От организацията Спаси София сигнализират, че в пълно нарушение на

...
От организацията Спаси София сигнализират, че в пълно нарушение на
Коментари Харесай

Спаси София питат: Защо Графа е без Акт 16 година след ремонта?

От организацията Спаси София алармират, че в цялостно нарушаване на законите, ремонтираната улица Граф Игнатиев в столицата се употребява без публикуван Акт 16. “Вече една година улицата е отворена за прилагане, само че по документи обектът към момента се води строителна площадка, тъй като не е въведена в употреба, “ съобщи Борис Бонев, самостоятелен общински консултант.
С изключение на трамвайното трасе, за останалата част от строителния обект не е публикуван Акт 16 от ДНСК - нито за улиците Граф Игнатиев и Солунска, нито за площадите Славейков и Гарибалди, нито за градината пред Св. Седмочисленици . От организацията напомнят, че изминаха две години от началото на ремонта, за който бяха изхарчени над 10 млн. лева, само че Столичната община към момента не може да приключи строителните процедури в сходство със законите.
Информацията се удостоверява в отговор на запитване на общинския консултант към кмета на Столичната община, Йорданка Фандъкова. Освен, че отговорът на кмета е пристигнал с тримесечно забавяне, в нарушаване на законовите разпореждания, в него се признава, че улицата се употребява от жителите без да е публикуван Акт 16. На вчерашната сесия на Столичния общински съвет, пък кметът отхвърли да отговори на въпросите на господин Бонев, заявявайки, че “не тя вкарва обектите в употреба. ”
В формален отговор от страна на ДНСК, пък се твърди, че процедура по издаване на Акт 16 не е почнала, тъй като към момента няма такова искане от възложителя на обекта - Столичната община. “Недоумявам по какъв начин госпожа Фандъкова, която е кмет на София от повече от 10 години не знае, че законът изисква възложителят да инициира процедура по издаване или отвод на Акт 16. А Столичната община се управлява точно от госпожа Фандъкова. Именно тя и ръководената от нея администрация са длъжни да изискат започването на тази процедура, само че не са го създали към този момент цяла година. ” - изяснява обстановката общинският консултант Борис Бонев
“Няма разумно пояснение за какво Столичната община не е почнала процедурата. Този факт поражда подозрения, че Общината знае за известни проблеми в плана, заради които Акт 16 може да бъде отхвърлен и ул. Граф Игнатиев да не може да бъде въведена в употреба . Не разбирам по какъв начин трамвайното трасе получи Акт 16 за три дни, а останалите елементи от плана не получават подобен повече от една година. ” - установи Бонев и още един път приканва кметът да даде пояснения за какво се стига до тук.
“Най-важно е да се даде категоричен отговор - какво бави въвеждането на улицата в употреба? На какво съображение и по чия заповед се употребява улицата без публикуван от ДНСК Акт 16? Протакането сигнал за съществени проблеми с качеството на ремонта на улицата ли е? Гражданите чакат отговори на тези съществени въпроси за този безценен план, който две години затрудни живота в центъра на София. Надявам се, госпожа Фандъкова да осъзнава отговорността, която носи като кмет. ” - приключва Борис Бонев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР