От почти седмица женската половина на човечеството се вълнува от

...
От почти седмица женската половина на човечеството се вълнува от
Коментари Харесай

Със 146 млрд. в джоба: Кой е Бил Гейтс - най-желаният ерген

От съвсем седмица женската половина на човечеството се вълнува от една непредвидена новина – 65-годишният милиардер Бил Гейтс, съосновател на колоса „ Майкрософт “ и четвърти по благосъстояние в света, се развежда със брачната половинка си Мелинда, с която имат брак от цели 27 години, напомнят от trud.bg.

Впрочем, те още не са подали заявление за бракоразвод в съда, а съгласно законите в щата Вашингтон, където живеят, им се дава 90-дневен период за размисъл от деня на подаването на документа. Едва по-късно съдията ще се произнесе по разтрогването на брака. Така че най-желаният ерген на планетата още не е свободен…

Мъни, мъни…

Най-често задаваният въпрос в този момент е: по какъв начин съпрузите ще си поделят голямото благосъстояние? Според Forbes то възлиза на 130 милиарда $, съгласно Bloomberg – на 146 милиарда $, само че какво тук значи разлика от някакви си 16 милиарда…

Богатството, несъмнено, не е затворено в банка. 20% от него са в акции на „ Майкрософт “, 43,3 милиарда $ (към края на 2019 г.) са в взаимната фондация на двамата съпрузи, която към този момент е раздала за благотворителни цели над 50 милиарда $ – за битка с маларията и полиомиелита, обучение, изхранване на деца, основаване на ваксини, в това число 1,75 милиарда $ предходната година за ваксина против COVID-19, поради което милиардерът получи неуместното обвиняване, че желае да „ чипира “ човечеството.

Най-големият актив на Гейтс е холдингова компания, която той основава с приходите от продажби на акции и дивиденти на „ Майкрософт “. Чрез нея Гейтс има вложения в областта на недвижимите парцели, енергетиката и хотелиерството, както и дялове в десетки обществени компании, измежду които най-голямата железопътна компания в Канада.

Затова подялбата на имуществото евентуално няма да е лесна, въпреки че съгласно законите в щата Вашингтон всичко, добито по време на брака, при бракоразвод се дели на половина. Ако стане по този начин, Мелинда Гейтс ще бъде най-богатата жена в света.

Във всеки случай, в сметките не влизат трите деца на фамилията, които към този момент са над 18-годишни. През октомври предходната година Бил Гейтс оповести, че завещава своите 70 милиарда $ на фамилната фондация, а всяко от децата му ще получи по 10 млн. $, с цел да стъпи на краката си и да завоюва лични пари.

Умник от дребен

Бил Гейтс (Уилям Хенри Гейтс III) е роден на 28 октомври 1955 година в Сиатъл в напълно неслучайно семейство. Прадядо му е бил кмет, дядо му – вицепрезидент на националната банка, а татко му е прочут юрист. Бил изненадва с математическите си качества още в началното учебно заведение, по тази причина родителите му го изпращат в влиятелното частно учебно заведение „ Лейксайд “ в Сиатъл. Там бъдещият програмист за първи път се среща с компютрите.

През 1968 година машините са много огромни и скъпи. Затова преподаватели и възпитаници употребяват машинно време чартърен. Бил Гейтс, приятелят му Пол Алън (с който по-късно основават дружно „ Майкрософт “) и няколко други момчета – бъдещи програмисти, безусловно „ залепват “ за компютъра. Те прекарват денонощно в залата в учебно заведение, в която е инсталиран, пишат стратегии, четат профилирана литература. Когато в края на 1968 година се основава Computer Center Corporation, предоставяща в допълнение машинно време на учебното заведение, младите хакери откриват пробойни в сигурността на системата, даже намират метод да я манипулират и да удължат времето, което могат да употребяват. След като ги разкриват, им е неразрешен достъп до компютъра за няколко седмици. Все отново от компанията размислят, че би трябвало да се погрижат за сигурността и наемат Бил Гейтс и приятелите му да тестват системата, като в подмяна младежите получават безкрайно време на учебния компютър.

Междувременно учениците са основали Lakeside Programming Group, която е наета от друга компания да направи разплащателна стратегия. Младите програмисти освен получават в допълнение машинно време, а и за първи път им заплащат. Постепенно те стартират да печелят от програмиране. Излишно е да споделяме, че учебното заведение остава на назад във времето.

През 1973 година Гейтс е признат в Харвардския университет. Както и в частното учебно заведение, той не помни за учението, когато открива компютърния център. С Пол Алън поддържат връзка от разстояние и от самото начало у тях назрява концепцията за лична софтуерна компания. Решителен прелом настава през декември 1974 година Тогава Алън вижда на корицата на едно списание фотография на микрокомпютър. С Бил вземат решение, че това е техният късмет. Двамата съумяват да убедят основателите му, че имат написан програмен продукт за него и в действителност съумяват да го измислят. Програмата им сработва чудесно и е изплатена.

Едва тогава Бил Гейтс взема решение да напусне Харвард и да се посвети на програмирането. През 1975-а, когато е на 19 години, двамата с Пол Алън основават „ Майкрософт “. През 1987 година Гейтс е включен в листата на Форбс на 400-те най-богати американци. Тогава той има 1,25 милиарда $ и е най-младият милиардер, който е спечелил самичък положението си.

През 2007 година от Харвард признават Гейтс за собствен ученик и му връчват тапия „ заради неговите особени заслуги “. През 2008 година той се отдръпва от поста началник на корпорацията, с цел да се посвети на благотворителната фондация, която основават със брачната половинка си през 2000 година Оттегля се дефинитивно през 2020 година Жена му напуща „ Майкрософт “ още през 1996 година, с цел да се отдаде на фамилията.

Служебен разказ

Бил и Мелинда се срещат, когато тя постъпва на работа в „ Майкрософт “ като продуктов управител. След бизнес вечеря в Ню Йорк през 1987 година двамата стартират да излизат, само че не стигат бързо до решението за брак. По този мотив Бил Гейтс споделя в документален филм на „ Нетфликс “: „ Толкова се харесвахме, че имаше единствено две благоприятни условия - или ще се разделим, или ще се оженим “.

Служебният разказ води до брак на 1 януари 1994 година Двамата се женят на голф игрище на хавайския остров Ланаи и съгласно осведомени наемат всички хеликоптери в близост, с цел да не могат нежелани посетители да прелитат и да следят тържеството им. Преди да сключат брак обаче Бил прави лист с изгодите и минусите, които той ще донесе. Мелинда изяснява по-късно, че описът не е бил поради нея, а тъй като приятелят й не бил сигурен дали ще успее да реализира баланс сред работата и фамилния живот. Очевидно е съумял, откакто бракът им продължава да съществува 27 години и е увенчан с три деца.

Наследниците

На 26 април 1996 година се ражда щерка им Дженифър Катрин Гейтс, която от дребна е осведомена с филантропската активност на родителите си, с заболяванията, отнемащи детския живот, и не инцидентно записва да учи първо биология в Станфордския университет, а по-късно медицина. Дипломира се като педиатър.
В университета тя среща приятеля си Найел Насар, който е отгледан в Кувейт и учи мениджмънт и стопанска система. Подобно на милионерската дъщеря, и той е богат и е играч по спортна езда. Освен университета, двамата ги сближава и пристрастеността им по конете. Сгодяват се на 31 януари 2020 година

Децата на Бил Гейтс нормално стоят в сянка, само че предишното лято Дженифър се появи на корицата на списание Sidelines, снимана с обичания си кон, и даде огромно изявление за изданието. „ Късметлийка съм, че го срещнах - споделя тя за избраника си. - Той е непретенциозен, добър и интелигентен. Подкрепя ме във всичко. С неспокойствие очаквам момента, когато ще стартираме да строим личен живот, ще имаме деца и ще разчитаме един на различен. “

Рори Джон Гейтс е второто дете и единствен наследник на Бил и Мелинда. Ражда се на 23 май 1999 година Също като татко си приключва частното учебно заведение „ Лейксайд “, а след това учи компютърни науки и стопанска система в университета Дюк. След дипломирането си кара магистърска степен в бизнес учебното заведение във Фукуа. Предполага се, че един ден ще заеме висок мениджърски пост в „ Майкрософт “. Подобно на сестра си, и той от дребен е осведомен с филантропската активност на родителите си и постоянно дава една трета от джобните си пари за щедрост.

Първия си мобилен телефон Рори получава на 14 години и би трябвало да даде паролите си на родителите, с цел да могат да наблюдават какво прави в мрежата. Колкото и необичайно да звучи, „ повелителят на компютрите “ не желае децата му още от дребни да бъдат погълнати от технологиите. Резултатът е, че и до момента Рори пази персоналния си живот в загадка и даже няма акаунт в обществените мрежи.

Най-малката във семейството е Фийби Адел Гейтс, родена на 14 септември 2002 година Тя се интересува от балет и музика (рок и блус), кино, опера, снимка. Посещавала е няколко учебни заведения по изкуствата. И тя като останалите в фамилията учи в „ Лейксайд “. Все още живее с родителите си.

Имението

Семейството на Бил Гейтс населява имение в Медина с аспект към езерото Вашингтон на стойност 123,54 млн. $. То е издигнато върху земя, която той купува през 1988 година за 2 млн. $. Притежава басейн с подводна музикална система. Иновативна технология разрешава температурата в къщата да се контролира по-ефективно благодарение на разнообразни датчици.

Сградата има шест кухни, ситуирани в разнообразни нейни елементи, с цел да се подсигурява, че личният състав постоянно ще бъде квалифициран за обществено събитие. Не се знае чия благосъстоятелност ще остане имението след развода, само че какво значат 123 милиона, когато имаш милиарди...
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР