Oт самото си създаване Г-20 неизменно запазва статута си на

...
Oт самото си създаване Г-20 неизменно запазва статута си на
Коментари Харесай

Г-20, Африканският съюз и коридорните съревнования

Oт самото си основаване Г-20 непроменяемо резервира статута си на първостепенна платформа за разговор сред " световния Север " и " световния Юг ". Нейните срещи на върха притеглят вниманието на интернационалните медии. От международната финансова рецесия през 2008 година насам обаче ситуацията доста се промени. Китай и Русия, наред със Съединени американски щати, които са създател на срещата, затвърдиха позициите си на международни сили. Тази смяна докара до провокации, които от време на време слагат на тестване единството на страните членки на Г-20 във връзка с общия език, общите цели и общата визия за бъдещето.


Друг значим проблем бяха възходящите претенции на Индия, Индонезия, Бразилия и Южна Африка, представляващи безспорните гласове на контингента на Г-20 от Глобалния юг, да засилят въздействието си в групата. Значителна стъпка в тази посока беше включването на Африканския съюз (АС), включващ 55 държави-членки, като непрекъснат член на Г-20, със статут, еднакъв на този на Европейския съюз (ЕС), по време на последната среща на върха на Г-20, чийто хазаин беше Индия.

Г-20 плюс Апелативен съд

Включването на Африка, възходящия континент на 21-ви век, в Г-20 - или може би би било уместно да се назовава " Г-21 ", с цел да се подчертае смисъла му (тъй като " Г-20+ " може несъзнателно да значи неравноправен статут спрямо ЕС) - е основно събитие, което в допълнение ще укрепи тази платформа като основна сцена за разговор сред Глобалния север и Глобалния юг. Муса Факи Махамат, ръководител и представител на Комисията на Африканския съюз (КАС), акцентира значимата роля, която участието в Г-20 ще изиграе за гарантиране на правата и законите на континента, като в същото време се оправя с световните провокации.

Всъщност определената тематика " Една Земя, едно семейство, едно бъдеще " от Индия, ръководител на актуалната среща на върха, има надълбоко значение. Тя резонира освен с неотложните проблеми, свързани с изменението на климата, само че и с безбройните районни и световни политически и стопански несигурности, които заплашват международната общественост. Тази тематика служи като трогателно увещание за универсалните полезности, които могат да управляват нациите, изправени пред дълбоки провокации като бедността, глада и необятно публикуваната миграция в международен мащаб.

" Имаме единствено един свят; ние сме част от едно и също човешко семейство и би трябвало да обединим напъните си, с цел да осигурим неговата обитаемост и да се стремим дружно към едно по-устойчиво бъдеще. " Това обръщение има надълбоко значение.

Турция, употребявайки своите хуманитарно-предприемачески дипломатически достижения и ловко потребление на меката мощ, която е крайъгълен камък на световната дипломация, се откроява като стратегически сътрудник на Африканския съюз (АС). Благодарение на своята непоколебима, откровена и безапелационна позиция страната изигра основна роля за единомислещото приемане на всеобхватната декларация от 83 параграфа на срещата на върха на водачите в границите на платформата на Г-20.

Контактите на президента Реджеп Тайип Ердоган със международните водачи в границите на платформата на Г-20 бяха значими срещи, на които беше разисквано съдействието сред Турция и страните от Г-20 по плановете, които ще бъдат осъществени на петте континента през идващия интервал, и общите цели за бъдещето.

Сътрудничество Юг-Юг

Естествено, доста се обсъждаше въпросът за икономическия кулоар Индия-Близък изток-Европа, който беше включен в дневния ред на срещата на върха на Г-20 и ще бъде управителен от Съединени американски щати дружно с Индия, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Франция, Германия, Италия и Европейски Съюз. Става дума за смяна на разпоредбите на играта и значим инфраструктурен ход за морската, железопътната и пътната мрежа, която ще свързва двата континента. Този нов план безспорно ще се конкурира с плана " Един пояс, веднъж " (BRI), който се реализира по самодейност на Китай.

Предвид това реализирането на импортираните в дневния ред планове, разширения и начинания, които имат за цел да засилят съдействието сред страните от Г-20 и до известна степен сред страните от " Юг-Юг ", изисква решителни и подпомагащи страни. Турция е преди всичко измежду тези страни. В продължение на 20 години под управлението на президента Ердоган Турция на практика възвръща своята инфраструктура и суперструктура, като проучва и следи неизбежното съдействие в региона на доставките, логистиката и превоза сред Глобалния север и Глобалния юг от началото на 2000-та година.

Тя е осъществила и продължава да осъществя мегаинфраструктурни планове в международен мащаб. Със своите планове за железопътни и пътни тунели, мостове, летища, дълбоководни контейнерни пристанища, препроектирани автомагистрали, железопътни и морски мрежи, свързващи континентите, тя е направила действия, които се наблюдават със злоба по целия свят за световните търговски и снабдителни мрежи и коридори на 21-ви век.

Не може да има по-естествен развой от " коридорното състезание " сред Азия, Европа и Африка, което се води от някои страни, за международната търговия със артикули, която през 2030 година ще доближи 30 трилиона $ или 21 трилиона метрични тона за такава гигантска самодейност за превоз и логистика на артикули. Ако обаче някои преобладаващи страни считат, че могат да осъществят този превоз и логистика в огромна степен единствено посредством самодейностите, предприятията или коридорите, които те приоритизират, те съществено бъркат.

Защото мащабите, които международната търговия със артикули ще доближи през днешния ден и в бъдеще, всъщност изискват " съдействие " в разнообразни географски региони и коридори отвън коридорните надпревари. Изхождайки от тази фундаментална истина, президентът Ердоган съобщи, че Турция - като страна, която свързва три континента, Азия-Европа-Африка, с мегапроекти - е незаместим сътрудник на международната стопанска система и комерсиалните коридори, и подсети на международните участници, че един сполучлив и ефикасен кулоар не би бил вероятен без Турция. Ще продължим да следим дейния принос на Турция в разговора сред световния Юг и световния Север и съдействието Юг-Юг./БГНЕС

-------------------------------------

Керем Алкън - икономист, професор в университета Медипол в Истанбул. Понастоящем е непрекъснат представител на Турция в Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). Коментар за " Сабах "

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР