От самото си създаване “Гергьовден е по-яростен опонент на СДС

...
От самото си създаване “Гергьовден е по-яростен опонент на СДС
Коментари Харесай

Любен Дилов: СДС изпуснаха историческата възможност да направят революция в България



От самото си основаване “Гергьовден ” е по-яростен конкурент на Съюз на демократичните сили на Иван Костов от Българска социалистическа партия. Неслучайно са толкоз преследвани - и Любен Дилов - наследник, Слави Трифинов и “Хъшовете ”. “Гергьовден ” са доста значим сътрудник в тежките политически времена на 40-тото Народно заседание, където поради “Гергьовден ” и Български земеделски народен съюз Съюз на демократичните сили са част в Народното събрание.

Според Любен Дилов Съюз на демократичните сили са изпуснали историческата опция да създадат същинска гражданска война в България. Най-простият образец, който дава, са “общите приказки ”, свързани с декомунизацията и изчезналите им дейности.

“Можеха да отворят досиетата до дъно - освен на сътрудниците и вербуваните, само че и вербовчиците. ”

Съюз на демократичните сили като партия доста бързо е съумяла да изчерпа антикомунизма като идеологическа основа и това е една от най-големите им неточности, добавя още той.

“Разпадът, който е сега, щеше да се случи още тогава. ”

С превръщането на Желю Желев като президент и част от статуквото в новата страна, това поставя завършек на дисидентския път на Съюз на демократичните сили. А краят на първото Съюз на демократичните сили идва, когато Иван Костов основава единна партия и командния му модел, с хоризонтална конструкция, е изхвърлила всички, които са осъзнали, че няма място за тях в обединението. До тогава е била пъстра и шарена коалиция - “мини парламент, без лявото и Движение за права и свободи. ” След това се е трансформирала в това, което е през днешния ден - “партия, която, за жал, не е съумяла да стане национална. ”

За Дилов е огромна загуба превръщането на Съюз на демократичните сили в единна монолитна партия. В разследване от това, реториката е станала прекомерно комплицирана да изясни личните си хрумвания на гласоподавателите.

“Може доста да се подиграваме на Борисов за образованието, маниерите му на говорене, само че той, в действителност, направи това, което трябваше Съюз на демократичните сили да направи - единна национална партия. Дясна, облегната на дребния и междинен бизнес, както и на християнските полезности. ”

Дилов - наследник не знае дали ще съумеят Съюз на демократичните сили в обединението си с ГЕРБ да се възстановят, както и да се рекрутират. 47-мото Народно заседание им дава историческия късмет да бъдат ясна съпротива на тези, които “отидоха да ръководят с неразбираемо опълчение. ”

Съюз на демократичните сили могат още веднъж да си върнат изгубената територия на градската десница, която все още заемат “Да, България ” и ДСБ, “въпреки слабото им показване на последните избори. ” Ако това стане, още веднъж биха могли да се явят независимо на избори.
Любен Дилов: Кандидатурата на Бойко Рашков ще срещне сериозен отпор
" Ако болшинството упорства за Бойко Рашков, ще срещнат сериозен отпор, тъй като това е човек, който разделя обществото, и по този начин прави неща...

За политолога Александър Драганов при основаването си Съюз на демократичните сили е притежател напразно на смяната. Надежда, че властта на една клика, пристигнала с ботушите на непозната войска и наложила се с гнет, ще бъде съкрушена. 

“Разбира се, това е било единствено за една част от популацията. За друга Съюз на демократичните сили е било непознатото, страшното, скокът в незнайното. Затова, а освен поради хипотетичните фалшификации, на първите избори у нас Българска социалистическа партия реализира доста висок резултат. ”

След краха на Виденовото държавно управление излиза наяве, че остарялото състояние не може да бъде удържано и хората са дали своят вот висок заем на доверие на Съюз на демократичните сили.

“Последвалите четири години ръководство на Иван Костов са горчиво сладки за трансформиралото се в партия придвижване - Съюз на демократичните сили стабилизира страната и я насочи необратимо към участие в евроатлантическите структури, само че не съумя да отговори на публичните упования за повече правдивост, а това, съчетано с съмненията в корупция, докара до изборната загуба от 2001-ва година, от която тази политическа мощ в никакъв случай не се възвърне. 

Допълнителен удар е отцепването на ДСБ, което изправя досегашни съидейници едни против други. 
Любен Дилов-син: Промяна има, само че дали е за по-добро?
Радостна е новината, че междинната възраст на Народното събрание е много ниска. Това са нови хора, които ще се надяваме, че със пресен взор ще гл...

За Александър Драганов ГЕРБ е иззела ролята на Съюз на демократичните сили като водеща дясна партия, членуваща в ЕНП, а тези, които не бяха съгласни с това, се насочиха към ДСБ. За да оцелеят избират съдействието с ГЕРБ, като против шанса от присъединяване във властта съумяват да изтъргуват етикета Съюз на демократичните сили, с което да легитимират ГЕРБ като десница. Но и със Съюз на демократичните сили хората, които не одобряват партията на Бойко Борисов като такава не са трансформирали мнението си.

Според специалистът сега има възникване на лявото, защото “Продължаваме смяната ” е по-скоро центристки план, а за 30 години Българска социалистическа партия не положила никакви старания да стане част от актуалната социалдемокрация, “като разчиташе главно на носталгия по годините на късния Живков ”, за което свидетелстват и залитанията й към национализма през последните години.

“Една страна обаче не може да съществува без лява партия, защото има доста наболели проблеми, на които такава мощ следва да обърне внимание. ” 

Социалното изключване заради беднотия на огромна част от популацията, тежките условия на труд за работещите хора като да вземем за пример ненормирано работно време и “фокуси ” в ущърб на заплащането им, незадоволителната отбрана за човешките права на уязвими групи.

Драганов е на мнението, че в случай че политическата групировка “ПП ” не успее да се справо с рецесията, орис им няма да е по-различна от тази на Съюз на демократичните сили.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР