От следващата година националното външно оценяване ще се провежда с

...
От следващата година националното външно оценяване ще се провежда с
Коментари Харесай

Изненада! Тази година учениците с по-добри оценки от миналата година

От идната година националното външно оценяване ще се организира с нов формат. Причината е поради променените образователни стратегии, оповестиха от Министерството на образованието и науката (МОН).

Ведомството разгласи резултатите от националното външно оценяване за 4 клас. За 7 клас съответни резултати не бяха извадени, защото продължава обобщението.

Становището на МОН за четвъртокласниците е, че по четирите предмета – „ Български език”, „ Математика”, „ Човек и природа”, „ Човек и общество”, резултатите са по-добри по отношение на миналогодишните.

Учениците са се справили добре със задачата по български език с отворен отговор. Общото умозаключение е, че като цяло при диктовката по-голямата част от тях са усвоили вярното изписване на „ я” и ”щ”. По математика най-големи усложнения има при геометричните задания. Математиката се обрисува като обичан предмет за доста от учениците, които с лекост се оправят с алгебричните задания, означават от МОН.

По-добри резултати са регистрирани и при останалите два предмета – „ Човек и общество” и „ Човек и природа”. Неувереност се усеща в отговорите на географски въпроси, изискващи образуването на пространство, означиха специалистите.

Обобщените резултати демонстрират, че по БЕЛ при четвъртокласниците има 8166 двойки (7761 през 2017 г.), по математика 12 869 при 13 533 през 2017-а. Отличен са получили тази година по БЕЛ 1559 (3304 за 2017 г.), по математика 6285 деца при 3857 през 2017-а.

Плановете на МОН за идната година във връзка с националното външно оценяване за 4 и 7 клас са изместване на акцента към оценката на самостоятелните училищен достижения и сравняването им по триумф. Разработване на нов формат на НВО в VІІ клас, който да мери постигнатото в целия прогимназиален стадий и в това време да е ориентиран към оценка на функционалната просветеност. Разнообразяване на видовете задания и включване на задания с друга компликация, както и стъпки към инспекция и оценяване от отдалеченост по интернет.






Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР