От партия Възраждане са подали сигнал до прокуратурата с искане

...
От партия Възраждане са подали сигнал до прокуратурата с искане
Коментари Харесай

Възраждане даде демонтажа на Паметника на съветската армия на прокуратурата

От партия " Възраждане " са подали сигнал до прокуратурата с искане да бъдат тествани всички дейности на длъжности лица при премахването на Паметника на Съветската войска. Това съобщи пред публицисти общинският консултант от партията Деян Николов, представен от Българска телеграфна агенция.

 

По думите му доста от процедурите, които вървят във връзка с паметника, са скрити, и даже са на ръба на закона. Не е ясна собствеността, не е ясно кой дава отговор, не е ясно дали това, което сега се случва, е в съгласие с Министерството на културата, разяснява Николов. Той се осъмни и в това дали има проекти за сигурност и дали всички документи, които трябват за демонтажа му са налични. Николов съобщи, че щом някой желае да прави разглобяване на паметника, дано то бъде направено ярко и транспарантно, тъй като демокрацията това ни споделя – да има транспарантен развой.

 

Паметникът символизира успеха над фашизма, това е концепцията му и щом една страна се отнася по този начин към исторически монумент, значи споделя, че възвръща фашизма и че сме тоталитарен режим, разяснява Николов. По думите му е доста тъпо, че един монумент ще стане жертва на политически игри и политически цели, били те и геополитически.

 

Николов съобщи, че ще създадат всичко допустимо, с цел да спрат " това историческо закононарушение ", даже и дейностите им да са по ръба на закона. Той уточни, че не са имали време да се провеждат за митинг, тъй като не са знаели за дейностите, които ще се извършат през днешния ден.

 

Единственото, което може да реализираме посредством гражданско непокорство, е ескалация на напрежението и кръв, сподели Николов и добави, че те не желаят това.

 

Николов разяснява и договарянията в Столичният общински съвет (СОС) за избор на ръководител, като съобщи, че от " Възраждане " не вземат участие в тях. Николов уточни, че са били на една среща, в която са изложили техните цели. " Няма по какъв начин да работим с национални предатели, каквито са " Продължаваме Промяната - Демократична България ", забавно ни е какво ще се случи с договарянията с Българска социалистическа партия, които са съвсем на прага да създадат сглобка в СОС ", добави Николов.

 

Българска телеграфна агенция напомня, че през днешния ден регионалният шеф на София-град Вяра Тодева разгласи, че ще бъде построено скелето, ще бъдат демонтирани най-високите фигури на паметника. През септември тази година стана известно, че следва правенето на експертна оценка на барелефите и скулптурните композиции на Паметника на Съветската войска за определяне на тяхното положение, след което ще се премине към идващия стадий – правене на план за пренасяне, в координиране с Министерството на културата. Две седмици по-късно беше построено градивно скеле. Миналата седмица Тодева разпореди слагането на спомагателна ограда към Паметника на Съветската войска, а кметът на регион " Средец " Трайчо Трайков заяви за Българска телеграфна агенция, че следва ремонт на фигурите.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР