От предишното ръководство не бе оставен нито един юридически акт,

...
От предишното ръководство не бе оставен нито един юридически акт,
Коментари Харесай

Лечева: Работи се за стадион на Българска армия, Червено знаме е остарял

От предходното управление не бе оставен нито един юридически акт, на които да се основава построяването на съоръжениетж, съобщи спортната министърка
Работата по строителството и реконструкцията на стадион " Българска войска " в София не е преустановявана. Това съобщи в отговор на парламентарен въпрос служебният министър на спорта Весела Лечева. Тя посочи, че няколко пъти към този момент са провеждани срещи между  ЦСКА, " Сердика спортни парцели " и министерството на спорта. На 6 декември е подписан и меморандум за образуването на взаимно сдружение за строителство на нов стадион сред " Сердика " и ЦСКА. В него има съответни стъпки и периоди за учредяването, а страната подсигурява условия да се продължи активността по строителството, до момента в който се вписва сдружението в Търговския указател.

Футболният клуб е срещнал всички с стадиите за подготовка и осъществяване на плана за стадион. Държавата работи в цялостен синхрон за започването на строителството и довеждане на плана до сполучлив край, увери Лечева.

" За нас ЦСКА е вяра и построяването на този стадион е извънредно мъчителна тематика. Меморандум е едно желание. Кога ще се стартира строителството и какво е направено от страна на министерството във връзка със отговорностите на страната за съгласуването на плановете и ЦСКА показал ли е плановете, и има ли ангажимент докога да ги показа? ", попита обаче националният представител от " Продължаваме промяната " Иво Атанасов. 

" Освен като министър на спорта повече от 30 година съм била в ЦСКА и съм не по-малко труженик да бъде изпълнено това желание за нов съвременен стадион, какъвто заслужават освен ентусиастите на ЦСКА, а и на този спорт. България би трябвало да има такова съвременно оборудване ", настоя спортната министърка и шампионка по пукотевица.

Лечева нападна и предходното държавно управление, в което министър бе Радостин Василев, сегашен народен представител от " Промяната " и сътрудник " разколник " от Има Такъв Народ с Иво Атанасов. " От предходното управление не бе оставен нито един юридически акт, на които да се основава построяването на спортното оборудване. За няколко месеца организирахме няколко срещи с ЦСКА и имаме меморандум с всички отговорности и права на двете страни, написани са стъпките. Това касае и време. Всички нужни дейности са подхванати за построяването на стадиона. Всички желаеме това да стане час по-скоро, в случай че предходното държавно управление си бе свършило работа, щяхме да стартираме от друго равнище, само че започнахме от кота нула ", гневна бе тя.

Минситърката отговори и на запитване за бъдещето на комплекс " Червено знаме " - Атанасов разгласи, че предното държавно управление е осигурило финансиране за възобновяване му, имало и мнение за потреблението на съществуващия басейн.

Лечева изясни, че предходното управление е приело самодейност за градивно проучване на съществуващите спортни уреди, те обаче са проектирани преди повече от 40 година и съгласно нея няма по какъв начин да придобият тип на съвременно многофукнционално спортно оборудване единствено с реорганизация.

" Ще кажа едно мнение, което би трябвало да се чуе  - " Червено знаме " няма по какъв начин да е съвременно спортно оборудване и да дава отговор на актуалните спортни условия. Коридорите на плувния комплекс в границите на 50 м не дават отговор на условията, актуалните плувни комплекси се строят на 52 м. Няма по какъв начин да отговори на актуалните условия, тъй че да се организира добър подготвителен и спортен развой. Всички дейности във връзка с реорганизация биха ощетили страната ", отсече министърката. Според нея плануваните 50 млн. за реорганизация е по-добре да бъдат пренасочени за напълно ново строителство и планиране.

" Прекратих обследването на другите уреди - първо би трябвало да се построи извънредно положително, стимулирано и публично добре разгласено задание за добър капиталов план. Трябва да има положително задание, което да дава отговор на актуалните условия на българския спорт ", добави Лечева. Столицата и България би трябвало да разполагат с съвременни спортни съоръженя, а не с такива с отпратка към предишното, безапелационна бе тя.

В началото на 2021 година спортното министерство е оповестило конкурсна процедура по Националната програма за осъществяване на юношески действия по член 10а от Закона за хазарта за 2021 година, финансирани общо със сумата 5 404 991 лева От 129 оферти пари са получили 50 плана.

Спортното министерство под управлението на Лечева  е изготвило нова средносрочна стратегия за юношески действия, призната на последното съвещание на Министерски съвет. Тя трансформира обсега на финансираните действия, с цел да се отстранят порочни практики.

" Средствата постоянно са лимитирани и за нас приоритет е те да доближават до крайния бенефициент,  точно младежите. Затова е създадена и новата национална стратегия. Българските младежи би трябвало да се усещат подкрепени от страната ", добави Лечева. " Нашата цел е тези средства да са заслужено разпределени, тъй че да бъдат преодолени порочните практики. Те бяха налице и от предходното държавно управление. Опитали сме се в създаването на новата стратегия да преодолеем порочната процедура и средствата да бъдат разпределяни оптимално транспарантно и заслужено ", настоя министър Лечева.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР