От общината коментираха, че на разкопките е извършена теренна консервация

...
От общината коментираха, че на разкопките е извършена теренна консервация
Коментари Харесай

Част от разкопките на площад ”Света Неделя” бяха зарити, предвижда се разширение на общинския паркинг

От общината разясниха, че на разкопките е осъществена " теренна консервация " и не са издавали позволение за градеж. И двете страни не дадоха отговор на - за какво пространството още веднъж ще е паркинг, докога и допустимо ли е преустройството без утвърждение от общината.

 

В тази зона до 2015 година имаше огромен паркинг. Той се сви, когато започнаха археологическите разкопки. Паркирането на коли пред входа на хотела и към църквата генерира проблеми за предвижването през площада, а заградената от години част (находките се съхраняваха в найлони в очакване на реконструкцията на площада) в допълнение нарушава образа на региона, през който всеки ден минават и доста туристи.

 

Цените за паркиране там сега са 4 лева./час за коли и 6 лева - за бусове. Разширяването на паркинга сигурно ще се отрази добре на приходите на ЦГМ, въпреки че оттова не разясниха финансови въпроси и претекстове. Аргументът им е, че и преди на този терен е имало паркинг.

 

Реконструкцията на региона би трябвало да е по плана на арх. Масимилиано Фуксас, спечелил състезанието на Столичната община през 2019 година Предвижда се целият площад " Света Неделя " да стане пешеходна зона, а археологията да се експонира като върху нея ще бъде сложено дебело транспарантно стъкло, върху което да се върви. Реализацията на плана се бави от години поради обжалване в съда, напомни основният проектант на София Здравко Здравков.

 

Разширяването на общинския паркинг по всичко проличава, че контрастира с концепцията на Фуксас, а и на известния датски урбанист Ян Геел, който оцени " Света Неделя " като " една доста тъжна черква, заобиколена от коли " и предложи площадът да стане пешеходна зона.

 

" Дневник " попита екипа на столичния градоначалник Йорданка Фандъкова какво тъкмо се строи на площада.

 

" Извършена е теренна консервация на археологически структури по наставление и в наличието на реставратор ", бе късият отговор. И не е издадено позволение за градеж, допълниха от екипа на Фандъкова.

 

Разкопките в северния завършек на площада започнаха през 2015 година, като има съмнение, че тук е бил монетният двор на римска Сердика. През 2018 година изследванията стопираха в очакване на държавно финансиране, само че и на реконструкцията на площада от Столичната община.

 

Нищо не се случва към този момент шеста година, изясни ръководителят на разкопките доктор Весела Кацарова от Археологическия институт с музей на Българска академия на науките.

 

" За античната архитектура не е добре да стои шеста година навън. Сега се затрупа с инертна маса дребният ров, който не се планува да се експонира в плана на Фуксас. Като не се експонира, най-малко да не се унищожава ", разяснява тя за " Дневник " и удостовери, че няма проблем със зариването на находките.

 

Другата част от разкопките, които са в огромното ограждение пред входа на хотела ще бъдат експонирани, само че по кое време доктор Кацарова не съумя да отговори, тъй като това е работа на Столична община.

 

***

Автор: Максим Караджов, Дневник
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР