От средата на 90-те години на миналия век сме изгубили

...
От средата на 90-те години на миналия век сме изгубили
Коментари Харесай

От 1995-а насам сме изгубили над 50% от коралите в Големия бариерен риф

От средата на 90-те години на предишния век сме изгубили над 50% от коралите в Големия бариерен риф. Това важи на процедура за всеки един локален тип – на всяка дълбочина и без значение от размера му, сочи ново проучване.

Проучването е обхванало цялото продължение на Големия бариерен риф (2300 км) и е разкрило притеснителни загуби съвсем на всяко едно равнище.

„ Една витална популация от корали включва милиони дребни бебета корали, както и по-големи – огромните майки, които създават по-голямата част от лаврите – изяснява Анди Дицел от ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies. – Нашите резултати демонстрират, че способността на Големия бариерен риф да се възвръща – т.е. неговата резистентност – е компрометирана спрямо предишното, защото съществуват доста по-малко бебета и доста по-малко огромни размножаващи се възрастни. “

Както и при вековните гори, и тук учените са разтревожени най-много от обстоятелството, че броят на по-големите и по-възрастни корали понижава. Загубата им може да докара до каскадиращ резултат върху цялата рифова система – по този начин да вземем за пример популацията в по-големите колонии ще повлияе диспропорционално на репродукцията и гените в идващото потомство и в същото време ще даде по-голям хабитат и храна за рибите и другите организми в рифа.

Загубата на корали се среща в съвсем всички размери колонии и коралови таксони, само че е най-видима в северните и централните райони на Големия бариерен риф, където избелването на коралите през последните години е най-масово.

" Преди смятахме, че Големият бариерен риф е предпазен от своя голям размер – споделя морският биолог Тери Хюз от университета " Джеймс Кук ". - Резултатите от проучването ни обаче демонстрират, че даже най-голямата в света и релативно добре предпазена рифова система е изложена на увеличаващ се риск и крах “.

Потенциалът за възобновяване на по-старите плодовити корали е нерешителен, допълват учените. Ако не понижим излъчванията си до края на века, разрушителното избелване (като това през 2016-а и 2017-а) ще стартира да се случва всяка година.

Изследването е оповестено в .

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР