От тази година България е кандидат член на Организацията за

...
От тази година България е кандидат член на Организацията за
Коментари Харесай

Зам. генералният секретар на ОИСР пред БНТ: Какво предстои за България по пътя към членството в ОИСР

От тази година България е претендент член на Организацията за икономическо съдействие и развиване. Какво е направено до тук и какви процедури предстоят, за разговаряхме със заместител генералния ѝ секретар Джефри Шлагенхауф, който организира работни срещи с българските институции.

Г-н Шлагенхауф, решението за начало на договарянията за присъединение на България към Организацията за икономическо сътрудничество и раз към този момент е реалност. Какви са идващите стъпки пред нашата страна до приемането на цялостно участие?

- На 25 януари Съветът взе решение да предложения България да стартира договаряния за присъединение. Следващите стъпки са Съветът на Организацията за икономическо сътрудничество и раз да утвърди пътни карти за страните в развой на присъединение. Очаквам да обсъдим това през днешния ден, понеделник, с вяра да може Съветът да ги утвърди на 7, 9 или 10 юни на срещата на Съвета на Организацията за икономическо сътрудничество и раз на равнище министри. След това ще имаме публична аудиенция на високо равнище от нашия юридически отдел и един мой непосредствен сътрудник - зам. основен секретар, които ще дойдат в България. Надявам се това да стане на 13 и 14 юни. Тогава стартира същинската техническа работа. България ще бъде оценена от 20 съществени политически комитети на Организацията за икономическо сътрудничество и раз и въз основата на техните рекомендации, процесът ще продължи. Това ще е дълъг развой. Мисля, че на последните включили се страни им лиши към 5 години да завършват процеса.

На какви критерии към момента би трябвало да отговори България и какви са задачите, които би трябвало да реализира, какво би трябвало да бъде свършено?

- Мисля, че огромна част от това ще бъде решено от техническите Комитети, когато се срещнат с български представители. Аз знам, че Вие се стремите да решите някои основни проблеми, които са корупция, корупционен риск, по какъв начин да продължите с реформирате и някои административни процедури, касаещи правосъдната система и други. Това ще едно от провокациите. Но ние работим с цялостен лист от въпроси, като да вземем за пример къде се намирате във връзка с околната страна, дали има области където не сте синхронизирани с съществени правила и принадлежности на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Това е един развой на съдействие, партньорство, това е взаимно израстване.

Как Организацията за икономическо сътрудничество и раз оказва помощ на страните във време на рецесия? Щетите върху стопанските системи от COVID-19 към момента не са преодолени, а в този момент се изправяме пред енергийна рецесия и продоволствена рецесия поради войната в Украйна.

- Аз мисля, че ние предлагаме политически препоръки и поддръжка, като правим разбор за излизане от рецесиите, въз основата на който споделяме какъв вид стопански пакети може да са нужни, с цел да оказват помощ на страните да се възстановят в огромна част от вредите. Например, ние следим, че поради войната в Украйна и коронавирус рецесията, повишаването на световния Брутният вътрешен продукт ще е най-малко 1 процентен пункт по-малко тази година. Заради този напън се чака инфлацията да е 2,5 процентни пункта по-висока. Опитваме се да вършим разбори и да оказваме помощ с това какво може да бъде направено.

Каква е политиката на Организацията за икономическо сътрудничество и раз във връзка с глобите против Русия? Съвпада ли с политиката на Европейски Съюз, има ли разлики?

- Не бих споделил, че има разлика. Ако има, то тя е доста дребна. 22 от нашите страни са членове и на Европейски Съюз. Ние мощно поддържаме техните позиции по отношение на Русия сега. Организацията за икономическо сътрудничество и раз доста бързо приключи присъединяване на Русия в органите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Освен това затворихме и дребния сателитен офис, който имахме в Москва. Ние сме решени да помогнем с каквото можем за възобновяване на Украйна, когато войната завърши.

Какви ще са изгодите за България и българската стопанска система от участието ни в Организацията за икономическо сътрудничество и раз?

- Мисля, че е много ясна изгодата. Една от изгодите от участието в Организацията за икономическо сътрудничество и раз за страната е, че то алармира на света, че страната отговоря на нещо като златен стандарт за това по какъв начин се ръководи, какво е законодателството ѝ, по какъв начин го ползва. Това е извънредно значимо за привличане на частни вложения в България. Както всички знаем, тъкмо тези вложения усилват работните места, усилват приходите и така нататък Това е извънредно огромна изгода. Понякога е мъчно да се изясни, само че за елементарния български жител, тъкмо това ще бъдат изгодите. Повече работа, повишение на заплатите, повече благоприятни условия.

А с какво участието на България ще бъде потребно на Организацията за икономическо сътрудничество и раз?

- Аз мисля, че едно от нещата, с които България ще способства е стратегическото ви местонахождение. В нашите цели е Програмата за Югоизточна Европа, която е ориентирана към страните от Западните Балкани. И аз мисля, че България може да стане водач в района, който ще помогне да прокараме и насърчим използването на стандартите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Вие преди малко проведохте поредност срещи в България. Моля, споделете Вашите усещания и резултатите от Вашите диалози!

- Аз имах две доста значими срещи. Първата беше за издание на отчет, върху който работи Организацията за икономическо сътрудничество и раз, финансиран от програмата Групово дело РЕФОРМА на Европейски Съюз. Той е по отношение на реформиране на административни процедури, касаещи правосъдната система и други и съдържа някои рекомендации за това какво може да бъде направено, с цел да напредваме с това. За мен една от най-впечатляващите срещи, от която се връщам в този момент, беше срещата с членове на Народното събрание, на която говорихме за Организацията за икономическо сътрудничество и раз, процеса и изгодите от участие. Това, което най-вече ме впечатли, беше, че диалогът не беше единствено среща с ръководещата коалиция, а имаше и трима представители на опозицията. Аз мисля, че това приказва доста добре за България и го намирам за същински впечатляващо. И това в случай, че работя 20 години в администрацията на Съединени американски щати и в Сената.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР