От тази седмица стана ясно, че делта вариантът се разпространява

...
От тази седмица стана ясно, че делта вариантът се разпространява
Коментари Харесай

Д-р Христиана Бацелова: Лошата дисциплина ускорява заразата

От тази седмица стана ясно, че делта разновидността се популяризира към този момент навсякъде у нас, като честотата му в оценените проби е достигнала 99%. Как обаче разновидността въпреки всичко е съумяла да навлезе в страната ни поради всички условия за влизане у нас от чужбина, остава незнайно.

Епидемиологът доктор Христиана Бацелова напомня, че наличието на индийския вариант у нас беше намерено в проби още от април месец. Според нея от дълго време е невероятно да се дефинира нулевият пациент, внесъл делта разновидността. Най-вероятно той е обитавал в Западна Европа, където вариантът циркулира като преобладаващ от края на пролетта. Не е изключено да го е внесъл и някой дошъл напряко от Индия.

Според доктор Бацелова за обстановката сега е асъдействало безотговорното отношение на обществото у нас. Маски се носят единствено в огромните хранителни вериги, моловете и лечебните заведения, само че на всички места другаде и изключително по морето няма никаква дисциплинираност в спазването на ограниченията. Тя показва, че поради характера на вируса, който се популяризира като въздушно-капкова зараза, контролът е сложен.

Предвид плъзналата в няколко училищен лагера по морето болест доктор Бацелова поучава родителите да бъдат бдителни даже при негативен резултат на бързия антигенен тест за коронавирус и по опция да се направи по-точния PCR разбор. Тя изяснява, че въздушно-капковите инфекции не са присъщи за сезона на лятото и по тази причина към всеки един случай на признаци би трябвало да се подхожда деликатно. Майките и татковците би трябвало да наблюдават положението на заболелите деца и да бъдат нащрек и за следващи затруднения.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР