От серията който копае гроб другиму - сам пада в

...
От серията който копае гроб другиму - сам пада в
Коментари Харесай

И САЩ си направиха икономическо сепуко

От серията " който копае гроб другиму - самичък пада в него ". И Съединени американски щати си направиха икономическо сепуко, или най-малко президентът Байдън - с решението да спре вноса на съветски нефт.

За незапознатите да обясня. Петролът по планетата не е идентичен. Има тежък и лек нефт, има какви ли не подвидове и сформира. При дестилацията на петрола се получават разнообразни артикули: леки - бензин, по-тежки - дизел, най-тежки - мазут и битум.

Петролът в Съединени американски щати е най-вече лек, както и този в страните от Залива. При дестилацията се употребяват катализатори и инсталациите на всяка рафинерия са проектирани за избран тип нефт. Подмяната на катализаторите изисква милиарди.

Американските рафинерии имат потребност от тежък нефт, който смесват със своя лек, с цел да създават. Източници на тежък нефт са Венецуела, Иран, Русия и Канада.

" Приятелските връзки " на Съединени американски щати с Венецуела и Иран са известни на всички. От две седмици и връзките с Русия се издигнаха на ново " приятелско ниво ". А към този момент доближиха точка, в която в никакъв случай не са били.

Остава Канада като източник на тежък нефт. Байдън обаче приключи строителството на нефтопровода XL. Канада ще им достави тежък петрол, само че до момента в който се настроят нещата, в случай че изобщо в миналото могат да станат естествени, ще минат месеци...

Междувременно през ноември в Съединени американски щати ще има междинни избори.

Спирането на вноса на тежък петрол от Русия ще провокира разтърсвания в производството, респективно скок в цената на бензина, който към този момент е на рекордно високи равнища. Възможни са даже дефицити на избрани места. Всичко това безспорно ще помогне на демократите да изгубят пагубно изборите през есента.

Как това ще се отрази на България?

Доколкото знам, към 30% от горивата в България се създават в " Нефтохим Бургас ".

Вчера (във вторник - бел. ред.) Путин бил подписал декрет за ограничение износа на избрани артикули. Ако нефтът попадне в този лист, ние като страна, оповестена за неприятелска, ще се лишим от този нефт, респективно ще има недостиг на бензин и дизел.

Ще кажете, огромно знамение, ще внесем от Европа. Проблемът е, че и Европа е подвластна от съветския нефт. Дефицитът ще е общоевропейски, и то сериозен.

Но, както сподели една близка, " нямам нищо срещу да заплащам по-скъп бензин, тъй като това е цената за битката против Путин ". Това е мисленето на хора, които имат просветителни BS и MBA от влиятелни западни университети. Предполагам, че скоро внезапно ще открият, че другият превод е BS (bull shit), a MBA (master of bullshit administration).

Ta, да забележим какъв брой висока ще е тази цена и какъв брой в действителност ще са подготвени да я платят? И в случай че цената е стопански колапс на богата и капризна Европа, дали си коства? Защото Съединени американски щати някак ще се оправят, само че Европа е обречена.

Кой схванал, схванал.

Facebook
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР