От следващата година влизат в сила нови условия, на които

...
От следващата година влизат в сила нови условия, на които
Коментари Харесай

Новите условия за пенсиониране от следващата година-Таблици

От идната година влизат в действие нови условия, на които хората би трябвало да дават отговор, с цел да се пенсионират. Първата смяна е във възрастта за пенсия. През тази година, с цел да се пенсионирате, би трябвало да имате навършени 61 години и 10 месеца за дамите и 64 години и 5 месеца за мъжете.

От 1 януари 2023 година обаче минималната възраст за пенсиониране се подвига с по 2 месеца за дамите и с по 1 месец за мъжете. Така към този момент би трябвало да имате навършени 62 години за дамите и 64 години и 6 месеца за мъжете. Възрастта за пенсия ще продължи да пораства до 2037 година, когато ще се изравни  мъжете и дамите – навършени 65 години, пишат pariteni.bg
 Втората смяна е обвързвана с осигурителния стаж. През тази година нужният стаж за пенсиониране е 36 години и два месеца за дамите и 39 години и два месеца за мъжете. От идната година дамите би трябвало да имат зачетен стаж 36 години и 4 месеца, а мъжете – 39 години и 4 месеца. И стажът, както възрастта, ще продължи да пораства до 2037 година, когато ще стане 37 години за дамите и 40 години за мъжете.

Важно е да се знае, че новите условия са за хората, които не са изпълнили към момента изискванията за пенсиониране. Тези, които в предишна година са изпълнили условията за стаж и възраст, само че не са се пенсионирали, ще могат да го създадат през идващите години, без значение от това дали има промени в изискванията.

Описаните до тук условия важат за придобиване право на пенсия за застрахователен стаж и възраст за лица, работещи при изискванията на трета категория труд или това са най-масовите случаи на пенсиониране по член 68, алинея 1 от Кодекса за обществено обезпечаване.[НОИ]
НОИПромени има и в случай че желаете да се пенсионирате при недостигащ стаж. Отпускането на „ пенсия за застрахователен стаж и възраст при повърхностен стаж “ е написано в член 68, алинея 3 от КСО, съгласно който  е задоволително човек да има минимум 15 години автентичен застрахователен стаж и да е навършил нужната възраст. От 2023 година нужната възраст, с цел да се пенсионирате по тази мярка е навършени 67 години.


Хората имат право и на ранно пенсиониране, само че не по-рано от 1 година преди навършване на възрастта, посочена в закона за съответната година.
От идната година от тази опция могат да се възползват дамите, навършили 61 години и стаж от 36 години и 4 месеца, както и мъжете, навършили 63 години и 6 месеца с разполагаем застрахователен стаж 39 години и 4 месеца.

Ако изберат ранно пенсиониране, хората ще получават понижена пенсия пожизнено. Сумата се понижава с 0,4 на 100 за всеки месец, в това число и повърхностен, който не доближава на лицето до навършване на възрастта му по член 68, алинея 1 от КСО. Човек, на който е отпусната ранна пенсия, няма право на цялостна такава.

Някои специалности са по-облагодетелствани в изискванията за пенсиониране. Такива са   военнослужещите,  държавните чиновници, работещи в Министерство на вътрешните работи, по Закона за специфичните разследващи средства и по Закона за осъществяване на наказванията и задържането под стража, държавните чиновници от Закона за пощенските услуги, държавни чиновници работещи по  Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество, осъществяващи защита на правосъдната власт, следователите и младшите следователите с положен стаж на тези длъжности до 09.08.2016 година, работещите в Държавна организация „ Разузнаване “,  „ Национална работа за защита “, ДАНС, Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “, както и водолазите.[НОИ]
НОИОт идната година те имат право да се пенсионират при навършени 54 години и 27 години общ застрахователен стаж, от които 2/3 (18 години) фактически прослужени  като военнослужещи.

Какво значи, в случай че получите писмо от Национален осигурителен институт за пенсиониране

Промени има и за хората, работили при първа и второкласен труд.

От 2000 година, всички лица, които работят при изискванията на първа и второкласен труд, наложително се обезпечават в професионален пенсионен фонд за ранно пенсиониране, без значение от възрастта. Осигурителните вноски за професионалните пенсионни фондове са напълно за сметка на работодателите.
Хората, които са работили 10 години при изискванията на първа категория труд, получават право на пенсия, в случай че са навършили възраст до 31 декември 2015 година 47 години и 8 месеца за дамите и 52 години и 8 месеца за мъжете и имат общ брой застрахователен стаж и възраст 94 за дамите и 100 за мъжете.

От 31 декември 2015 година възрастта се усилва от първия ден на всяка последваща година с по 2 месеца за мъжете и с по 4 месеца за дамите до постигане на 55-годишна възраст. Изискващата се възраст за през 2023 година е 50 години и 4 месеца за дамите и 54 години за мъжете.[istock]По-различни са изискванията за пенсиониране за хората, работили второкласен труд. Те получават право на пенсия откакто са работили второкласен труд най-малко 15 години и дават отговор на следните условия – до 31 декември 2015 година да са навършили 52 години и 8 месеца за дамите и 57 години и 8 месеца за мъжете и имат общ брой застрахователен стаж и възраст 94 за дамите и 100 за мъжете. От 31 декември 2015 година възрастта се усилва от първия ден на всяка последваща календарна година с по 2 месеца за мъжете и с по 4 месеца за дамите до постигане на 60-годишна възраст. Нужната възраст за идната година за пенсия е 55 години и 4 месеца за дамите и 59 години за мъжете.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР