От Римския договор до Брекзит, като се мине през създаването

...
От Римския договор до Брекзит, като се мине през създаването
Коментари Харесай

Европейският съюз - 60 години напредък и сътресения

От Римския контракт до Брекзит, като се мине през основаването на еврото и миграционната рецесия, да погледнем към основни моменти - жалони в 60-те години на европейско създаване.

Раждането на съюза

На 9 май 1950 година френският министър на външните работи Робер Шуман слага основите на построяването на обединена Европа, като предлага на Германия единствено пет години след капитулацията й да включи френско-германското произвеждане на въглища и стомана в организация, отворена за всички европейски страни.

Парижкият контракт за основаване на Европейската общественост за въглища и стомана (ЕОВС) е подписан на 18 април 1951 година Ражда се Европа на " шестте " (Германия, Белгия, Франция, Италия, Люксембург, Нидерландия).

От Европейската икономическа общественост до Европейски Съюз

На 25 март 1957 година Шестте подписват в Рим учредителния контракт за политиката и стопанската система на Европа. С него се основава Европейската икономическа общественост (ЕИО), общ пазар, учреден на свободното придвижване, без митнически бариери сред страните членки. В началото на 1958 година са учредени и институциите му.

През януари 1973 година към Европейска икономическа общност се причисляват Обединеното кралство, Дания и Ирландия, последвани от Гърция (1981 г.), Испания, Португалия (1986 г.), Австрия, Финландия и Швеция (1995 г.)

Договорът от Маастрихт, вторият основополагащ акт на европейската структура, е подписан на 7 февруари 1992 година Той планува прекосяване към единна валута и основаване на Европейски съюз.

От януари 1993 година единният пазар става действителност със свободно придвижване на артикули, услуги, хора и капитали. През март 1995 година споразуменията от Шенген разрешават на европейците да пътуват без граничен надзор.

Еврото и Съюзът на 28-те

На 1 януари 2002 година еврото става част от живота на към 300 милиона европейци. Дания, Обединеното кралство и Швеция избират да запазят националните си валути.

Еволюирайки от нещо, което в деня след рухването на Берлинската стена през 1989 година още наподобява като химера, лека-полека се постанова концепцията за разширение към страните от Източна Европа. Десет нови страни се причисляват към Европейски Съюз през май 2004 година: Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Литва, Латвия, Естония, Словения, както и Малта и Кипър. Те са последвани от България и Румъния през 2007 година и Хърватия през 2013 година

Време на рецесии

През пролетта на 2005 година отхвърлянето на Европейската конституция от френските и холандските гласоподаватели основава институционална рецесия в Европейски Съюз. Тя е преодоляна едвам с предполагащия по-добро действие на институциите на разширения Европейски Съюз Лисабонски контракт, утвърден мъчно през 2009 година

Същата година гръцкото държавно управление афишира внезапно увеличение на недостига си, първи сигнален сигнал за голяма финансова рецесия. Гърция, а по-късно Ирландия, Испания, Португалия и Кипър желаят помощ от Европейски Съюз и МВФ, които изискват ограничения за строги икономии. Дълговата рецесия става причина за рухването на ръководители на европейски държавни управления и усилва недоверието към Европейски Съюз.

Едва излязла от тази финансова рецесия, Европа е изправена пред най-тежката миграционна рецесия от 1945 година с идването на стотици хиляди претенденти за леговище. Европейски Съюз се раздира от несъгласия по какъв начин да отговори.

Брекзит

На 23 юни 2016 година британците гласоподават с 51.9 % в интерес на излизането на Обединеното кралство от Европейски Съюз.

Продължителните договаряния за изискванията на напускането слагат на сурово тестване нервите на английската политическа класа и на европейците, които се опасяват от последствията на вид " без договорка ".

Първото съглашение, подписано сред Лондон и Брюксел, е отхвърлено три пъти от английския парламент. На 17 октомври е подписано второ съглашение, само че ще би трябвало да дойдат парламентарните избори през декември, извоювани безапелационно от консерваторите отпред с Борис Джонсън, с цел да бъде то утвърдено от Народното събрание.

Първоначално очакван за 29 март 2019 година, Брекзит неведнъж е отлаган. Той би трябвало да се реализира на 31 януари в 23 часа по Гринуич, когато Европейски Съюз за първи път ще загуби собствен член. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР