От петък максималните температури в Гърция се очаква да надхвърлят

...
От петък максималните температури в Гърция се очаква да надхвърлят
Коментари Харесай

Екстремни температури обхващат някои южни части на Европа с над 45 градуса

От петък оптималните температури в Гърция се чака да надвишават 40 градуса по Целзий , а в столицата Атина и 45 градуса. Властите приканиха жителите и туристите да бъдат внимателни и предложиха да се заобикалят огромни физически натоварвания. Много градове и общини ще отворят зали с климатици за хората, с цел да може те да се приютят там. Профсъюзите желаят неработен ден. Метеоролозите не могат да  плануват какъв брой време ще продължи горещата вълна. Те се притесняват обаче, че високите температури може да продължат до 10 дни. Опасността от пожари към този момент не е огромна, защото до преди няколко седмици в Гърция имаше значителни превалявания. 

В осем огромни италиански града е разгласен червен код, откакто горещата вълна, обхванала страната, се ускорява. Болцано, Флоренция, Фрозиноне, Латина, Перуджа и Торино се причислиха към Рим и Риети във втората гореща вълна през това лято. Прогнозите са, че актуалната гореща вълна ще продължи цяла седмица с температури над 40°C. 
Буквално не можеш да дишаш. Ние в Сан Салво, в област Абруцо имаме море. Въпреки че Рим е доста хубав, от високите температури сме напряко без сили.
Никола Франческо, италиански екскурзиант

Термометрите не престават да се повишават доста и в цяла Испания, а предизвестия има допълнително от 30 провинции. Очаква се температурите да доближат даже 44 градуса. Активирани са рекомендации за високи температури.

В разгара на горещата вълна доста от хората в Мадрид търсят леговище на сянка. Кучетата се разхлаждат във фонтаните, търсейки облекчение от горещите температури. А туристите се разхождат с чадъри, търсейки вентилатори и бутилки с вода.

Тъй като горещата вълна продължава, управляващите приканват жителите и туристите да вземат защитни ограничения, да се хидратират и да заобикалят продължителното излагане на слънце.
Пийте колкото се може повече вода. Всъщност, апропо, за мен е доста значимо, че държавното управление е осигурило публични уреди за вода, където можете да си напълните бутилката. Това оказва помощ доста.
Матео Естрада, екскурзиант от Колумбия

Над 18 000 души са умряли в Италия вследствие на мощните горещини, които страната претърпя през предишното лято. Това е най-големият в Европа брой смъртни случаи, свързани с горещините от общо 62 000 за целия континент. Испания е на второ място с 11 000 смъртни случая, следвана от Германия с 8 000.

Миналата година Европа беше наранена от поредност интензивни горещини, които доведоха до суша и опустошителни горски пожари.

В изследване се показва, че за интервала на предишното лято, междинната температура в Европа е била с към 2 градуса над междинната.

Учените настояват, че климатичната рецесия, породена от човешките излъчвания на парникови газове, води до по-чести и по-интензивни рискови метеорологични феномени като горещи талази, суша, мощни стихии и наводнения.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР