От следващата учебна година за ученически пътувания ще могат да

...
От следващата учебна година за ученически пътувания ще могат да
Коментари Харесай

МОН: Учениците ще имат до 5 дни за екскурзии от догодина

От идната образователна година за училищен пътувания ще могат да се употребяват не повече от пет образователни дни, оповестяват от МОН.

Екскурзиите и зелените учебни заведения могат да бъдат и по-продължителни, само че спомагателните дни би трябвало да са по време на ваканции, публични празници, съботи или недели. Правилото ще важи за всички класове. Това планува смяна в Наредба № 10 от 2016 година за организация на дейностите в учебното обучение. Изменения в пет наредби в междинното обучение бяха оповестени за публично разискване през днешния ден.

Друга оригиналност от образователната 2021/2022 година са наложителните пет образователни дни за планови и креативен действия за учениците от I до III клас. Те могат да са поредни в границите на една образователна седмица или да се употребяват на части. Петте дни ще са част от 32-те образователни седмици в началното обучение. По този метод ще се даде опция освен на децата, само че и на техните учители за творчество и междупредметни връзки в границите на образователните часове, а освен в извънучилищните действия.

Максималният брой точки при всички проби от националното външно оценяване в края на IV, VII, X клас става 100, както е при държавните зрелостни изпити. Това е записано в смяна на Наредба № 11 от 2016 година за оценяване на резултатите от образованието на учениците. Досега скалите за оценка бяха разнообразни, което затрудняваше родители и възпитаници. Освен това в документа към този момент категорично е записано, че изпити за установяване на годишна оценка по образователен предмет или модул се поставят присъствено в учебно заведение.

За в бъдеще за кандидатстването в VIII клас няма да е нужна хартиена служебна записка за резултатите от националното външно оценяване, от олимпиади или надпревари. Тези документи ще се вкарват служебно в електронната платформа. Промяната се прави за облекчение на родителите на бъдещите осмокласници. Друга смяна облекчава работата на шефовете. Те ще имат право да трансформират одобреното разписание на часовете, стига да не нарушават общия им брой за съответната седмица.

Атестирането на учителите да стане електронно планува смяна в Наредба № 15 от 2019 година за статута и професионалното развиване на учителите, шефовете и другите педагогичен експерти. Досега всеки преподавател трябваше да потвърждава с документи практическото приложение на усвоените познания и добитите умения и да показва материали за достижения и от присъединяване в професионални конгреси. Това допуска голям размер от копия на документи на книжен притежател. Ако смяната бъде призната, преподавателите ще включват в професионалното си портфолио само списък на документи за обучение, подготовка и професионален стаж, които се съхраняват в учебно заведение, без да ползват копия. Ще могат също да показват с линкове свои материали, които съществуват в електронен формат. По този метод ще потвърждават и присъединяване в професионални конгреси.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР