От утре се възобновява умъртвяването на животните в районите с

...
От утре се възобновява умъртвяването на животните в районите с
Коментари Харесай

Възобновяват евтаназията на животни заради чумата в Ямболско и Бургаско

От на следващия ден се възобновява умъртвяването на животните в регионите с чума по дребния рогат добитък в Ямболско и Бургаско. Освен това се стягат ограниченията към обитаемоте места с зародилите огнища. И нещо доста значимо - вземат се превантивни ограничения и против една друга заплаха - африканската чума по свинете, която е в Румъния, единствено на 60 км от България.

Въвежда се цялостен надзор на всички хора и коли, които влизат и напущат трите обитаеми места с потвърдени случаи на животни болни от чума, с цел да не се допусне разпространяване
Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Проверки на колите, да не приказвам за придвижване на животни. Има протокол, с който още на 28 юни са предизвестени притежателите на животни. Сега затягаме режима, това би трябвало да чуят и да не се тормозят.
Увеличава се живата защита по цялата граница с Турция, както и инспекциите за транспорт на животни по граничните пунктове. На засилен надзор ще бъдат подложени още влаковете и плавателните съдове, които влизат от югоизточната ни съседка.
 ​От на следващия ден продължава умъртвяването на животни в засегнатите от чумата стада ​От на следващия ден продължава умъртвяването на животни в засегнатите от чумата стада
От на следващия ден продължава умъртвяването на животни в засегнатите от чумата стада в Ямболска област. Това решение на Оперативния щаб разгласи вътрешният министър...

Заради заплахата от север да се популяризира друго заболяване - африканска чума по свинете, по 140 км сухопътна граница сред Румъния и България незабавно стартира построяването на ограда от бодлива тел, с цел да не минават диви свине у нас.
Атанас Добрев, зам.-министър на земеделието, храните и горите: Последното огнище на африканска чума по свинете е установено до Костанца, което към този момент е много покрай България - на 60 км. И за това ние подхващаме някои превантивни ограничения.
Трима са европейските специалисти, единият е от референтната лаборатория, другите двама са вирусолози. Те към този момент работят дружно с българските ветеринари в трите огнища.
Дамян Илиев, изпълнителен шеф на БАБХ: Съвместни са ни решенията, които са взети до в този момент. Действаме по този начин, както би трябвало, с цел да спрем болестта в страната.
Постоянно се взимат и изследват проби от животни в гранични на засегнатите региони, с цел да се следи за заплахата от пораждане на нови огнища.
 Затягат ограниченията по границата поради африканската чума по свинете Затягат ограниченията по границата поради африканската чума по свинете
Затягат се ограниченията по границата и в русенска област против разпространяването на африканската чума по свинете в България. Броят на огнищата в прилежаща Ру...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР