От Сдружението за модерна търговия изпратиха официална позиция по повод

...
От Сдружението за модерна търговия изпратиха официална позиция по повод
Коментари Харесай

Големите вериги: Постановлението на МС нарушава законодателството на ЕС

От Сдружението за съвременна търговия изпратиха публична позиция във връзка признатите през днешния ден Министерски съвет промени в Постановление № 70 на Министерския съвет от 2020 година за обезпечаване на съществени групи храни, създадени на територията на Република България в комерсиалните обекти, представляващи вериги от магазини.

Припомняме, през днешния ден държавното управление реши, че търговски вериги с 10 и повече търговски обекта в страната се задължават да оферират районна продукция. За неспазване на условията на постановлението се постановат наказания, според член 16а, алинея 2 от Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние. При нарушаване се постанова имуществена глоба от 15 000 до 25 000 лева, при наново нарушаване - от 30 000 лева до 50 000 лева Публикуваме позицията на Сдружението за съвременна търговия без редакторска интервенция:

Официално! Задължиха магазините да продават районна продукция

"Ние сме неприятно сюрпризирани, че разбираме от медиите за признати промени в постановлението, защото към нас бе стихотворец ангажимент да го обсъдим дружно и да намерим допустими решения. Ние към момента не сме виждали цялостния текст на измененията в постановлението.

Тази заран получихме от МЗХГ за мнение непълен текст, за млякото и млечните артикули, със период да отговорим до 12 ч. на следващия ден. Този текст е недопустим за нас и е в прорез с диалога, който организирахме преди две седмици с премиера Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев. Текстът нарушава законодателството на Европейски Съюз и може да докара до реципрочни ограничения против български експортьори от други страни, както и до наказателна процедура против България.

Ще помогне ли мярката да има български артикули в магазините на родните производители

На срещата с премиера ние поехме ангажимент да защитим българското сурово мляко и твърдо стоим зад този ангажимент. Предложеният текст обаче не пази българските фермери и българското сурово мляко и също така вреди на ползите на българските консуматори. Надяваме се, че въпросният текст не е част от признатото разпореждане и контрактуваните промени занапред предстоят. Ще изпратим мнение по него в посочения от МЗХГ период. “

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР