От страх, че в болниците ще се заразят, хората с

...
От страх, че в болниците ще се заразят, хората с
Коментари Харесай

Доц. Арабаджиев би тревога: В пандемията по-късно се откриват онкологични заболявания

От боязън, че в лечебните заведения ще се заразят, хората с съмнение за рак отлагаха до поява на тежки признаци, а тогава туморите към този момент са напреднали, споделя в изявление за 24 часа доцент доктор Желязко Арабаджиев, дм, член на Експертния съвет по здравна онкология към Министерството на здравеопазването, шеф на отделението по здравна онкология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Член на лигата “Лекарите, на които имаме вяра ”.

– Доц. Арабаджиев, пандемията по какъв начин повлия върху диагностиката и лекуването на онкологично болните българи?

– COVID-19 даде отражение във всички сфери на живота ни, само че в най-голяма степен и с най-тежки последствия повлия върху опазването на здравето. Допреди март 2020 година светът се вълнуваше от заболеваемостта и лекуването на болести като диабет, сърдечносъдови проблеми и, несъмнено, от онкологични болести. Коронавирус “заглуши ” проблемите с всички останали болести в обществените и медийните среди и завладя първите страници и новините. Хората изпаднаха в боязън от смъртоносната болест, като терзанията им и до ден сегашен са основателни. Научихме се да следим всекидневно, даже по няколко пъти дневно, телесната си температура, да тестваме имаме ли усет и подушване, да броим какъв брой пъти сме се изкашляли или кихнали, като пренебрегвахме други признаци или чувства, които не свързвахме с Коронавирус.

Отделно страхът от заразяване накара доста хора, изключително по-възрастни, да лимитират до най-малко излизанията от домовете си, включително и визитата в лечебни заведения, тъй като считаха, че точно там, в лечебните заведения, рискът от заразяване е максимален. Отиването в лечебно заведение се случваше по две аргументи – с Коронавирус симптоматика или при доста тежки други признаци. Но във втория случай и в подтекста на раковите болести тежката симптоматика е симптом на извънредно напреднал развой, които към този момент мъчно може да се лекува. По тази причина, а и от лични наблюдаване в моята клинична процедура можем да кажем, че поради пандемията има повишаване на случаите на закъсняло диагностициране на онкологични болести.

В разгара си Коронавирус “изконсумира ” ресурса от здравни експерти в другите области на медицината. Поради лавинообразно увеличаващия се брой пациенти по време на вълните на пандемията в лекуването на болните се включиха и доста лекари, които не са инфекционисти, които са експерти и специализиращи лекари в други специалности, като това докара до дефицит на медицински служащи в останалите отделения и клиники. Това също даде отражение върху диагностичния и лечебния развой на онкологичните заболявания. Немалко от нас се заразиха, а, за жалост, доста сътрудници и не съумяха да се преборят с вирусната зараза и следствията от нея.
Всички тези фактори дадоха отражение. След време при по-задълбочен разбор евентуално ще бъдат посочени като аргументи за закъснение на диагностиката и лекуването на хората с онкологични болести в изискванията на пандемия.

– Хората с рак се считат за една от най-уязвимите групи за коронавирусната зараза, удостоверява ли се това в живота?

– До този миг липсват безапелационни доказателства за нараснала заболеваемост от Коронавирус при пациенти с онкологични болести, макар че данни от Китай, Италия и Съединени американски щати демонстрират нараснал риск за по-тежко протичане на инфекцията измежду тази група от популацията. Данните от проспективни популационни изследвания във времето демонстрират, че смъртността от Коронавирус при пациенти с онкологични болести варира от 5 до 61%, от метаанализи – 26%. За съпоставяне този индикатор се движи сред 2 и 3% в общата пациентска популация.

Отнася се за хора с онкологични болести над 65 година със съпътстващи заболявания и влошено общо положение.

Пациентите със солидни тумори са с нараснал риск да се разболеят от Коронавирус най-много през първата година от диагнозата, като теоретично рискът последователно понижава, изключително след 5-ата година. Това удостоверява потребността от по-специално внимание към пациентите с онкологични болести и като противоепидемични ограничения, и във връзка с лекуването на Коронавирус при тях.

– Какви са главните насоки?

– Според наличните рекомендации все още пациентите, които се лекуват с имунотерапия, нямат нараснал риск от гибел от коронавирусната зараза, за разлика от пациентите, получаващи химиотерапия или съчетана химио-имунотерапия, при които е записана малко по-висока смъртност.

При признаци на настинка, кашлица, болки в гърлото, затруднено дишане, мускулно-ставни болки, мощна отмалялост или липса на усет и подушване тези пациенти би трябвало да потърсят лекарска помощ. В същото време вниманието към коронавирусните опасности не би трябвало да води до доста закъснение на скрининга, диагностиката и своевременното лекуване и следене на пациентите с онкологични болести.

– Достъпни ли са новите лечения за лекуване на рак у нас?

– България е измежду страните в Европейския съюз с удобна реимбурсационна политика. До 2020 година разполагахме с съвсем 97% от медикаментите, препоръчвани от Европейското сдружение по онкология. Сравняваме се с Германия, Англия, Франция. За някои скъпоструващи лечения като да вземем за пример при карцином на простатата там има известни ограничавания – тази ли терапия, или друга, до момента в който при нас здравната каса реимбурсира всички съгласно медицинските критерии. Така е и при рака на гърдата. Достъпни са и обещаващите имунотерапии. За да се извлече оптималният резултат от тези преимущества, е доста значимо лечебните заведения да обезпечават комплексност в грижите за онкологичните пациенти. За това, несъмнено, е необходим и квалифициран екип.В нашата компетентност нововъведенията навлизат толкоз бързо, че се майтапим, че образованието към този момент не може да се води по учебници – до издаването им знанията към този момент са се надградили с още по-нови или са се задълбочили.

– Какво още е нужно за най-хубавото лекуване на хората с неприятен шанс да се разболеят от рак?

– Съвременна тактика за национална политика по онкология, ясни критерии за разкриване на лечебни заведения по онкология и не на последно място – познание в обществото, че огромен % от онкологичните болести са предотвратими със здравословен метод на живот.

Още от Здраве

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР