От утре, 8 декември, ще бъде пуснато движението на трамваите

...
От утре, 8 декември, ще бъде пуснато движението на трамваите
Коментари Харесай

Утре пускат движението на трамваите по линия номер 5


От на следващия ден, 8 декември, ще бъде пуснато придвижването на трамваите по линия номер 5 по трасето от площад " Македония " до бул. “Овча купел “, заяви пред публицисти зам.-кметът на Столичната община Ангел Джоргов.

Реконструкцията се прави по план " Интегриран столичен градски превоз – фаза II ", финансиран от Оперативната програма  " Региони в напредък " 2014-2020. 

Обектът е разграничен на две елементи и срокът на сектора от обръщалото на Съдебната палата до пл. " Руски монумент " изтече напролет, имаше закъснение към 90 дни, уточни Джоргов. Той сподели, че на строителната компания ще бъде наложена санкция в размер на 10% от цената на този сектор, която е към 10 млн.лв.  Това значи, че санкцията за строителя ще бъде към 900 хил.лв., разясни зам.-кметът. Другият сектор, който коства 30 млн.лв. без Данък добавена стойност е с общ период две години и в случай че има закъснение по виновност на изпълнителя, ще бъде наложена санкция до 10% от цената на целия контракт, сподели Джоргов.

Той уточни, че трамваите по линия номер 5, която преди ремонта се ползваше от 50 хиляди души на ден по цялото трасе, ще се движат с маршрут от Съдебната палата до трамвайно ухо " Бъкстон ". Линията ще бъде обслужвана с нови трамвайни мотриси, уточни Джоргов. Те са 13 на брой, като се чака доникъде на идната година в София да дойдат още 29 трамвайни мотриси, обезпечени по Оперативна стратегия " Околна среда ". Така трамвайните линии 5, 4 и 18 ще се обслужват от нови мотриси. Джоргов разгласи още, че от на следващия ден стартира и реконструкцията на трамвайното обособено трасе от трамвайното ухо на бул. " Никола Петков " до ул. " Райска градина ".

Реконструкцията на трамвайната линия по бул. " Цар Борис III " е разграничена на два сектора, без частта на площад " Руски монумент ". Първият сектор е от пл. " Руски монумент " до ухо " Княжево " (без кръстовището на бул. „ Цар Борис III “ и бул. „ Гоце Делчев “), а вторият сектор от пл. " Руски монумент " до ухо " Съдебна палата ". Към сегашния миг е подготвен напълно секторът от „ Съдебна палата “ до трамвайно ухо " Бъкстон “ и продължава работа по трасето след ухо " Бъкстон ", осведомиха от общината.

Цялостно е сменен релсовият път, контактната мрежа, построени са нови перони, инсталирани са спиркови навеси. Пренаредена е паважната настилка и гранитните бордюри по двете местни платна на бул. " Македония ", сменени са асфалтовите настилки по ул. " Алабин ", ухо " Съдебна палата " и пл. " Македония ", напълно са актуализирани тротоарните настилки. На бул. " Македония " до Руски монумент е построен нов линеен парк, заяви зам.-кметът. В пространството сред локалните платна са обособени две пешеходни алеи, една велоалея и кътове за отдих. В линейния парк са засадени нови дървета, шубраци и разнообразни типове цветя, като за поддръжката на растителността е построена напълно нова поливна система, сподели още Джоргов.

От общината осведомиха, че идейният план за линейния парк е на френското архитектурно студио " Вилмот и асосие " с ръководещ шеф Борина Андрю. Живият плет, присъщ за обособеното трамвайно трасе по булевардите " Тотлебен " и " Цар Борис III ", е възобновен, като тази част от растителността, която е в положително положение е непокътната, а на останалите места е засаден нов жив плет.

Следващият стадий на строителство включва обособеното трасе в сектора сред ухо " Никола Петков " и ул. " Райска градина ", без да се засягат кръстовища. Затваря се трамвайното придвижване от ухо " Никола Петков " до ухо " Княжево ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР