От - (ПП-ДБ) изтърваха удобния момент да сключат добро коалиционно

...
От - (ПП-ДБ) изтърваха удобния момент да сключат добро коалиционно
Коментари Харесай

Проф. Даниел Вълчев: От ПП-ДБ изтърваха удобния момент да сключат добро коалиционно споразумение

" От - (ПП-ДБ) изтърваха комфортния миг да сключат положително съдружно съглашение ". Това е мнението на декана на Юридическия факултет в СУ " Св. Климент Охридски " проф. Даниел Вълчев.

Според събеседника на медията от ПП-ДБ са създали неточност с това, че не желаят такова съглашение. По думите му те е трябвало да обяснят на гласоподавателите си за решението, надлежно и да понесат отговорността за това. " Сега са в доста по-тежко състояние. Опасността за Борисов към този момент понамаля, стъписването поизчезна. Най-лошото е, че в действителност идват най-малко няколко решения, които на мен не ми е ясно по какъв начин ще бъдат преодолени, без да има доста ясно съглашение сред подкрепящите държавното управление политически сили. Първото е с бюджета ", сподели Вълчев.

Според него доста мъчно ще се върви напред. За него не е ясно и по какъв начин ще стане ротацията на премиера Николай Денков с Мария Габриел. Това ще би трябвало да бъде ново държавно управление, добави Вълчев.

" Ако има благосклонност на страните, няма спънка това да бъде направено. Аз се колебая обаче, че това ще бъде направено, най-много заради това, че би трябвало да се мине още веднъж през процедурата с мандатите. Те наясно ли са с чий мандат ще се направи второто държавно управление на Мария Габриел? Те в случай че по този въпрос не са се разбрали, нали разбирате какъв брой огромна яма е това в връзките ", сподели още тоай.

" Както и да го въртим, новото ръководство е коалиция ", акцентира проф. Вълчев. Според него проблемите и последствията идват от това, че ги е позор да го признаят.

" Политическа партия се сътвориха в името на това да отстранен Бойко Борисов  Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г,, модела " Борисов ", модела " ". В момента се усещат неловко от това, че ще би трябвало да кажат " Хора, вие гласувахте за нас, с цел да премахнем Борисов, а на нас ни се постанова да управляваме дружно с него ". Това стеснение е разбираемо. Но това би била честната позиция. Обратното основава средносрочно доста огромни проблеми. Ние можем да го назоваваме както си желаеме, само че това е коалиция. В една коалиция връзките са относително комплицирани. Затова е вярно да има документ, в който да е разказано всичко. Едната страна бяга от такова нещо и по тази причина сме в това състояние ", сподели още той.

" Кадрови решения ще би трябвало да има, те ще би трябвало да се схванат ", акцентира проф. Вълчев. Той бе безапелационен, че с цел да може едно държавно управление да е устойчиво, то би трябвало да има устойчиво болшинство. А с цел да е устойчиво болшинството, участниците в него би трябвало да са се разбрали какво ще вършат във всяка съответна обстановка.

" Възможно ли е ти да бързаш да отстраниш основния прокурор, в случай, че нямаш никаква изясненост какво ще правиш на идващия ден ", даде образец той.

" Пред неуместната обстановка сме и е доста допустимо този Висшият правосъден съвет (ВСС) да си изкара процедурата и да си избере нов основен прокурор ", сподели още Даниел Вълчев.

Той подсети, че рецензиите към Висш съдебен съвет са от неговото основаване. В него е съсредоточена доста огромна власт, а казусът е в това, че някой може да убеждава болшинството в нещо и на практика той може да въздейства върху финалните решения по всеки юридически спор в България.

" Ако сложиш некачествени хора, които да издават финалните правосъдни актове, оттук насетне страната не върви добре сигурно ",  добави юристът.

Според него както и да бъде образуван Висш съдебен съвет, няма по какъв начин да не бъде най-малко отчасти политически. Него не го тормози това, че има политическа квота. Това, което ме тормози, е, че Висш съдебен съвет в себе си концентрира две пълномощия - един път да предлага несъмнено предопределение и повторно да го одобри. Ако ги разделим, тогава ще знаем кой носи отговорността, акцентира той. По думите му това може да стане с елементарна смяна в закона, не е нужна смяна в Конституцията.

Относно премисляните промени в Конституцията, проф. Вълчев акцентира, че би трябвало да се каже ясно кой защо се бори. Трябва да се дефинират проблемите в Конституцията. Има въпроси, които обикновено и доброжелателно могат да бъдат разисквани, счита той.

" Когато е от нашите, нямаме проблем със служебните държавни управления, дори драговолно участваме в тях. Когато Радев не е от тях, ние ще му понижим пълномощията. Нали след това ще има президент от вашите? ", сподели още Даниел Вълчев.

Той бе безапелационен, че би трябвало да търсим решения, които не са положителни за нас в този момент, а решения, които са положителни по принцип.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР