“От самото създаване на ИТН, тази партия не прилича на

...
“От самото създаване на ИТН, тази партия не прилича на
Коментари Харесай

Веселин Стойнев за ФАКТИ: Появи ли се проектът на Кирил Петков и Асен Василев, първо ще бъде засегната БСП


“От самото основаване на Има Такъв Народ, тази партия не наподобява на партия. Месец след спечелването на вторите избори си направих труда - в интернет написа къде е адресът и седалището на партията, отидох да видя къде е. Оказа се, че няма такава партия на този адрес, там има някаква организация за недвижими парцели, телефона никой не подвига, на звънеца никой не подвига. обикновено е да разделят офис с организация за недвижими парцели, само че въпреки всичко би трябвало да има една табела - това е първата политическа мощ. Нищо подобно”.

Това сподели пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ журналистът Веселин Стойнев.

“Очевидно тази партия работи по коридори, по някакви студиа, на някакви диванчета на Слави Трифонов. Аз се колебая, че и парламентарната група е взимала някакви решения първоначално, когато номинира министър-председател”, добави той.

“Властта там е някак разграничена. Имаме един човек, който се назовава честен поръчител, който не е народен представител, който не участва обществено на никое място, който не дава изявленията, с изключение на следени. Освен изявлението на собствен зависещ - Тошко Йорданов, е давал изявление на Петър Волгин, когато назовава другар в ефир. Това не е обикновено. Имаме един безусловно властнически план на човек, който диктува на цяла една парламентарна група какво да се прави и поддържа връзка с публиката посредством Фейсбук послания - ето и през днешния ден преди час-два, и с изявленията в личната си телевизия или следени изявленията като последното в Българска национална телевизия, което беше правено на запис в офиса му”, изясни журналистът.

“Аз написах, че Слави Трифонов към този момент няма с какво да ни изненада, хората - или суверенът, както той обича да се показва, към този момент нищо не чакат от него. Вече просто става незанимателен. Оказа се обаче, че има с какво да изненада - може да ни изненада с интриги, и то извънредно калташки, долни интриги. Кой къде ходил, какво споделил в някакъв офис, пък какви листчета пишел, с какви камери с заснет”, разяснява той.

След отбелязването от страна на Лили Маринкова, че това демонстрира особена злопаметност на Има Такъв Народ за рецензиите, отправени към тях от Татяна Дончева, за която те загатват, че се е пробвала да подкупи депутат, Стойчев изясни: “Тя сподели, че са маша на Маджо, тя сподели много съответни неща и това не се прости. Не съм юрист на Дончева, само че явно става дума и за злопаметност, с изключение на всичко друго. Спомняме си каква беше офанзивата против министрите Петков и Василев, откакто Слави Трифонов и неговите хора разкриха, че са ги канили, идвали са в офисите им, само че са отказали тази оферта по този метод. Това явно е засегнало самолюбието и на Трифонов, и на всички останали и последва координирана офанзива - дружно с ГЕРБ, към тези най-популярни министри в служебния кабинет. Сега виждаме същото”.

“Никой не удостоверява изказванието за рушвет - нито Тошко Йорданов, нито Радостин Василев, видният юрист на “Има подобен народ” и кандидат-министър. Той приказва, че имало някакво листче, на което Дончева написала “500 K”, само че къде е това листче не се виждало, камерите били снимали по какъв начин тя влиза в офиса му. През цялото време се внушава, че става дума за рушвет, прокуратурата се сезира да ревизира. С кюлчетата на премиера мисля, че прокуратурата не прояви някакво такова старание и инспекцията на докара до никакъв резултат. Сега реакцията е доста бърза, като не е толкоз значимо какво ще излезе от целия случай. Очевидно Дончева е ходила, явно са разговаряли, само че защо са разговаряли - един Господ знае. Както сподели Борисов, който тези сметки очевидно ги умее, те в случай че по 500 хиляди дават на народен представител, много пари би трябвало да извадят, с цел да съберат най-малко половин група. Борисов вярно пресметна, че най-малко 30 индивида от групата на Има Такъв Народ им трябват, с цел да сформират правителство”, добави Стойчев.

“Когато в общественото пространство се пусне едно такова обвиняване, то хваща дикиш най-малко на 50%, тъй като хората чакат политиците да са такива - да са аморални, да са търгаши, да употребяват подмолни сделки и всевъзможни средства за реализиране на целите”, добави той.

“Истината може би е тъкмо тази - че Дончева е ходила, че е търсела такава поддръжка, че са разговаряли, и по-късно, това се трансформира в някакъв кален сюжет, в който тя е предложила пари - тя може да е предложил друго, да вземем за пример политическа кариера или нова парламентарна група. Виждаме, че групировката, в която тя взе участие - “Изправи се БГ! Ние идваме!” към този момент се разпада”, разяснява още журналистът като догадка за случилото се.

На въпроса какви съгласно него са аргументите за основаването на Има Такъв Народ, Стойнев отговори: “Това евентуално е политически план, който дава глътка въздух на ГЕРБ - да излезе малко встрани и по-късно да се върне, унищожавайки в същото време алтернативата, която се роди от митинга. Тоест протестните обединения не съумяха да основат държавно управление. Дали е байпас, дали е патерица на ГЕРБ, дали е даже нещо по-грандиозно, целящо въобще да взриви политическата система, тъй като в случай че и след последващи избори няма държавно управление, тук може би в действителност ни чака някаква хунта, бунт, безредица или не зная какво - и военни няма, които да създадат прелом, пък те са и на власт, имайки поради президента. Ако задачата на този план е такава, той е супер сполучлив досега. Успя два пъти да провали съставянето на държавно управление и партиите на смяната. Оттук нататък, даже и да изгори, той ще свети - извърши ролята си на фойерверк. Тази партия ще остане, въпреки и смалена, само че тя свърши огромната си задача, като най-вероятно тя е била такава”.

“Сегашното е просто почистване на сметки с обособени хора - може би на персонална основа, може би на злобна основа. Всичко стартира с Христо Иванов, след това с двамата министри Василев и Петков и в този момент с Татяна Дончева”, заключи Веселин Стойчев.

“Нивото на политическата и обществена обикновена хигиена - да не кажа нравственос, много е паднало, само че чак до такова равнище - да казваш той влезе в офиса, той ми сподели, той ми сподели еди-кой си е педераст, пък тази овца. Това е толкоз непоносимо и просташко, че естествен човек не би могъл въобще да взе участие в подобен диалог - да го слуша, камо ли да го изговаря. Да не приказваме, че въпросният господин Василев е юрист. Не знам на следващия ден какви клиенти ще си откри, при изискване, че издава всички диалози, записва всички явно и подслушва. Той не е прочут в адвокатските среди, доколкото знам, само че за Има Такъв Народ е топ адвокат”, добави Стойнев.

Освен положението на Има Такъв Народ, журналистът разяснява и положението на останалите партии, започвайки от Българска социалистическа партия. “БСП таман беше тръгнала нагоре и в този момент още веднъж е като че ли изправена пред опасност да се срине или най-малко да задържи тези нежелани позиции, които има на последните два избора. От година Българска социалистическа партия е проблем за страната и за себе си с това, че окупира лявото пространство, без да бъде лява партия. Това е една носталгично консервативна партия, която на всичко от горната страна е в някаква обстановка на взаимозависимост от прокуратурата във връзка с водача ѝ. Забележете, че Корнелия Нинова - и то персонално Нинова, не нейната партия, в последните години и месеци се измъква от поддръжка за една решителна правосъдна промяна и изключително когато става въпрос за основния прокурор. Българска социалистическа партия е една неавтентично лява и една много подвластна партия поради предишното на Нинова като зам.-министър и приватизацията на едни държавни сдружения. Вероятно тя е държана и се видя в действителност, че дружно с ГЕРБ и Движение за права и свободи попречиха гласуването на поправките в Закона за НСО”.

“В служебното държавно управление има и хора с едно по-модерно ляво мислене като Атанас Пеканов да вземем за пример, в случай че щете, и самият Кирил Петков и Асен Василев. Вероятно те в своя план ще предложат някакво по-широко ветрило, което ще включва и лявото, само че не това носталгично комунистическо ляво на Нинова, която сервира венци на паметника на Тодор Живков, върви на Бузлуджа и истерично приказва за пенсиите, в това число искайки да ги индексира по един стар метод (...). Когато този план се появи, първо ще бъде наранена тази неавтентична левица”, сподели още той.

“След последващи избори, в случай че Българска социалистическа партия бъде ударена съществено, Нинова към този момент няма да може да резервира главата си. Силите, които копнеят за реванш вътре в личната ѝ партия от дълго време са наточили мечовете и този път няма да пропуснат. Друг е въпросът дали това ще е за положително. Ако отпред на левицата застанат едни съвременни и допустими за всички лица - хора като Крум Зарков, които биха били драгоценен камък за всяка парламентарна група, това би била една напълно друга социалистическа партия. Тя би могла да взе участие в договаряния и да бъде умерено призната от други новаторски групи за сформиране на съдружно държавно управление. В момента Нинова е спънка даже и за това”, добави той и уточни, че в договарянията за държавно управление Българска социалистическа партия са се държали съвсем както Има Такъв Народ.

“Нинова се държа в действителност съвсем както Има Такъв Народ, тъй като отхвърли третият мандат да отиде в Мая Манолова като най-малката и най-приемлива и за десни, и за леви групировка, която щеше да бъде единствено платформа, нямаше да излъчва министри даже. Нинова реши, че би трябвало безусловно да има третия мандат, при изискване, че беше ясно още отпреди изборите, че това е алена линия за “Демократична България”, ясно беше, че и Има Такъв Народ няма да я подкрепи”, счита още журналистът.

На въпрос за положение на Движение за права и свободи, той отговори: “Ако второто служебно държавно управление на Румен Радев, което чакаме след разформироване на Народното събрание, след няколко седмици, бъде същото като настоящето като насоки, даже със същия вицепремиер и вътрешен министър, то Движение за права и свободи би трябвало съществено да се тормози. Бойко Рашков в действителност на предходните избори съумя да спре една немалка част от купения и следения избор. Затова паднаха резултатите на ГЕРБ и на Движение за права и свободи. Отделно Движение за права и свободи е изнервена, тъй като - отново с помощта на служебното държавно управление, губи позициите в невидимия втори ешелон. Стратегията на Движение за права и свободи от години е да се окопае в контролните, ревизионни органи като КФН, Комисия за защита на конкуренцията, както и всевъзможни други държавни органи, които не са министерства. Когато нейните хора бъдат изритани от там, в това число по акта “Магнитски” излязоха такива имена, тогава Движение за права и свободи стартира да губи към този момент цялата власт. Освен че е сложена в изолираност, което не ѝ е доста комфортно, тя е изтиквана от ден на ден в ъгъла, електоралният ѝ потенциал понижава.

По-страшното за тях съгласно мен, което те доста добре осъзнават, тъй като там са умни стратези, е, че когато техният гласоподавател види и от ден на ден осъзнава, че не зависи от партията си, че тази партия не му носи нищо изключително и че никой не го заплашва да му сменя името или каквото и да е било, просто хората, които в този момент гласоподават за Движение за права и свободи, ще престанат да гласоподават за нея. Движение за права и свободи се трансформира в третостепенна, a не във второстепенна партия, в партия, която губи позиции в дълбоката страна. Ако се извърши правосъдната промяна и в случай че основният прокурор Гешев си отиде, Движение за права и свободи ще загуби и главните си позиции в прокуратурата. Тогава Движение за права и свободи ще си остане с " базата за водни спортове " Росенец ". Даже и с това няма да си остане ".

" Дано се породи нещо ново, което обаче да оправдава протестната сила, която " ИТН " торпилира и взриви. Ако форматът на Кирил Петков и Асен Василев съумее да направи това, без да унищожи досегашните достоверни участници в тази смяна, това ще бъде едно добра вест за българската народна власт ", приключи Веселин Стойнев.

Целия диалог можете да гледате във видеото:



Бел.ред.
2 509 864 българи обявиха на, че депутатите би трябвало да се избират на мажоритарни избори в два тура, само че политическия хайлайф и неговите кукловоди не разрешават това да се случи, а в техните медии тематиката е табу.

Легитимни ли са за Вас определените по-късно парламенти?

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР