От повече от 10 години в България се говори за

...
От повече от 10 години в България се говори за
Коментари Харесай

С мисъл за изпълнено обещание: Половинчата идея за туристически гаранционен фонд

От повече от 10 години в България се приказва за основаване на Туристически гаранционен фонд. Браншът упорства, държавното управление дава обещание. И по този начин години наред, без да има действително подхванати ограничения в посока основаването на фонда.

В предишното бе основан план от бизнеса за подобен фонд. Въпросът за съществуването му се изостри при няколко банкрута на туроператори в предишното, само че резултатът от един от тях бе, че се увеличи цената на полицата „ Отговорност на туроператора “. Впоследствие, по време на пандемията, когато поради въведените от страните ограничавания редица пътувания бяха неразрешени, множеството туроператори сложиха същия въпрос.

При липса на подобен фонд и без изясненост дали той би трябвало да се ползва при положение на сходно събитие от международен мащаб, въпросът още веднъж се актуализира. Създаването му бе особено посочено от няколко партии при договарянията за сформиране на държавно управление през есента на 2021 година, само че все пак действителни стъпки не бяха направени.

В програмата на служебния министър Илин Димитров беше заложено основаването гаранционен фонд и с представители на сектора се организира среща в тази тенденция през август 2022 година, само че едвам преди два дни, може би в последния месец на работата на това държавно управление, беше разгласен първият абстрактен план за основаване на Туристически гаранционен фонд.

Оказва се обаче, че дейностите на министър Димитров са били по неотложност и браншът не е бил предизвестен, че се прави нещо в тази посока.

Идейният план и на нас ни беше показан на място. Нямаме повече информация, нито по-подробни материали. Вчерашната стъпка беше доста първична “, сподели пред Economic.bg Димитрина Горанова, ръководител на Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници (АБТТА).

Тя се надява на устойчиво политическо ръководство оттук насетне, защото мандата на Илин Димитров е към своя край, а „ занапред има да се прави работа “.

Обещаха ни диалози с министерството за доизясняване на плана. Заради нестабилното ръководство се проточват нещата във времето. Още по времето на служебния министър Светла Балтова започнаха диалози, преди две години съвсем. Създаването на гаранционен фонд изисква нормативна смяна. Прегласуване на Закона за туризма. А с тази честа промяна на управлението… “

Моделът на настоящия абстрактен план е създаден от Министерство на туризма в партньорство с Българското актюерно сдружение. За съвещания са привлечени Националната организация за приходите и Националния статистически институт. Проектът е разискван с браншови организации на туроператорите, като консултациите по него ще продължат.
Какво съставлява планът?
Превантивен надзор върху активността на туроператорите, наложителна туристическа застраховка и самият гаранционен фонд – това са трите стълба, върху които е създаден идейният план.

Направени са пет математически модела за фонда, от които два са съществени, а другите са подварианти, добави тя.

По думите на зам.-министър Ирена Георгиева концепцията е за Фонда в началото да се употребява заемен капитал – 5 млн. лв. или 10 млн. лв. – който ще се възвръща от участниците в него. Вноските ще се дефинират като % от оборота на организациите – 0.1%, което все още значи вноски сред 80 и 1000 лева, прецизират от МТ.

За задачата ще е нужен доста прецизен надзор върху активността на туроператорите ", сподели Ирена Георгиева.

По думите ѝ ще би трябвало да се обясни профилът им, каква активност развиват, обороти.

Замисълът е Фондът да покрива изплащането на компенсации над лимита на отговорност по застраховката в случаи на неплатежоспособност, при краткотрайна несъстоятелност (проблем с ликвидността) и при възможни непредотвратими и изключителни условия.

Въвеждането на работещ гаранционен фонд е съществено решение, което изисква законодателни промени и тясно бъдещо съдействие с представителите на бизнеса “, акцентира Ирена Георгиева.

Предвид събитието, че въвеждането на гаранционен фонд изисква смяна на нормативната уредба и съществуващата институционалната рамка, след разработване на предложение за законови промени се планува необятно публично разискване с всички заинтригувани страни и институции, прецизираха от Министерството на туризма.

Economic.bg зададе спомагателни въпроси на ведомството за това от кое място считат да обезпечат първичния капитал за основаването на Фонда, както и кой ще го управлява. От там обаче няколко пъти повториха, че за момента приказваме просто за абстрактен план и никой не споделя, че в този момент незабавно стартира неговото основаване.

Първоначално ще има заемен капитал. Но от кое място, на този стадий не е конкретизирано “, споделиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

Вариантите за обезпечаване на въпросния капитал под формата на заем на процедура са няколко: заем посредством ББР, държавни пари, които да бъдат отпуснати от Министерски съвет към Министерството на туризма и оттова предоставени под формата на заем към Фонда или изтегляне на такъм от частна банка. Кой обаче ще избере Министерството на туризма, към момента не е ясно.

„ Този фонд е една дребна стъпка в посока изсветляване на бранша, което е част от нашата политика “, съобщи министър Илин Димитров.

Това е още едно изпълнено заричане от целите, които очертахме при встъпването в служба на служебния кабинет. Важно беше да сложим началото, защото от години се приказва какъв брой е значимо за бизнеса да съществува подобен инструмент като детайл от националната отбрана против несъстоятелността на туристическите организации “, сподели още той.

За нуждата от съществуването на сходен фонд се заприказва изключително интензивно по време на невижданата рецесия с COVID-19.
Какво мисли браншът?
От Обединение " Бъдеще за туризма ", които още със основаването си през 2020 година, оповестиха, че това е една от главните им цели за реализиране в бранша, се радват, че най-сетне е подхваната действителна стъпка към основаването на Гаранционен фонд. И те обаче като АБТТА считат, че отлагането на измененията във времето не е добре нито за потребителите, нито за бизнеса, а повода е " политическа неустойчивост и къс живот на Народното събрание ".

Представеният абстрактен план е надалеч от нашите показа за Гаранционен фонд. Идейният план предлага стартирането на фонд и продължаването на застраховка " Отговорност на туроператора ". Това не е дейно и финансово не би работило в вярната посока. Това е модел, който би работил в една идеална бизнес среда, само че както знаете нашата не е такава и големият сив бранш би се увеличен още повече ", коментира Павлина Илиева, ръководител на УС на Сдружение на туроператорите и туристическите сътрудници " Обединение " Бъдеще за туризма ".

Според нея има и различен проблем – с този план ще се допусне опцията даже компании, работещи на ярко, да прикриват оборот, с цел да платят по-малко.

" Ако имахме постоянни органи, които да управляват и наблюдават вярното действие на бизнеса, то тогава този абстрактен план би бил вероятен, само че в нашата сегашна действителност това няма да работи и реализира задачата, за която ще се сътвори, а още веднъж ще стане нещо половинчато ", прибавя тя.

Павлина Илиева е на мнение, че в случай че се работи дружно с бизнеса и държавното управление се съобрази с сектора, то тогава автоматизирано ще се даде цялостна сигурност на потребителя, а точно, че пътувайки към определена дестинация, в случай че настъпи непредвидена обстановка, то той ще бъде сигурен, че средствата ще му бъдат възобновени.

Но основаването на фонда ще изисква и надзорен орган, с цел да може да работи този фонд и да изчезне сивият бранш. Говорим за бързо изсветляване на бизнеса, успокоение за потребителите и повече налози в хазната ", споделя Илиева.

" За мен персонално е към момента огромна мистерията за какво досега не е основан Фондът и за какво продължава да се заобикаля тематиката. Тъй като България не е изпълнила обвързване по евродиректива (бел. ред - България е задължена да вкара гаранционен фонд съгласно инструкция на Европейския съюз). Гаранционният фонд би донесъл единствено позитиви за бизнес средата ", счита Павлина Илиева.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР