От общо 649 участници, регистрирани в Общинските избирателни комисии, и

...
От общо 649 участници, регистрирани в Общинските избирателни комисии, и
Коментари Харесай

Колко от участници в местните избори не са подали отчет в Сметната палата?

От общо 649 участници , регистрирани в Общинските изборни комисии, и 67 участници, регистрирани в Централната изборна комисия /ЦИК/ – партии, обединения, инициативни комитети и локални обединения, 460 участници до момента са подали своите доклади в Сметната палата, оповестиха от палатата.

До 8 декември 2023 година /30 работни дни след изборния ден/ участниците в изборите на 29 октомври би трябвало да показват пред Сметната палата докладите си за приходите, разноските и поетите отговорности за заплащане по отношение на предизборната акция. Там, където е извършен балотаж, срокът за показване e до 15 декември 2023 г .

Отчетът би трябвало да се изпрати от представляващия партията, обединението или инициативния комитет на книжен и електронен притежател, съпроводен с извлечение от банковата сметка. Към доклада се ползват декларациите за генезис на дарените средства , когато са в размер над една минимална работна заплата, както и декларациите за генезис на средствата , предоставени от претендент или член на предприемчив комитет, когато средствата надвишават една минимална работна заплата.

Отчетът се изготвя и показва по пример , одобрен от Сметната палата. Утвърдените мостри на доклади са оповестени в Единния указател по Изборния кодекс /EРИК/. Указания за наличието на докладите могат да се видят на интернет страницата на Сметната палата в раздел „ Контрол-избори “ – „ Отчитане на предизборната акция “.

При нарушаване на условието за показване на доклад за приходите, разноските и поетите отговорности за заплащане по отношение на предизборната акция, на лицето, което съставлява партията или инициативния комитет, или на лицата, които съставляват обединението, се постанова санкция от 2 000 до 10 000 лв.. Сметната палата ще разгласява на интернет страницата си докладите до 15 дни след приключването на периода за представянето им.

Когато заявените доходи и осъществените разноски по отношение на предизборната акция са над 1000 лв., Сметната палата прави одит за сходство в 6-месечен период от приключването на периода за представянето на докладите .

В период от 30 работни дни след изборния ден в Сметната палата би трябвало да показват информация и доставчиците на медийни услуги , социологическите и рекламните организации, както и организациите за реализиране на връзки с обществеността. Информацията е на книжен и електронен притежател и е за предоставените услуги на партиите, обединенията и инициативните комитети.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР