От почти година вече гражданите на една страна в Африка

...
От почти година вече гражданите на една страна в Африка
Коментари Харесай

Страната, в която хората нямат достъп до социални мрежи вече 300 дни

От съвсем година към този момент жителите на една страна в Африка са откъснати от интернет света и нямат достъп до никакви обществени мрежи. От 28-ми март предходната година те са блокирани в Република Чад след всеобщи национални митинги, провокирани от предложение за промени в конституцията, написа уеб сайтът Quartz.

Тогава политици оферират в главния закон да бъдат направени промени, които да разрешат на президента Идрис Деби да ръководи до 2033 година. Държавният глава е отпред на Чад от 1990 година, като през този интервал в страната са въведени редица властнически ограничения, довели до неодобрение и национални митинги измежду популацията.

 президентът на Чад - Идрис Деби
Източник:

президентът на Чад - Идрис Деби

Чад е една от най-бедните страни в света. Страната се подрежда на 186-та позиция от 189 страни в класацията за човешко развиване на Организацията на обединените народи (ООН) през 2017 година.

Спирането на достъпа до обществените мрежи засята повече от 400 000 чадски жители, които не могат да изразят свободно мнението си. Чад е измежду африканските страни с най-слабо развъртян и най-скъп интернет. Цената за 1GB e $13.

Блокирането на обществените медии в страната сложи нов връх, като надмина Камерун, която в продължение на 230 дни също беше лишила своите жители от интернет сред януари 2017 година и март 2018 година.

Случващото се в Чад демонстрира ограничаването, което се пробват да наложат ръководещите в африканските страни, по отношение на използването на интернет и свободното изложение. В Судан, Зимбабве и Държавна република Конго достъпът до интернет също беше блокиран поради антиправителствени митинги и по време на избори.

Потребителите отвръщат с световна акция, която има за цел да покаже какъв напън им оказват държавните управления в африканските страни. Те са подкрепени от групата за интернет покровителство, Internet Sans Frontieres, с която взаимно приканват за всеобщи митинги.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР