От пресцентъра на разпространиха позиция до медиите по повод

...
От пресцентъра на  разпространиха позиция до медиите по повод
Коментари Харесай

ПП за прекратените преговори между БЛС и НЗОК: Обезпокоително е

От пресцентъра на " " разпространиха позиция до медиите във връзка прекратените договаряния сред Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса. 

Публикуваме мнението на партията без редакторска интервенция:

В " " сме мощно обезпокоени от прекратяването на договарянията за в допълнение съглашение сред Българския лекарски съюз (БЛС) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Няма данни за позитивен резултат или развиване също при договарянията сред НЗОК и другите договорни сътрудници - дентални лекари и магистър-фармацевти. Очевидната липса на градивен разговор сред страните е доста неприятен знак - тя може да задълбочи така и така тежките проблеми в опазването на здравето.

При последното постоянно държавно управление беше реализирано извънредно високо равнище на съдействие сред договорните сътрудници, което докара до невиждано нарастване на цените на медицинските действия - към 33% в извънболничната помощ, 25% - в болничната помощ. По този метод се осигуриха средства за покачване на главните заплати на медицинските експерти и за реализацията на значими промени като дигитализацията в опазването на здравето. При денталните лекари също беше контрактувано невиждано нарастване на цените на услугите, заплащани от Здравната каса.

В края на септември т.г. бяха обявени резултатите в разходната част на бюджета на НЗОК и натрупването на вероятен остатък от 250 млн. лева до 450 млн. лева според от осъществените действия до края на годината. Тази информация беше причина и основа за договаряния за сключване на анекс към Националния рамков контракт и увеличение на цените на клинични пътеки в границите на 2022 година и вероятно през 2023 година

БЛС се отдръпна от тези договаряния заради противоречие с финансовите параметри при заплащането на дейностите. Надзорният съвет на НЗОК аргументира позицията си с дефицит на средства. Това е разумно разследване от неналичието на импортиран в Народното събрание законопроект за бюджета на НЗОК за 2023 година Искането за удължение на действието на Закона за бюджета на НЗОК за 2022 година на процедура замразява преговорния развой за новите рамкови контракти в опазването на здравето за 2023-2025 година То е бягство от отговорност и опонира на Закона за здравното обезпечаване.

Конфликтът сред БЛС и НЗОК излага на риск сигурността на здравноосигурителната система. Настояваме управлението на Министерството на здравеопазването и НЗОК да поемат отговорност и да обезпечат нужните условия за реализиране на единодушие и сполучлив излаз на договарянията с всички медицински класи. В противоположен случай назрява напрежение освен при лекарите, само че също при денталните лекари и магистър-фармацевтите.

Средства за това има - те са в остатъка на НЗОК. Нека този остатък бъде разпределен, с цел да се подсигури естествената работа на системата на опазването на здравето.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР