От въвеждането им през декември 2020 г., ваксините срещу COVID-19

...
От въвеждането им през декември 2020 г., ваксините срещу COVID-19
Коментари Харесай

Ваксините срещу COVID-19 са спасили най-малко 1,4 милиона живота

От въвеждането им през декември 2020 година, имунизациите против COVID-19 са понижили смъртните случаи с минимум 57%, спасявайки повече от 1,4 милиона живота в европейския район на СЗО (Световната здравна организация).

Още първата бустерна ваксина е избавила 700 000 живота, предава euronews.next.

Доклад на СЗО разкрива, че броят на смъртните случаи от COVID-19 в Европейския район, който сега е 2,5 милиона, е могъл да доближи 4 милиона, в случай че не са били имунизациите.

„ Непрекъснато подчертаваме смисъла на имунизациите против COVID-19, изключително за по-възрастните хора и най-уязвимите. Това изследване документира резултата на страните, прилагащи тези препоръки. Доказателствата са неопровержими ", сподели доктор Ханс Хенри П. Клуге, районен шеф на СЗО за Европа.

От началото на пандемията COVID-19 в Европейския район на СЗО, обхващащ 53 държави-членки в Европа и Централна Азия, са регистрирани повече от 277 милиона случаи на болни и над 2,5 милиона смъртни случаи. Смъртността в страните е намаляла с до 75%.

Докладът разкрива 57% понижение на смъртността измежду 70 до 79-годишните и 54% понижение на смъртните случаи измежду тези на възраст от 60 до 69 година Смъртността е с 52% по-ниска при хората от 50 до 59 година Възрастовата група, която се е облагодетелствала най-вече от имунизацията, е тази над 80 година, намалявайки общата смъртност с 62%.

При тези на възраст от 25 до 49 години приемането на втора доза ваксина е довело до 48% понижение на смъртността, макар че при тях приемането на ваксини за втория и третия бустер е единствено 5%.

Държавите, които са въвели обширни стратегии за ранна имунизация като Белгия, Дания, Исландия, Ирландия, Израел, Малта, Холандия и Обединеното кралство имат най-голяма изгода в броя на животите, избавени като цяло посредством имунизацията.

Тъй като зимата се ускорява в Северното полукълбо, случаите на COVID-19 още веднъж се усилват, дружно със скорошната вълна от други респираторни вируси, в това число респираторен синцитиален вирус (RSV) и грип.

„ COVID-19 не е липсващ. Ние просто се научихме да живеем с него ", осведоми доктор Клуге. „ Голяма част от обществото е придобило равнище на имунитет посредством имунизация, зараза или и двете. А в случай че имаме признаци на COVID-19 или грип, множеството от нас знаят, че е най-добре да си стоим у дома ".

Докладът на СЗО споделя позицията на Европейската техническа консултативна група от специалисти по имунизация, която поредно поучава държавите-членки да подсигуряват, че всички хора са в крайник с имунизациите против COVID-19 в сходство с националните политики за имунизиране против вируса.

Сред източниците на отчета на СЗО са седмичните преброявания на смъртните случаи от COVID-19 и приложените дози ваксини за възрастова група, докладвани от 34 държави-членки, области и територии в Европейския район на СЗО към Европейската система за наблюдаване сред 2020 година и март 2023 година
ТЕМА преди 14 часа 837 преди 4 дни 797 преди 5 дни 2161
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР