От първите 50 компании, с които се свързахме за платформата,

...
От първите 50 компании, с които се свързахме за платформата,
Коментари Харесай

Супермаркет за работни места

" От първите 50 компании, с които се свързахме за платформата, 46 се включиха в нея ", споделя Георги Иванов, изпълнителен шеф на Noble

© Цветелина Белутова Въпреки високите хонорари софтуерният бранш има проблем с фрагментите, и то от години: даже когато има хора, те не постоянно се задържат. Особено в компании, захласнати от успеваемост и " точност " на плановете и чиновниците, които работят по тях.

Запознат с тези проблеми, Георги Иванов взема решение да предложи услуга, която да постави завършек на непрекъснатото търсене на " верните хора " от страна на фирмите и " вярната работа " от страна на чиновниците в софтуерната сфера. И основава Noble като опция на огромните интернет портали за набиране на личен състав. Разликата е, че не всеки може да пусне публикация за свободна позиция.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък " Ние вършим асортимент на фирмите, които могат да търсят хора през нас. Нужна е селекция и имаме съответни критерии, които би трябвало да бъдат покрити от фирмите, с цел да могат те да имат профил в платформата ", споделя Иванов, който е създател и изпълнителен шеф на Noble. Според него една компания би трябвало да е " топ място като просвета, топ място като артикули и планове, върху които се работи,и високо мнение на хора, които работят или са работили там ".

Към момента профил в Noble Hirе имат над 30 сдружения, сега се създават още 30, а със 100 други компании платформата е в дейни диалози. По-важното обаче е друго: по-малко от два месеца след началото на продукта, стартъпът към този момент работи на облага. Помага му и бумтящият пазар на труда сега.

Колко е значим опитът

Иванов е познато лице в стартъп екосистемата в България най-много като един от съоснователите на компанията за интерактивни CV-та Enhancv. Той продължава да е акционер в компанията, само че я напуща оперативно в края на 2017 година, а през януари 2018 година основава Noble. " Имах потребност от ново предизвикателство. Enhancv е бизнес, ориентиран към крайния клиент, а Noble е ориентиран към бизнеса ", споделя Иванов.

Дружеството оперира посредством " Нобъл тек ". Компанията майка, която сега е в развой на придобиване на дяловете на българското сдружение, е записана в Малта.
До момента компанията е събрала вложения за общо 250 хиляди евро – 200 хиляди евро от фонда Eleven и 50 хиляди евро от инвеститорското звено на блокчейн платформата Aeternity Ventures. И двете инвестиции са против дялове в компанията. Иванов споделя, че до тогава не е знаел, че името му към този момент има тежест измежду общността. " Не си давах сметка, че съм познато лице в стартъп екосистемата, само че от първите 50 компании, с които се свързахме за платформата, 46 се включиха. Наполовина това е поради моята персонална известност ", твърди той.

В момента Noble е по-известна с името Noble Hire, което е първият артикул на компанията. Иванов споделя, че в бъдеще ще се появят и други услуги, които да са под шапката на Noble, като да вземем за пример Noble Culture – библиотека с най-хубавите бизнес практики, прилагани от компании по света. Тя ще бъде безвъзмездна и отворена и няма да търси монетаризация. Целта ѝ ще е по-скоро да трансформира " посетителите " на библиотеката в клиенти на главната платформа Noble Hire.
Какво да има на рафтовете

Иванов дефинира Noble Hire като " супермаркет за работни места, като сега мислим какво да сложим на рафтовете ". Фокусът е напълно върху фирмите – те би трябвало да имат обстоен профил, а екипът на стартъпа отделя няколко дни, с цел да прегледа в подробност работодателя, да се свърже с някогашни и сегашни чиновници и в последна сметка да реши дали той да се появи " на рафта " - т.е. на уеб страницата при останалите компании.

" Всяка компания, която се вижда на уеб страницата, е измежду най-хубавите компании, които са пристигнали при нас ", твърди Иванов. " И от позиция на просвета и на планове, и от позиция на условия на работа и, несъмнено, възнаграждение. Там е огромната цедилка. " Добавя, че последна цел е шансът и двете страни да са недоволни да бъде редуциран до най-малко. Екипът към този момент се е срещал с компании, които желаят да търсят чиновници през Noble, само че не са покрили условията и в последна сметка са отпаднали.

Подобно на останалите компании за асортимент на личен състав, Noble чака заплащане за посредничеството. Когато дадена компания си откри чиновник през платформата, тя изплаща две брутни месечни заплати на стартъпа. Потребителите на Noble също могат да предлагат на компаниите свои познати за съответни позиции. В този случай платформата още веднъж взима от работодателя две брутни месечни заплати, само че от сумата оставя за себе си 20%, а останалите 80% отиват за индивида, направил рекомендацията.

" Положението е малко като Uber за намиране на хора ", споделя Иванов. " Ако имаш положителни връзки, можеш да окажеш помощ на хората да си намерят забавна работа, както и на самите компании, и да правиш пари от това. " Noble дава и гаранция на фирмите – ако чиновниците не се задържат на новата си позиция за избран интервал от време, стартъпът връща парите на работодателите. Срокът е шест месеца, в случай че става дума за човек, нает през платформата, и три месеца, в случай че е посредством рекомендация.

Няма време за загуби

Noble съществува от година и половина, а продуктът на стартъпа е на пазара от едвам няколко месеца, само че все пак той към този момент работи на облага. " Дори 10 души на месец да си намират работа посредством нас, това ни изкарва на нула, а сега има 60 души в развой на изявление ", споделя Иванов. В момента в стартъпа работят непрекъснато общо 20 души, от които 12 на непрекъснат режим.

Плановете пред Noble са амбициозни. Освен прибавянето на странични артикули Иванов споделя, че съвсем сигурно идната стъпка на стартъпа ще бъде създаването на платформа, която да е ориентирана към отдалечени работни места и планове, което е и една от най-широко показаните трендове в софтуерния бранш. Noble желае да се разрасне и отвън софтуерния бранш, като към този момент се изготвят профили на компании, които са отвън промишлеността. Иванов споделя, че най-вероятно уеб сайтът ще бъде разграничен на две – за софтуерни и нетехнологични компании, само че " критериите още веднъж ще бъдат високи ".

Въпросът пред Иванов е по какъв начин тъкмо да се случи разширението на компанията. Признава, че към този момент се оглежда за последващи вложения в компанията, като споделя, че от дълго време към Noble има " сериозен интерес ". " Моята цел е да ревизира какъв брой е огромен този интерес, с цел да структурираме идващия рунд по верния метод. Има разлика сред това да събереш 1 млн. $ и да събереш 10 млн. $ ", приключва той. Блокчейн пластът
Noble възнамерява да добави блокчейн детайл към платформата си, като съгласно Иванов това ще се случи през есента на тази година. Идеите са две – едната е самите хора да вземат решение кои компании имат място на уеб страницата, тъй че този развой да бъде децентрализиран. В другия случай блокчейн технологията би помогнала като " пласт на доверие ". " Ако аз препоръчам някого и би трябвало да взема огромната част от бонуса, само че компанията ми каже, че този човек към този момент е бил предложен, ще можем да знаем кое по кое време се е случило и кой е бил първи ", споделя Иванов. " По същия метод ще можеш да видиш и цялата история на индивида, който ти предлага чиновник – какъв брой от хората, които е предложил, по-късно са се оказали положителни рекомендации. Това е просто един пласт, който да обезпечи бистрота, да няма " скрито-покрито " и да няма ядосани. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР