От вчера (2 март) Адриана Стоименова е назначена за зам.-министър

...
От вчера (2 март) Адриана Стоименова е назначена за зам.-министър
Коментари Харесай

Адриана Стоименова, социален зам.-министър: Министерството няма да отнема права

От през вчерашния ден (2 март) Адриана Стоименова е назначена за зам.-министър на труда и обществената политика, като ще дава отговор особено за политиките за поддръжка на хората с увреждания. Назначението ѝ идва на фона на неодобрение от общественото законодателство, дефицит на асистенти за хората с увреждания и митинги на майки на деца с увреждания.

Г-жо Стоименова, ще бъде ли анулиран Законът за персоналната помощ, каквато опасност настояват, че съществува майки на деца с увреждания?

- Категорично не. Министерството на труда и обществената политика няма да лишава права. Изрично в закона е записано, че тези политики ще бъдат усъвършенствани. До 30 юни би трябвало да бъде подготвен анализът и сме отворени за полемика за уравновесени и аргументирани оферти.

Как ще потушавате напрежението около Закона за персоналната помощ и митингите на майките?

- Както министър Деница Сачева сподели, те бяха участници в правенето на закона (за персоналната помощ - бел.ред.), тъй че в действителност не разбирам тяхната позиция. Отворени сме за аргументирани оферти.

Ще работя с всеки, който даде в действителност градивни оферти за смяна на законодателството.

Кои ще са главните Ви цели в най-спешен порядък?

- Приоритетите ми са три. Законът за персоналната помощ - там, както към този момент стана ясно, параграф 7 дава един период за оценка и оферти. След 2-3 месеца ще излезе анализът, по него ще има доста сериозна работа.

Трябва да бъде конструирана новата Държавна организация за хората с увреждания, която е извънредно значима и чакаме от самите хора с увреждания оферти. Отделно, доста от хората с увреждания се надяват на ефикасни обществени услуги, тъй че да бъдат интегрирани както на пазара на труда, по този начин и в обществената сфера посредством спорт или обучение.

Какво Ви стимулира да приемете поста в миг, в който напрежението е огромно и има апели за оставката на обществения министър? В този смисъл подготвена ли сте и с вашата оставка?

- Това предложение е доста добре премислено. Мотивира ме поддръжката на организациите, които са в тази сфера и с които имам дългогодишно партньорство и поддръжка.

А за оставката, несъмнено, в случай че тя ми бъде поискана, ще я дам.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР