От понеделник НЗОК започна да разплаща извършените дейности 120-те общински

...
От понеделник НЗОК започна да разплаща извършените дейности 120-те общински
Коментари Харесай

В Гоце Делчев лекуват пациенти с парите, отпуснати за вдигане на заплатите на лекари и сестри

От понеделник НЗОК стартира да разплаща осъществените действия 120-те общински лечебни заведения в страната - тези, които са най-близо до хората, са в най-тежкото си финансово състояние измежду зима и пандемия. Те съставляват 38% от лечебните заведения у нас Причината - заливат ги не една, а най-малко три талази, и то освен Коронавирус. В момента още веднъж е спрян плановият банкет - главен източник на средства. През последната година и половина те лекуват главно пациенти с ковид, от което са на загуба, защото плащаното от касата не покрива действителните разноски за един подобен пациент. Отделно от страна на НЗОК за декември 2021 година бяха орязани лимитите.

Растат цените на медикаменти, консумативи, хранителни артикули. А най-после пристигнаха и сметките им за ток, които са с към 3 пъти по-високи по отношение на тези през декември предходната година. В такава обстановка е и най-голямата общинска болница у нас - софийската МБАЛ " Княгиня Клементина " (бившата Пета). " От една страна, се покачват цените - на електричество, на лекарства, на медицински консумативи, разноските за храна на заболели и личен състав и така нататък Освен това за декември месец бяха орязани и лимитите с над 30% ", изясни пред " 24 часа " шефът ѝ доктор Борил Петров.

Заради струпалите се проблеми първо среща със здравната министърка Асена Сербезова е имала кметът на София Йорданка Фандъкова. След това шефовете на общинските лечебни заведения също са се срещнали с проф. Сербезова, която поела ангажимент за решение на казуса. " НЗОК взеха ограничения и през днешния ден към този момент получихме доплащане на част от средствата за декември ", акцентира доктор Петров във вторник. От 28 януари районните здравноосигурителни каси започнаха погашение на средствата в цялостен размер за всички направени и регистрирани действия от лечебните заведения за болнична здравна помощ.

Причината за неизплащането на лимитите са новите правила, по които НЗОК работи до приемането на бюджета за 2022 година Месечните бюджети на лечебните заведения са избрани на база действително направеното от тях през предходната година. Тогава обаче активността им беше още по-свита поради пандемията, имаше и прекъсване на плановия банкет, което води до понижаване на пациентите. В момента в столицата и половината области още веднъж е спрян плановият банкет поради пика на омикрон вълната. Годишно едно коронавирус поделение в огромна общинска болница натрупа към 1 млн. лв. загуба,пресмятат столичните медици.

Както " 24 часа " към този момент описа, клиничната пътека не покрива всички разноски по лекуването на такива пациенти. Освен това е къса - всекидневно в болница влизат хора с двустранна бронхопневмония, неимунизирани, с съпътстващи болести, които са закъснели в търсенето на лекуване. Така за провеждането на съответна терапия се правели големи разноски, а и до изписване се стига едвам след към 2 седмици. Клиничната пътека обаче е 5 дни за неусложнените и седмица за по-тежките случаи. Лечението излизало 2300-2400 лева на човек, а пътеката по каса е 1400 лева, изясняват лекари. Само кислородът коства 18 лева на минута.

Друг проблем е, че лечебните заведения към момента не знаят какви ще са им лимитите за януари и февруари " Получихме увещание от НЗОК, че ще намерят метод да ни компенсират. Засега съумяваме да се оправим, без да трупаме отговорности, само че това е по този начин единствено тъй като болничното заведение е финансово постоянна ", изясни и проф. Цветомир Димитров, шеф на Университетска Първа МБАЛ в София. Столичната община даде целеви дотации за покриване на разноски за ток, вода, отопление, медицински консумативи и медикаменти на 4-те общински лечебни заведения през 2021 година Отделно са отпуснати и към 150 000 лева за пазаруване на още инсталация за лекуване на заболели с Коронавирус. Тогава обаче пристигнаха и сметките за ток.

Първа МБАЛ е платила през ноември 2020 година 12 441 лева, а за ноември 2021 година - 37 032 лева, или скок от 198%. В МБАЛ " Княгиня Клементина " пък токът преди 1 година коствал 15 326 лева, а този декември - 47 719 лева, или нарастването е 211% " Имаме близо 200 снабдители. Засега съумяваме да се оправим благодарение на нашия принципал - Столичната община, само че сме на ръба. Необходимо е страната да се намеси и да помогне на лечебните заведения ", моли доктор Петров. Според държавното решение и лечебните заведения ще получат обезщетения, каквито има за всички небитови клиенти. Под 20% отплата за скъпия ток, към този момент единствено за октомври и ноември, е взела обаче пловдивската " Свети Мина ". За октомври - 3300 лв. при 15 000 лева сметка, за ноември ни преведоха 2700 лева при малко над 15 000 лева сметка, изясни шефът проф. Петър Петров.

Компенсации за газ няма. " Опитваме се да да оправим с наличния запас, само че ни е доста тежко и режем разноските ", съобщи той. Такава е картината и в другата пловдивска общинска болница " Св. Пантелеймон ". Тя е получила отплата от по 110 лева на мегаватчас единствено за октомври и ноември. " Да не се наложи да понижаваме и заплатите ", тревожи се дирексторът Константин Сапунджиев. 50 000 лева е токът за декември на Комплексния онкологичен център в Бургас, който е част от общинското опазване на здравето - 5 пъти нарастване по отношение на м.г. От октомври, когато сметките скочиха, получили от страната еднократно отплата от 13 хиляди лева

" За да се оправим, би трябвало да се усили заплащането по пътеките от здравната каса, споделя шефът проф. Христо Бозов. Напомня, че казусът е и в повишаването на медикаменти и дава образец с антибиотика " Меронем ", употребен при тежки случаи на Коронавирус, който от 9 станал 14 лева " Отопляваме се на газ, само че и той нарастна и сметката ни е още към 26 хиляди лева До предходната година бяхме на отопление с пелети и минахме на газ сякаш за по-евтино, а се оказа, че към този момент не е ", разяснява шефът на болничното заведение в Гоце Делчев Петър Филибев. Парите, с които разполага като предел от миналогодишния бюджет, стигат единствено за заплати. Болницата към този момент има 200 хиляди лева разноски над лимита.

" Надяваме се обещанията, че ще ни се изплатят раходите, да се изпълнят. Ако и февруари не стане това, то ние ще сме поели за наша сметка лекуването на 150-200 заболели за месец. Имаме дребен запас от 2021 година, когато излязохме на облага и общинският съвет одобри решение да увеличим заплатите с към 20-25%. Засега използваме този запас за разплащане. Имаме доста заболели, а това значи и доста разноски. Доставчици на медикаменти ни споделят, че ще получим медикаментите, откакто платим. Вече не желаят да изчакват.

Големите държавни лечебни заведения могат да си разрешат да натрупат отговорности от десетки милиони, само че нас никой не ни изчаква за разплащането ", разяснява доктор Филибев. Първа МБАЛ в София поставя фотоволтаици на покрива И две поликлиники построяват своя система поради високите сметки Столичната общинска Първа МБАЛ е на път да стане първата с фотоволтаици на покрива, научи " 24 часа ". " Работим по подготовката на план за създаване на фотоволтаици. Причината са растящите сметки за електричество, които болничното заведение заплаща. Трябва да намерим решение ", заяви шефът на Университетска Първа МБАЛ " Св. Йоан Кръстител " проф. Цветомир Димитров. Инженери и консултанти към този момент работят по подготовката на плана за създаване на фотоволтаици на покрива на лечебното заведение.

Подобна концепция е обмислял и шефът на най-голямата общинска болница у нас - МБАЛ " Княгиня Клементина " - София, доктор Борил Петров. Проблемът обаче е огромната повърхност на болничното заведение. По груби сметки се оказало, че за създаване на фотоволтаична система е нужна първична инвестиция от към 800 000 лева Сумата е непостижима за болничното заведение. През 2001 година Столичният общински съвет поддържа самодейността на шефовете на ДКЦ 22 и ДКЦ 12 да закупят и изградят фотоволтаични системи за потребностите на двете поликлиники.

Източни4к: " 24 часа "
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР