От посолството на САЩ в Анкара информираха снощи турските власти,

...
От посолството на САЩ в Анкара информираха снощи турските власти,
Коментари Харесай

Рузвелт и Доналд Кук смениха курса, акостираха край о. К...

От посолството на Съединени американски щати в Анкара осведомиха нощес турските управляващи, че американските военни кораби " Рузвелт " и " Доналд Кук ", които трябваше да преминат през Босфора на 14 и 15 април и да навлязат в Черно море, са трансформирали задачата си.

Този ход беше провокиран от засиленото военно наличие на Русия, наоколо на източната граница с Украйна.

Понастоящем американските военни кораби са закотвени край остров Крит.

По-рано съветският заместник-министър Александър Грушко излезе с изказване пред медиите, в което се показва, че увеличението на интензивността и наличието на НАТО в Черно море може да усложни районната сигурност.

Решението на Вашингтон да анулира плануваното си разполагане идва часове откакто ескадра военни кораби от Руския черноморски флот отплава за осъществяване на артилерийски огневи учения.

Още 15 кораба от Руската каспийска флотилия дойдоха в Черно море, с цел да се включат в учението.

След встъпването в служба на президента на Съединени американски щати Джо Байдън се вижда поддържата на НАТО по отношение на Украйна, в напрежението в Източна Украйна сред сепаратисткия регион Донбас и Киев.

Русия, поръчител на пакета от ограничения в Минск от 2015 година, прикани Украйна да съблюдава изискванията за преустановяване на огъня съгласно съглашението.

Говорителят на Пентагона Джон Кирби съобщи, че активността на Съединени американски щати в региона " не е нещо ново ". Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков твърди, че Съединени американски щати и НАТО " съзнателно трансформират Украйна в буре с барут ".
Руският чиновник добави, че при положение на боен спор, " отговорността за последствията от такава ескалация ще бъде напълно на Киев и неговите западни поддръжници ".

Проблемът стартира през 2014 година когато Русия анексира Крим от Украйна.

Споразумението от Монтрьо от 1936 година дава на Турция надзор над проливите Босфор и Дарданели. Също по този начин лимитира достъпа на военноморски военни кораби до Черно море, за страните които не са от региона.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР