От печат излезе сборникът Петдесет народни песни от село Тънково,

...
От печат излезе сборникът Петдесет народни песни от село Тънково,
Коментари Харесай

От печат излезе сборникът „Петдесет народни песни от село Тънково, Хасковско“

От щемпел излезе сборникът „ Петдесет национални песни от село Тънково, Хасковско “, който се осъществя с финансовата поддръжка на община Хасково и на съставителя му Антон Атанасов.

Посветеният на 95-ата годишнина на Народно читалище „ Светлина – 1927 “ и на 15-ата годишнина на Гражданско съдружие „ Родопско утро “ труд е резултат от изследователската работа на Мария Маркова, която през 70-те години на предишния век, пишейки дипломната си работа, е събрала националното творчество на село Тънково.

Сборникът съдържа пет раздела по 10 песни. В „ Обредни песни “ са включени песни, изпълнявани по Коледа, Сирни заговезни, Лазаровден, ритуала за дъжд „ Пеперуда “ и женитба, в „ Битови песни “ – песни, отдадени на охажването, битката за сърцето на обичания, любовта, изневярата, фамилните връзки, в „ Митически песни “ – песни за Крали Марко, змейове, змеици, самодиви, уроки, Господ, ангели, прекрачване на наредбите на християнската вяра, в „ Хайдушки песни “ – песни за гората, хайдутите, Хаджи Димитър, Стоян челник, Янка челник, в „ Исторически песни “ – песни, отдадени на взетите за еничари християнски момчета, които се завръщат по родните си места, отвлечените в иго дами, които милеят за децата си, османските бойци и башибозуци, Русия, подписването на Санстефанския кротичък контракт, изпращането на бойци на фронта, Балканската война, завладяването на Одрин, Първата международна война. Корицата е дело на младата авторка Теодора Йорданова и е по фотография на фотографа Славян Костов.

Чрез песните, включени в сборника, се основава опция за опознаването на българската история, българския обичай и връзките в тогавашните български фамилии. Те могат да бъдат употребявани от родители, учители и възпитатели, които работят както в държавния, по този начин и в частния бранш. Подходящи образци са освен за образованието по „ Човекът и обществото “ и „ История и цивилизации “, само че и за музикалното обучение в учебните заведения и самодейните колективи, измежду които разпространяването на сборника продължава. До този миг той е достигнал до огромна част от културните институции, неправителствените организации, фолклорните обединения и самостоятелните реализатори от община Хасково.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР