От пасивно тютюнопушене в Германия умират над 3000 души годишно,

...
От пасивно тютюнопушене в Германия умират над 3000 души годишно,
Коментари Харесай

Тихият убиец: тютюневият дим в автомобила

От пасивно тютюнопушене в Германия умират над 3000 души годишно, включително и деца. Те, както и бременните дами, са най-силно застрашени от поглъщането на тютюнев пушек в затворено пространство. Германия разисква забрани.

Колата е нещо като къща на колела - купето е пространно, малчуганите си седят на задната седалка, отдясно е бременната ти брачна половинка. Още няколко месеца и фамилията ще се усили с още един член. Крайно време за една цигара. Подобна панорама не е постоянно срещана в Германия, само че пък не е и необичайност.

Законът за отбрана от пасивното тютюнопушене е в действие в Германия от 2008 година. През последните години се трансформираха много неща - към положително, както означават специалистите. Обществените места и здания се трансфораха в " зони без пушек ". Намаля и броят на дейните пушачи. Въпреки това Германия си остава една от страните с най-вече тютюнев пушек в Европа.

Резултатите от последната анкета, оповестена от профилираното здравно издание „ Deutsches Ärzteblatt " (данните са от 2016-2017 година) демонстрират, че 32,2% от мъжете и 24,5% от дамите в Германия не престават да пушат. Около 12% от тях се пристрастяват към цигарите доста рано - на възраст сред 14 и 17 години. Често образец за подражателство са самите родители. Освен това децата на пушачите стават и жертвите на пасивното тютюнопушене в дома или в колата.

Автомобилът- рискова зона за пасивните пушачи

В Германия от дълго време се води полемика за нуждата от внасяне на ремонти в Закона за отбрана от пасивното тютюнопушене, разширявайки неговата сфера на деяние и над рискови " затворени " пространства – като жилището или персоналния автомобил.

Експертите от немския Център за проучване на раковите болести в Хайделберг стигат до извода, че без значение от полуотворения прозорец на автомобила, количеството тютюнев пушек в купето е същото, което човек би вдишал в някое заведение, в което пушенето е позволено.

Това значи, че пътуващите в колата непушачи - и най-много децата и бременните дами - гълтам мощно токсична порция тютюнев пушек. Децата са най-силно застрашени, заради това, че дишането им е по-учестено, което значи, че за едно и също време гълтам по-голяма доза от тази на възрастните, споделя директорката на немската Централа за здравна култура Елизабет Пот.

Рискът за децата и бременните дами

Корейски учени са анализирали 40 разнообразни научни проучвания в тази област. Те стигат до извода, че рискът от онкологични болести при непушачите, които са принудени пасивно да вдишват тютюнев пушек, нараства приблизително с 16,3 %. Особено огромен е рискът от рак на белите дробове (24,5%) и рак на гърдата (23,5%).

Резултатите от разнообразни проучвания удостоверяват, че за повишение на риска от хронични сърдечно-съдови и онкологични болести при пасивно пушещите дами е задоволително и малко количество " второстепенен пушек ", споделя Елизабет Пот. Раковите болести измежду тях са приблизително с 25% по-чести, в сравнение с измежду непушещите и измежду тези, които не са пасивни пушачи. Много проучвания потвърждават, че пасивното пушене въздейства на умственото и физическо развиване освен на децата, а и на развиването на плода в женската вътрешност. Вследствие на пасивно пушене и провокираните от него болести всяка година в Германия умират над 3000 души, включително и деца.

Лекарите предизвестяват за тежките последици от пасивното пушене и упорстват за незабавни ограничения – да вземем за пример за цялостна възбрана за тютюнопушене в автомобила, в случай че в него се возят дребни деца и бременни дами. Повечето немски водачи, в това число и пушачите измежду тях, се солидаризират с сходни претенции. Данните от разнообразни анкети демонстрират, че 87 до 90% от биха одобрили такава възбрана. А в други страни от Европейски Съюз цялостната възбрана за тютюнопушене в персоналните коли от дълго време е в действие.

Текстът е оповестен в " Дойче веле ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР