От самото си създаване през 1924 г. фундамент на Volvo

...
От самото си създаване през 1924 г. фундамент на Volvo
Коментари Харесай

Авто Фест, 06.10. 2023: Краш тест в завода на Volvo

От самото си основаване през 1924 година пиедестал на Volvo е сигурността. „ Автомобилите се ръководят от хора. Водещият принцип зад всичко, което вършим във Volvo, е и би трябвало да остане сигурността “, споделят двамата създатели Асар Габриелсон и Густав Ларсон и през 1927 във фабриката в Гьотеборг излиза първият автомобил със популярната емблема със знак желязо. Това е OV4 с 28 к.с.

Почти 100 години по-късно сме на посещаване в завода, с цел да присъстваме в един от извънредно редките моменти, в които медии получават опция да участват на краш тест онлайн. Автомобилът е напълно електрическия и нов Volvo ЕХ90.

Преди това се срещаме с историята на компанията, внедряването на триточковия колан през 1959 в модела PV544, първото детско столче, сложено назад на придвижването през 1972 година, пасивната сигурност в колите и проява на това какъв брой тежи тялото ви при злополука. От 2019 Volvo започва план за безплатно даване въз основата си данни за сигурност и краш проби от 70-те години насам. Всичко това е в синхрон с задачата на компанията нито човек да не умира от автомобил Volvo.

Volvo EX90 е най-сигурният, който компанията е произвеждала. Има водач система Luminar, инсталирана на покрива, която вижда 350 метра напред в цялостен мрак. Разполага с 16 ултразвукови датчика, 8 камери и 5 радара. В купето има датчици за отмалялост на водача. Автомобилът е с изчистена предна решетка и с фарове, които имат 1,3 млн. мегапиксела в светлинния автограф с формата на чука на Тор. Отвътре детайлите са от рециклирани материали, дървото е скандинавско, екранът е 14,5-инчов. Пробегът с едно зареждане е до 600 км, версията с два мотора е с 111 кВтч батерия, 517 к.с. и 910 Нм. Зареждането може да бъде в двете посоки.

За пробата, който следва, всички електронни системи за сигурност за предизвестие и попречване на произшествия са изключени. Нямаме право да запишем удара с каквато и да е техника, която е събрана преди да влезем в залата, от която се открива чудесна картина към халето за краш проби, зад дебело стъкло. Кадрите, които наблюдавате, са ни предоставени от Volvo. Първият сигнал е за иден тест след две минути. Когато времето наближава, стартира назад отброяване от 10 към 1. 

Скоростта е 50 км/ч, ударът централно с предната част на автомобила в стоманен дирек, който е подсигурен с голяма бетонена конструкция. Това е един от най-тежките вероятни удари поради мощната сила и G сили, които се генерират при конфликта с твърдото тяло. Скоростта от горната страна наподобява много висока, ударът става за време колкото мигване на окото. Автомобилът няма челен похлупак, който няма отношение към пасивната сигурност, а концепцията е да бъде снимано с камера какво се случва с главните елементи под него при удар. Volvo рядко повтарят краш тест с един и същи автомобил, само че при 100 удара, се употребяват към 80 предпроизводствени автомобила. Преди физическите краш проби са осъществени хиляди във виртуална среда и също пробата, който следим, би трябвало да удостовери това, което инженерите във Volvo така и така знаят на база компютърната симулация. Колкото обаче и да са съвършени компютрите, действителните краш проби би трябвало да останат заради условието на регулациите. Досега не е имало и един краш тест, в който да се е случило нещо друго от това, което инженерите са очаквали на база на виртуалните удари. 

Засилването на удара е външно, а не с електромотора му, при ударът автомобилът се подвига с четирите гуми във въздуха, вижда се сработването на въздушните възглавници и поемането на удара.       

След към половин час Volvo преценя, че е безвредно да отидем в залата с интонации автомобил и да забележим следствията.

Стълбът е стигнал много във вътрешността в предната част, само че не и до предното стъкло, което е изцяло цяло и леко пукнато от удар с големия фар. Самият той наподобява като произведение на изкуството. Отвътре в салона няма никакви провали и счупвания. Няма и провали по батерията.

Съоръжението разрешава преструване на произшествия с камиони със скорост до 80 км/ч и над 100 км/ч при леките коли. Подът при контакта е транспарантен и камери снимат всичко от всички страни. Volvo разполага с манекени на възрастни хора, мъже и дами, на пешеходци, деца и велосипедисти.

Ето и какво споделя Аса Хаглунд, шеф на центъра по сигурност

 „ Това, което доста се разви през 20 години, е опцията ни за компютърни симулации. Можем да пресъздадем удар хиляди пъти, което преди този момент беше невероятно и трябваше да използваме физическа кола. Също доста оказа помощ развиването на устройства като камери и датчици, които ни оказват помощ в прецизността. Това, което не се промени, е желанието ни да оказваме помощ на хората да не бъдат наранени.

По отношение на електрическите коли, батериите са интегрирани вътре и би трябвало да бъдат предпазени. Разбира се, работим върху това да са предпазени колкото и пасажерите в колата. Определено е предизвикателство, също по този начин начело няма мотор, тъй че е друго.

Липсата на мотор обаче няма да докара до по-късни предни капаци, тъй като би трябвало да се поема силата при удара начело, а това не могат да сторят органите на пасажерите в колата. Електрическите коли са по-тежки и се съобразяваме с това, укрепваме предната част също по този начин. При удар батерията се изключва от електрическата верига. Имаме специалисти особено по батериите, които дават отговор за това какво се случва с тях по време на злополука и попречване на вероятни пожари.

Учим се от действителния свят и злополуките по пътищата. Специалистите по сигурността, инженерите и дизайнерите са в непрекъсната връзка. Във Volvo главното е сигурността, естествено дизайнерите рисуват формите. Клиентите ни избират продуктите ни не тъй като са обезпокоени, а тъй като са виновни и желаят сигурност.

Целта ни е никой да не умира или да бъде наранен в автомобил или с автомобил Volvo. Това е упоритостта ни и се водим от нея. Това е и задачата на цялата промишленост, никой да не пострада на пътя “.

Ето какво добавя Микаел Ауст, старши механически водач по сигурност в завода:

„ Около батерията има сейфти клетка, сходна на тази към пасажерите. Ако не се стремим към нулеви пострадвания с наши коли, в никакъв случай няма да го реализираме. Не можем да предсказваме бъдещето, работим с отдела по злополуките тук и сме виждали доста странни произшествия. Например кацания на самолети върху коли. Колкото по-технологичен става един автомобил, толкоз повече би трябвало да работим по това какви са упованията на клиентите и дали биха одобрили това, което ние внедряваме. Но няма по какъв начин да изпратим инженер във всяка кола, който да изяснява какво имаме поради. Например внедряваме решение, което би трябвало да работи за милиони хора, тъй че е предизвикателство. “

Успяваме да забележим онлайн и Volvo EX30 във версия Twin Plus в цвят Moss Yellow и сме едни от първите в света, които виждат автомобила в тази разцветка. Представя ни го Йоаким Хермансон, продуктов управител на модела. Автомобилът е предпроизводствен и към момента детайли по него се прецизират, най-много в интериора, където нямаме разрешение да снимаме.

Компактният премиум SUV е основан с изключение на като безвреден автомобил, също и моделът с минимален въглероден отпечатък в историята на компанията. Да напомним, че още пред идната година Volvo ще създаде последния си модел с дизел, а от 2030 година ще предлага единствено електрически модели. Стартовата му цена е 36 000 евро, което го прави наличен и на цена, на която са и колите с стандартни мотори. Това е и най-бързо ускоряващият автомобил на компанията, ускорението от 0 до 100 км/ч е за 3,6 сек. Мощността на тази версия с два мотора е 428 к.с.  

Пробегът е до 480 км, оферират се две акумулатори, зареждането на DC е 153 кВт и 134 за версията с дребна батерия. За 25 мин зареждате от 10 до 80%. Отвън има фарове с забавен светлинен автограф, дизайнерите са употребили за ентусиазъм шлема на мандалорците от Междузвезни войни. Стоповете са разграничени на две секции, горната е към стъклото, а долната е обвързвана с две ленти по цялата дължина на вратата.

Отвътре е много необятно на задните седалки, има екран с вградена система от Гугъл.

Представянето на най-бързото Volvo в историята е пред музея в Гьотеборг, който тъкмо до морето. Вътре е събрана цялата история на компанията с коли, камиони, рейсове и всевъзможен вид профилирана техника. Дори и реактивен самолетен мотор дружно с изтребителя, над 100 експоната, свързани с историята на производителя.

Започвате от фотография на двамата създатели и репродукция на вечерята им в рибен ресторант в Стокхолм, на която вземат решение да основат първата шведска автомобилна компания. Тук е офис бюрото им, също и първите модели на компанията. OV4 се продава за 4800 крони, които един монтьор би изкарал за 3077 часа работа.

Първите шасита на компанията са правени от дърво, PV4 е първият закрит автомобил на Volvo, излиза през 1928 г, създадени са 694 автомобила. LV4 пък е първият рейс на компанията от същата година. Има двулитровия мотор с 28 к.с.  

Сред експонатите са Volvo Sport от 1956 година, Amazon от 1969 година, 1800 ES и версията 1800 S от 1967 година, притежавана от Сър Роджър Мур, прочут с ролята си като Джеймс Бонд. Автомобилът е със 118 к.с.

Интересна е концепцията VESC от 1972 година, в която има камера за назад виждане, инсталирана сред стоповете, както и кинескопен тв приемник на централната подпора. Тогава това е изглеждало научна фантастика, само че през днешния ден екстрата я има във всички премиум коли.

В музея са военни машини, които Volvo доставя за шведската войска, пожарни, полицейски коли, коли за спешна помощ, пощенски коли, а в специфична зала има колите от спортното поделение Polestar, което към този момент прерасна в електрически бранд.

През 1981 година излиза модела 262 С с V6 мотор със 155 к.с., 75% от производството отива за Съединени американски щати и единствено 200 коли са продадени в Швеция. Това са годините, в които американските институции употребяват Volvo като пример за основаване на критериите за сигурност за коли. Volvo 240 става емблематичен модел, създадени са 2,8 млн. коли.

Volvo 780 e с дизайн на Bertone, създадени са единствено 8500 коли, мощността е 165 к.с.

Първата кола с предно предаване на Volvo е 480, а производството е в завода в Холандия.

В специфичен бранш са всички спортни коли на компанията от турискическите и рали шампионатите. Сред тях са митове като 240 на Джони Чекото и 850 от английския шампионат за туристически коли с водач Рикард Райдел.

На обособена алея са всички прототипи и концептуални разработки, някои от тях не се трансформират в серийни коли, други са основа за модели, които познаваме добре през днешния ден.

Завършваме с първия електрически модел на Volvo – Elbil. Създаден е през 1976 година и добре, че по този начин и не става сериен автомобил. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР