От ПГ на Продължаваме Промяната обявиха в декларация, че вчера

...
От ПГ на Продължаваме Промяната обявиха в декларация, че вчера
Коментари Харесай

Продължаваме Промяната обвиниха ИТН, че спъва борбата с корупцията

От ПГ на " Продължаваме Промяната " оповестиха в декларация, че през вчерашния ден са внесли в деловодството на Народното събрание план на закон за противопоставяне на корупцията. Декларацията беше прочетена от трибуната от ръководителя на парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси Милен Матеев, който означи, че от " Продължаваме Промяната " разпознават корупцията като зложелател номер за обществено-икономическото развиване на България.

" Този законопроект беше дълго време спиран със подмолни игри и неуместни, ултимативно сложени условия, които биха създали невъзможна работата на създаваната с него комисия за противопоставяне на корупцията, от лица, представляващи политическото управление на " ИТН ", съобщи Милен Матеев. " Зад техните претенции прозира боязън от инспекция на честността, от осветляване на имуществото, ползите и зависимостите им. Те желаеха да имат собствен човек в комисията с право на несъгласие върху решенията кой да бъде проверяван и разследван и кой не ", сподели още той.

" Тези хора не престават да приказват за морал и за битка с корупцията, само че направиха всичко допустимо да нямаме дейно работещ и проверяващ корупционните закононарушения орган ", разяснява още Матеев.

Времето за увещание и взаимни отстъпки завърши, ние от " Продължаваме Промяната " към този момент " сложихме на масата " нашите визии за дейно противопоставяне и откриване на корупцията във властта, съобщи още депутатът. Той уточни, че показват своето предложение за работещ антикорупционен орган пред обществеността и се надяват на открит и професионален спор в Народното събрание.

" Константираните дефицити в дейностите на органа, предназначен да противодейства на корупцията, ни стимулират да създадем нов орган с по-широки и в същото време фокусирани пълномощия, който " да не е нито чадър за корумпираните, нито бухалка за неуместните за властта ", каквато е печално известната КПКОНПИ, назначена и следена от ГЕРБ ", сподели Матеев.

Той уточни, че желаят да основат антикорупционен орган, който да бъде самостоятелен, който да води дейно и качествено следствие и откриване на корупционни прояви и схеми във всички равнища на властта, като в същото време заложат задоволително защитни механизми, с цел да не се трансформира той в наказателен орган.

Гласуването на закона за противопоставяне на корупцията ще покаже къде минава разграничителната линия сред участващите и прикриващите корупционните схеми и борещите се против това обществено зло - корупцията, разяснява Матеев.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР