От Община Кюстендил се обявиха против приемането на бизнес плана

...
От Община Кюстендил се обявиха против приемането на бизнес плана
Коментари Харесай

От Община Кюстендил се обявиха против драстичното поскъпване на водата

От Община Кюстендил се оповестиха срещу приемането на бизнес проекта на локалното водно сдружение, в който е заложено нарастване на цената водата с над 80 %.

" Изказахме благодарности към омбудсмана, който изрази несъгласие против плануваното нарастване на водата, заложено в проекта ", споделиха на конференция ръководителят на Общинския съвет Иван Андонов и заместник-кметът Росица Плачкова, които са били представители на публичното му разискване в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

Нашата позиция беше, че сме изрично срещу този бизнес проект и плануваното в него повишаване на водата с над 80 %, уточни Иван Андонов.

Знаете, че общината Кюстендил, дружно с още няколко общини, е включена в Асоциация по " ВиК ", която има за цел да усъвършенства услугата в бранша за популацията, сподели заместник-кметът Плачкова. Тя уточни, че сдружението " Кюстендилска вода " породи през 2008 година без никакви отговорности, до момента в който сега те са големи, съгласно нея поради политиката, която води.

Мрежата и оборудванията, стопанисвани от " Кюстендилска вода ", са в извънредно неприятно положение, общината поставя старания да подкрепя реновацията на тези мрежи и в това са вложени милиони левове. До този миг обаче няма нито една стъпка от страна на страната да стабилизира сдружението, разяснява Плачкова. Тя посочи, че сега 19 обитаеми места на територията на Община Кюстендил не се обслужват от водния оператор, макар че в тях живеят хора.

С одобряването на Закона за водите през 2016 година, ние сме сложени в неспособност да създадем каквото и да било в региона на този бранш без помощта на страната, добави още Росица Плачкова.

Повече от 10 години Асоциацията по " ВиК " не е консолидирана в присъединяване на всички общини и по този начин не можем да се възползваме от европейски средства, добави още заместник-кметът. Плачкова уточни, че не вижда смисъл общините, които не желаят да се причислят към Асоциацията, да го вършат, в случай, че тя на процедура не работи.

Имаме направени планове за милиони левове, само че все още няма никаква поддръжка. Затова чакаме държавната политика в тази област да се промени, показаха от общината.

Според заместник-кмета, очевидно нещо не е наред с водното сдружение, откакто в средата на 2023 година се разисква проект за интервал сред 2022-2026 година. Данните, които са показани в него, пък не демонстрират какво е положението на мрежата, а оттова не е ясно какви са нужните дейности, за може то да се усъвършенства. Затова считаме, че и калкулацията на цената на водата не е направена вярно, тъй като не можеш да решиш правилно задача, в случай че нямаш правилни данни в изискването, добави Плачкова.

КЕВР ще прегледа предлагането за бизнес проекта на " Кюстендилска вода " на 30 май, на закрито съвещание. Община Кюстендил не е съгласна с него, Асоциацията по " ВиК " не е одобрила този проект и смятам, че има задоволително съображение той да не бъде признат, разяснява още Плачкова.

Позиция срещу настояването за увеличение цената на водата показаха през днешния ден и общински съветници от Кюстендил.

" Държавата и холдингът би трябвало да подкрепят предприятието, тъй като достъпът и правото до чиста питейна вода има голям обществен детайл ", разяснява съветникът Огнян Атанасов. Той уточни, че страната би трябвало и да компенсира загубите на сдружението.

Съветникът упорства за преразглеждане на бизнес проекта и незабавна смяна в Закона за водите, предвиждаща основаването на принадлежности за компенсиране на хората, които не могат да заплащат водата си, както и опция за контролиране на таксуването и заплащането на водата в ромските махали.  " Не поддържаме ударното увеличение на цената на водата, тя би трябвало да се усилва гладко ", съобщи общинският консултант в позиция пред медиите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР