От редакционната поща – писмо на Людмил ЦветковВажно развитие във

...
От редакционната поща – писмо на Людмил ЦветковВажно развитие във
Коментари Харесай

Професор от САЩ успя да хакне машина за гласуване само с писалка в съдебна зала

От публицистичната поща – писмо на Людмил Цветков

Важно развиване по отношение на машинния избор в Съединени американски щати. Както оповестява изданието Гейтуей Пъндит (Gateway Pundit), в петък, 19 януари 2024 година, във федерален съд в Атланта, Джорджия, професорът по компютърни науки и инженерство в Мичиганския университет Алекс Халдерман дава показания в правосъдната зала пред арбитър Ейми Тотенберг по делото „ Кълинс против Рафенсбергер “ за несигурните машини на Доминион, употребявани в Джорджия от 2020 година насам.

По време на показанията си професор Халдерман съумява да хакне машина за гласоподаване на „ Доминион “ и да промени регистрираните резултати пред районния арбитър Ейми Тотенберг и цялата зала.

За задачата Халдерман употребява единствено химикалка, с цел да промени общият брой на гласовете. Показанията му са част от проточило се дело за честността на вота в изборите в Съединени американски щати, целящо да отстрани несигурните машини за гласоподаване, като ги размени с хартиени бюлетини.

Може би ЦИК, другите съдилища, разглеждащи каузи, оспорващи резултатите от локалните избори, както и политическият ни хайлайф ще се заинтересуват от сходно развиване.

С демонстрацията още веднъж на процедура се потвърди, че машините за гласоподаване под всевъзможен тип и форма са несигурни и съставляват голям риск за вярното отчитане на националната воля.

Между другото, както нееднократно е споменавано, американската „ Доминион “ е тясно обвързвана с провеждащата изборите в България „ Смартматик “, като даже в предишното са се съдили за интелектуалната благосъстоятелност върху изходния код на софтуера им.

И още една дребна детайлност - през днешния ден в щата Ню Хемпшир вотът ще се организира с машини, за разлика от предходния в Айова.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР