, имаме предел на самообладание. 

 
Туризмът ни се нуждае от нас, както и ние от него!
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР